Kısırlık Nedenleri, Belirtileri, Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Tıkanmış fallop tüpleri dış ikon (tüp tıkanıklığı) için risk faktörleri arasında pelvik enfeksiyon öyküsü, rüptüre apandisit öyküsü, gonore veya klamidya öyküsü, bilinen endometriozis dış simgesi veya abdominal cerrahi öyküsü yer alabilir.

Fallop tüpleri histerosalpingogram (HSG) veya kromopertübasyon (CP) ile değerlendirilebilir.

Histerosalpingogram, rahim ve fallop tüplerinin bir röntgenidir. Bir radyolog serviks yoluyla uterusa boya enjekte eder ve aynı anda boyanın fallop tüplerinde serbestçe hareket edip etmediğini görmek için röntgen fotoğrafları çeker. Bu, tubal kalibreyi (çapı) ve açıklığı değerlendirmeye yardımcı olur.
Kromopertübasyon HSG’ye benzer ancak ameliyathanede laparoskopi sırasında yapılır. Mavi renkli boya rahim ağzından rahim içine geçirilerek dökülme ve tüp çapı (şekil) değerlendirilir.
Anormal rahim konturu (rahmin fiziksel özellikleri)

Bir kadının semptomlarına bağlı olarak, rahim dış simgesi, miyom dış simgesi veya diğer anatomik anormallikleri aramak için transvajinal ultrason ile değerlendirilebilir. Fibroidlerin endometriyal boşluğa girdiğine dair şüphe varsa, uterus ortamını daha fazla değerlendirmek için bir sonohistogram (SHG) veya histeroskopi (HSC) yapılabilir.

Kadınlarda Kısırlık Riski

Bir kadının kısırlık riskini ne artırır?

Kadın doğurganlığının azaldığı bilinmektedir.

  • Yaş: Kadının 35 yaş ve üzerinde olduğu yaklaşık her 6 çiftten 1’inde doğurganlık sorunları var. Yaşlanma doğurganlığı azaltır çünkü yaşlı kadınların daha az yumurtası vardır, yumurtalar daha az sağlıklıdır ve kadının doğurganlık sorunlarına neden olabilecek sağlık koşullarına sahip olma olasılığı daha yüksektir. Yaşlanma aynı zamanda bir kadının düşük yapma ve genetik anormalliği olan bir çocuğa sahip olma şansını da artırır.
  • Sigara içmek.
  • Aşırı alkol kullanımı.
  • Aşırı kilo alımı veya kaybı.
  • Amenore (olmayan dönemler) ile sonuçlanan aşırı fiziksel veya duygusal stres.

Ne zaman doktora gidilmeli?

Çiftler doktora gitmeden önce ne kadar süre hamile kalmaya çalışmalıdır?

Çoğu uzman, belirgin sağlık veya doğurganlık sorunları olmayan 35 yaşından küçük kadınların doktora gitmeden önce en az bir yıl hamile kalmaya çalışmasını önermektedir. Bununla birlikte, 35 yaş ve üstü kadınlar için, çiftler 6 ay başarısız denemenin ardından bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Bir kadının bebek sahibi olma şansı 30 yaşından sonra her yıl hızla azalmaktadır.

Bazı sağlık sorunları da kısırlık riskini artırır. Bu nedenle, aşağıdaki belirti veya semptomlara sahip çiftler, hamile kalmaya çalışırken sağlık kuruluşlarına başvurmayı geciktirmemelidir:

  • Düzensiz dönemler veya adet dönemleri yok.
  • Çok ağrılı dönemler.
  • Endometriozisdış simgesi.
  • Pelvik inflamatuar hastalık.
  • Birden fazla düşük.
  • Şüpheli erkek faktörü (yani testis travması, fıtık ameliyatı, kemoterapi veya başka bir eşle kısırlık öyküsü).

Herhangi bir kadın ve eşinin hamile kalmaya çalışmadan önce bir doktor ile konuşması iyi bir fikirdir. Vücudunuzu sağlıklı bir bebek için hazırlamanıza yardımcı olabilirler ve ayrıca doğurganlık ile ilgili soruları yanıtlayabilir ve hamile kalma konusunda ipuçları verebilirler.

Teşhis

Doktorlar, bir kadının ve eşinin doğurganlık sorunları olup olmadığını nasıl anlayacak?

Doktorlar, her iki partnerden de tıbbi ve cinsel öykü toplayarak başlayacak. İlk değerlendirme genellikle bir semen analizini, bir tüp değerlendirmesini ve yumurtalık rezervi testini içerir.

Tedavi

Doktorlar kısırlığı nasıl tedavi eder?

Kısırlık ilaç, cerrahi, intrauterin tohumlama veya yardımcı üreme teknolojisi ile tedavi edilebilir.

Çoğu zaman, ilaç ve intrauterin tohumlama aynı anda kullanılır.

Doktorlar, aşağıdakilere dayanarak kısırlık için özel tedaviler önermektedir:

  • Kısırlığa neden olan faktörler.
  • Kısırlık süresi.
  • Kadının yaşı.
  • Her bir tedavi seçeneğinin başarı oranları, riskleri ve faydaları hakkında danışmanlık verildikten sonra çiftin tedavi tercihi.

Erkek kısırlığı için spesifik tedavilerden bazıları nelerdir?

Erkek kısırlığı, altta yatan nedene bağlı olarak tıbbi, cerrahi veya yardımcı üreme tedavileri ile tedavi edilebilir. Tıbbi ve cerrahi tedaviler genellikle kısırlık konusunda uzmanlaşmış bir ürolog tarafından yönetilir. Bir üreme endokrinologu, erkek faktörü kısırlığının üstesinden gelmeye yardımcı olmak için intrauterin tohumlamalar (IUI’ler) veya in vitro fertilizasyon (IVF) sunabilir.

Kadınlarda kısırlığı tedavi etmek için hangi ilaçlar kullanılır?

Kadınlarda kısırlığı tedavi etmek için kullanılan bazı yaygın ilaçlar şunlardır:

  • Klomifen sitrat (Clomid®), hipofiz bezine etki ederek yumurtlamaya neden olan bir ilaçtır. Genellikle polikistik over sendromu (PCOS) dış görünümü veya yumurtlama ile ilgili diğer sorunları olan kadınlarda kullanılır. Ayrıca, üretilen olgun yumurta sayısını artırmak için normal yumurtlama olan kadınlarda kullanılır. Bu ilaç ağızdan alınır.
  • Letrozol (Femara ®), yumurtlamayı sağlamak için sıklıkla endikasyon dışı kullanılan bir ilaçtır. Bir kadının progesteron seviyesini geçici olarak düşürerek çalışır, bu da beynin doğal olarak daha fazla FSH yapmasına neden olur. Genellikle PCOS’lu kadınlarda yumurtlamayı indüklemek için ve yumurtalıklarda üretilen olgun yumurta sayısını artırmak için normal yumurtlama olan kadınlarda kullanılır. Ağızdan alınır.
  • İnsan menopozal gonadotropini veya hMG (Menopur®; Repronex®; Pergonal®), hipofiz bezlerindeki sorunlar nedeniyle yumurtlamayan kadınlar için sıklıkla kullanılan enjekte edilebilir bir ilaçtır; hMG, olgun yumurtalık gelişimini uyarmak için doğrudan yumurtalıklara etki eder. yumurtalar.
  • Folikül uyarıcı hormon veya FSH (Gonal-F®; Follistim®), hMG’ye çok benzeyen enjekte edilebilir bir ilaçtır. Yumurtalıklarda olgun yumurtaların gelişimini uyarır.
  • Gonadotropin salgılatıcı hormon (GnRH) analogları ve GnRH antagonistleri, bir kadının yumurtlamasını önlemek için hipofiz bezi üzerinde etkili olan ilaçlardır. Tüp bebek döngüleri sırasında veya bir kadının rahmini embriyo transferi için hazırlamaya yardımcı olmak için kullanılırlar. Bu ilaçlar genellikle enjekte edilir veya burun spreyi ile verilir.
  • Metformin (Glucophage®), insülin direnci veya diyabeti olan ve PCOSexternal simgesi olan kadınlar için doktorların kullandığı bir ilaçtır. Bu ilaç, bu koşullara sahip kadınlarda yüksek erkek hormon düzeylerini düşürmeye yardımcı olur. Bu vücudun yumurtlamasına yardımcı olur. Bazen klomifen sitrat veya FSH, metformin ile birleştirilir. Bu ilaç ağızdan alınır.
  • Bromokriptin (Parlodel®) ve Kabergolin (Dostinex ®), yüksek prolaktin seviyeleri nedeniyle yumurtlama sorunu yaşayan kadınlarda kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçlar ağızdan alınır.

*Not: Ticari adların ve ticari kaynakların kullanımı yalnızca tanımlama amaçlıdır ve ABD tarafından onaylandığı anlamına gelmez.

Birçok doğurganlık ilacı, bir kadının ikiz, üçüz veya diğer katları olma şansını artırır. Birden fazla fetüsle hamile olan kadınlar hamilelik sırasında daha fazla sorun yaşayabilir. Çoklu fetüslerin erken (çok erken) doğma riski daha yüksektir. Prematüre bebekler daha yüksek sağlık ve gelişim sorunları riski altındadır.

Rahim içi tohumlama nedir?

Rahim içi tohumlama (IUI), genellikle suni tohumlama olarak adlandırılan bir kısırlık tedavisidir. Bu işlemde kadının rahmine özel hazırlanmış spermler yerleştirilir. Bazen kadın, IUI’den önce yumurtlamayı uyaran ilaçlarla da tedavi edilir.

IUI genellikle aşağıdakileri tedavi etmek için kullanılır:

  • Hafif erkek faktörü kısırlığı.
  • Açıklanamayan kısırlığa sahip çiftler

Preimplantasyon genetik testi nedir?

Preimplantasyon genetik testi, bir IVF döngüsü sırasında oluşturulan embriyolarda genetik bozuklukları veya kromozomal anormallikleri belirlemek için kullanılan bir prosedürdür. Her embriyodan bir veya daha fazla hücre biyopsisi alınır ve test için gönderilir. Bu prosedürler, preimplantasyon genetik tarama (PGS) ve preimplantasyon genetik tanı (PGD) olarak anılırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir