Bazal Metabolizma Nedir?: Bazal Metabolizma Hızı Arttırmak

Bazal Metabolizma Nedir: Kilo vermeyi etkiler mi?
Bazal Metabolizma Nedir: Kilo vermeyi etkiler mi?

Giriş ve Tanımı

Giriş

Herhangi bir fiziksel aktivite yaptığımızda vücudumuz enerji harcar. Organizmanın maruz kaldığı talebe bağlı olarak enerji miktarı azalır. Ama kişi dinlenme halindeyken ne olur? Bu durumda, bazal metabolizmanın meydana geldiği zamandır.

Bazal metabolizma nedir? Bir kişinin ağırlığını nasıl etkiler? Bunu arttırmanın bir yolu var mı? Daha sonra bu soruların cevaplarını analiz edeceğiz.

Bazal Metabolizma nedir?

Vücut dinlenme modundayken yani hiçbir aktivite gerçekleşmez, hala enerji tüketir. Bu sayede nefes almaya ve yaşamı korumaya yardımcı olan farklı iç süreçleri gerçekleştirmeye devam edebilir. Bu doğal ve sürekli aşınma ve yıpranma, bazal metabolizma olarak bilinir.

Bu, vücut hareketsiz kalsa da organizmada saklanan enerjinin azaldığı anlamına gelir. Bir kişinin bazal metabolizması, egzersiz yaparken veya başka herhangi bir görevde maliyeti ne olursa olsun, yani vücudumuzu korumak için ürettiğimiz maliyettir (nefes, kalp…)

Bazal Metabolizma Hızı Nasıl Artırılır ve Daha Hızlı Kilo Nasıl Verilir?

Bazal metabolizmanın değiştirilmesi karmaşıktır, ancak değiştirilebileceği doğrudur, erkek veya kadınsanız, sporcuysanız farklı yaşlarda farklıdır. Bunun için vücuttaki bu kimyasal sürecin hızını artırmak gerekir. Bu değişikliğin yapılmasının kolay olmadığı doğru olsa da, esas olarak bu hız genlerde belirlendiği için mümkündür. Bunu yapmanın iki yoluna bakalım.

Fiziksel egzersiz

Fiziksel egzersiz, kilo vermenin en iyi yollarından biridir. Fiziksel aktivite yapıldıkça vücut daha fazla enerjiye ihtiyaç duyacak ve bunu yağ dahil rezervlerinden alacaktır. Bazal metabolizmayı artırma hedefine ulaşmak için aşağıdaki seçeneklerden biri yapılabilir:

Kuvvet antrenmanı: Seçilen egzersiz kas kütlesini artırabilmelidir.
Yüksek yoğunluklu kardiyo eğitimi: Birkaç saniye boyunca ardışık güçlü egzersiz seanslarını ve diğerleri için toparlanmayı değiştirenlerdir.
Birkaç haftada güçlü antrenman: Vücut uyum sağlamak için tasarlandığından, sadece ilk başta çalışacaktır. En fazla bir ay tavsiye edilir.
Sürekli egzersiz: Seanslar birkaç dakika sürebilir, ancak günlük olmalıdır. 48 saat veya daha fazla egzersiz yapmazsanız, elde ettiğiniz kazanımlar kaybolacaktır.

Besleme

Egzersize ek olarak, her besinin sağladığı kalori nedeniyle daha etkili olmasına rağmen diyetin de etkisi vardır. . Örneğin, bazı uzmanlar, bir alım ile diğeri arasında geçen zamanın bir etkisi olduğunu vurgulamaktadır. Özellikle yağları ve basit karbonhidratları (şekerleri) azaltmak için düşük kalorili yiyecekler yemek daha önemlidir. Aşağıdaki örnekler:

  • Elma gibi meyve: Meyvelerin kalorisi düşüktür.
  • Balık: Omega 3 açısından zengin olanlar. Aslında, iştahınızı frenlemeye yardımcı olurlar.
  • Tavuk: Proteinler açısından zengin olduğu için, Proteinlerin metabolize edilmesi daha maliyetlidir ve bu nedenle “ekstra” bir masraf oluşturur.
  • Kahve: Bu çok yaygın içecek, şeker veya diğer bileşenler eklenmeden tek başına alınmalıdır.
  • Süt ürünleri: yağsız almak daha iyidir

Sağlık Durumunun Etkisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir