Yağ Kisti Nedir? Ne Oldukları, Nedenleri ve Tedavisi

Kafadaki Yağ Kistlerinin Tedavisi

Kafadaki yağ kistleri, kendilerini çevreleyen bir epitel doku tabakasının etrafında protein veya yağ maddelerinin biriktiği yapılardır. Kendi başlarına, özellikle boyutları küçükse, genellikle çok fazla sorun yaratmazlar.

Kafadaki yağ kistlerinin varlığını kesin olarak çözmenin tek yolu küçük bir cerrahi müdahale ile bunları çıkarmaktır.

Müdahale, kisti çevreleyen cilt bölgesini uyuşturan basit bir enjeksiyonla uygulanan lokal anestezi ile gerçekleştirilir, böylece daha sonra ciltte bir kesi yapılabilir ve kist tamamen çıkarılabilir.
Daha sonra yara cerrahi zımbalar veya basit sütür kullanılarak kapatılır (esas olarak kafadaki yağ kistinin boyutuna bağlı olarak).

Hem zımba hem de dikişler genellikle müdahaleden 7 ila 10 gün sonra alınır.

Yaranın iyileşmesi çok basittir ve evde aynı hasta tarafından yapılabilir.

Doktor talimatlarına uymak, durumunuzdan daha hızlı kurtulmanıza yardımcı olacak ve bu da kendinizi daha iyi hissetmenizi ve normal rutininize daha erken dönmenizi sağlayacaktır.

Yağ Kistlerinin Komplikasyonları

Sebase Kist Komplikasyonları

Kafadaki yağ kistleriyle ilgili temel sorun, kolay enfeksiyon kapma eğiliminde olmalarıdır. Bu tür bir durumda kistin boyutu artar, onu çevreleyen cilt iltihaplanır ve çoğu durumda ciddi ağrıya neden olur.

Yağ Kisti Tedavisi

Enfekte Sebase Kistlerin Tedavisi

Kafadaki yağ kistlerinin enfekte olduklarında tedavisi genellikle ilk olarak birkaç gün antibiyotik ve antiinflamatuar ilaçlar alarak yapılır. Bu tür tedavi ile genellikle vakaların büyük bir yüzdesinde çözülür. Enfeksiyon geçtikten sonra kist önceki boyutuna döner ve ikinci kez onları tamamen çıkarmak için cerrahi müdahale gerekir.

Antibiyotiğe yeterince yanıt vermeyen kafa yağ kistleri durumunda, irin içeriğini içlerinden boşaltmak için genellikle ameliyat gerekir.

Yaranın kapatılması cildin normal iyileşmesi için gereklidir, dikiş atılması gerekli değildir.

Bu tip müdahalede lipomun bulunduğu bölgedeki yağ kistini çevreleyen cilt uyuşturulur ve içeriğinin çıkarılması için enfekte kist üzerinde bir kesi yapılır.

Bu tür bir müdahaleden sonra, kist enfeksiyonunun tüm içeriğinin boşaltılmasına izin vermek için genellikle küçük bir gazlı bez bırakılır.

2 toplam yorum

  1. Ahmet T. dedi ki:

    Kafamda çok fazla şişlik var, bu şişliklerden akıntı oluyor. Şişen yerler çok ağrıyor, yatamıyorum. Doktora gittim ama iyileşemedim. Ne yapmalıyım?

  2. Tuğçe G. dedi ki:

    Merhaba, çocuğumun kafasında şişlik vardı severken elimle hissettim bir süre sonra şişlik indi bunun sebebi nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir