Yağ Kisti Nedir? Ne Oldukları, Nedenleri ve Tedavisi

Yağ Kisti Nedir? Kafadaki Yağ Kistleri, Ne Oldukları, Nedenleri ve Tedavisi
Yağ Kisti Nedir? Kafadaki Yağ Kistleri, Ne Oldukları, Nedenleri ve Tedavisi

Yağ kistleri hem erkeklerde hem de kadınlarda görülen yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Çoğu yağ kisti zararsızdır ama bazı yağ kistleri tedavi edilmezlerse ağrılı olabilirler ve iltihaplanma veya enfeksiyona neden olabilirler. Bir yağ kistinin ana semptomu, cildin yüzeyinde bir yumru veya ceptir. Bazı durumlarda, bir yumruya ağrı ve kaşıntı da eşlik edebilir. Bir doktor, cildinize mikroskop altında bakarak sebase kistiniz olup olmadığını anlayabilir.

Yağ kisti nedir?

Kafadaki yağ kisti, normal epitel dokusunda nodül şeklinde kapsüllenen hücresel artıkların oluşturduğu yağ ve atık maddelerin birikmesidir. Adından da anlaşılacağı gibi, konumu, başın yüzeysel derisi ile kafatası arasında bulunan kafa derisi üzerindedir.

Büyük yağ kistleri grubu içinde sebase veya epidermal kistlerin en sık olduğu çok çeşitli kistler vardır, ancak düzenli olarak milium kistleri, pilar kistleri ve trikilemmal kistler gibi başkalarını da bulabiliriz.

Yağ Kisti Nedenleri

Kafada Yağ Kistleri Nasıl Oluşur?

Kafadaki yağ kistleri genellikle yaşamın gelişimi sırasında oluşur, doğumda seyrek olarak görülür. Bu özellik, kafadaki yağ kistlerinin çoğunun edinilmiş olarak kabul edildiği anlamına gelir.

Başta veya insan vücudunun herhangi bir anatomik bölgesinde yer alan ve edinilmiş yağ kistleri, çeşitli nedenlere yanıt olarak ortaya çıkar. Halihazırda, pilosebase folikülün (vücut kılı) bir kısmındaki herhangi bir tıkanıklığın, ilerleyerek sebase kist oluşumuna yatkın olabileceği düşünülmektedir.

Pilosebase folikül, anatomik ve fonksiyonel bir cilt kümesidir. Bu cilt kümesi, onu oluşturan çeşitli alt yapılardan oluşur.

Tüm bu alt yapılar arasında kafadaki yağ kisti oluşumuna en çok etki eden saçlar ve yağ bezleridir.

Yağ bezleri, saçın kendisini ve onu çevreleyen cildi beslemeye ve korumaya hizmet eden yüksek yağ içeriğine sahip sebum veya sıvı üreten küçük hücre gruplarıdır.

Kafadaki yağ kistlerinin üretim mekanizması, kıl folikülüne eşlik eden yağ bezinin içeriğinin çıkışının engellenmesinden kaynaklanır. Bu tıkanıklık ile deri içinde protein veya sebase materyalin birikmesi sağlanır, bu da epitel hücreleriyle çevrili küçük bir kapsül oluşturacak ve kafadaki yağ kistini oluşturacaktır.

Nadiren de olsa insan vücudunun herhangi bir yerindeki yağ kistleri ile ilişkili bazı kalıtsal hastalıklar da vardır.

Bu hastalıklar arasında:

  1. Gardner sendromu.
  2. Gorlin sendromu.
  3. Pakionişi Konjenita bulunur.

Yağ Kisti Tedavisi

2 toplam yorum

  1. Ahmet T. dedi ki:

    Kafamda çok fazla şişlik var, bu şişliklerden akıntı oluyor. Şişen yerler çok ağrıyor, yatamıyorum. Doktora gittim ama iyileşemedim. Ne yapmalıyım?

  2. Tuğçe G. dedi ki:

    Merhaba, çocuğumun kafasında şişlik vardı severken elimle hissettim bir süre sonra şişlik indi bunun sebebi nedir?