Bazal Metabolizma Nedir?: Bazal Metabolizma Hızı Arttırmak

Sağlık Durumu Bazal Metabolizmayı Etkiler mi?

Herkesin hayatta kalabilmek için bazal metabolizmaya ihtiyacı olduğu doğru olsa da bunun hızı bazı etkenlere bağlı olarak değişebilir. Diyet ve egzersizle ilgili faktörleri zaten tartıştık. Ancak sağlık durumu da dikkate alınmalıdır.

Bir kişinin genetiği nedeniyle metabolizması yavaş olabilir, ancak hipotiroidizm gibi durumlardan da kaynaklanabilir. Olumlu yanı, teşhis edildikten sonra kontrol edilebilmesidir. Bu yapıldıktan sonra, metabolizmanızı arttırmaya çalışabilirsiniz.

Kardiyovasküler sistemin bir durumu nedeniyle yüksek yoğunluklu egzersizler yapamayan insanları da hesaba katmalıyız. Bu durumda ve bir sağlık uzmanının gözetiminde sadece besin kullanarak metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.

Bazal Metabolizma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bazal metabolizma sürecinin insan vücudu için önemi göz önüne alındığında, bu konuyla ilgili en sık sorulan sorulardan bazılarını yanıtlayacağız.

Bir kişinin bazal metabolizması zamanla değişir mi?

Bir kişinin metabolizmasının hızı zamanla azalır. Bunun nedeni, hücrelerin yavaş yavaş yenilenme yeteneklerini kaybetmesidir. Bu da tüm vücudun etkilenmesine neden olur. Yaşlandıkça bazal metabolizma daha düşüktür.

Bu, bir kişi ne kadar yaşlıysa, bazal metabolizmasının o kadar yavaş olacağı anlamına gelir. Ancak bu, bu makalede vurguladığımız yöntemlerle metabolizmanın hızlandırılamayacağı anlamına gelmez. Aksine yaş ne olursa olsun bunun hızını artırmak mümkün.

Yemek yemeden egzersiz yapmak bazal metabolizmaya ne kadar yardımcı olur?

Bazı sağlık uzmanları, hiçbir şey yemediyseniz egzersiz yapmanın çok yardımcı olduğuna dikkat çekiyor. Bunun nedeni, vücudun fiziksel aktivite ile başa çıkmak için kendi içinde depolanan rezervleri kullanmasıdır.

Ancak, bununla ilgili bazı riskler vardır. Her insanın oruç egzersizine verdiği tepki farklıdır, bazıları için yemek yemeden en fazla yarım saat yoğun egzersiz yapmak iyi değildir. Bu süre aşılırsa katabolizma meydana gelir, burada kaslardan enerji alınmaya başlar ve bunlar azalır.

Metabolik bir bozukluğunuz olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Bir kişinin çok egzersiz yapması ve buna rağmen metabolizmasının yavaşlamaya devam etmesi söz konusu olabilir. Bu durumlarda, bir hastalığa ek olarak, metabolik bir bozukluğun olması mümkündür. Bunların belirtilerini bilmek, bunlara sahip olup olmadığınızı bilmenize yardımcı olabilir.

Bu belirtilerden bazılarına bakalım:

  • Sürekli yorgunluk
  • Kusma veya mide bulantısı
  • İştah kaybı
  • Mide bölgesinde ağrı
  • Nöbetler

Bütün bunlar kişinin çok önemli ölçüde kilo vermesine neden olabilir. Bu nedenle tüm bu belirtileri bir arada gösteriyorsanız mutlaka doktora gitmeniz gerekmektedir. Bu sayede bazal metabolizmayı düzenlemek hatta hızlandırmak için izlenecek tedavi belirtilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir