Afazi Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Afazi: Nedir, türleri, nedenleri ve tedavisi
Afazi: Nedir, türleri, nedenleri ve tedavisi

Giriş ve Hastalığın Tanımı

Giriş

İnsanların büyük bir yüzdesi iletişim kurmak için sözlü dili kullanır. Konuşma, doğru kelimeleri bulma, anlama, okuma, yazma ve jest yapma becerimiz o kadar otomatik ve sabittir ki çoğu zaman farkına varmayız. Ancak, serebral korteks düzeyinde hasar veya değişikliğin ortaya çıktığı anda, dilin doğru kullanımının bileşenlerinden biri veya birkaçı bozulur ve Afazi olarak bilinen dil bozukluğuna yol açar.

Bu bozukluktan etkilenen insanların çoğu, aşağıdakilerle ilgili parezi ve değişiklikler gibi semptomlar da gösterir:

  • Bilinçli motor eylemler
  • Çevre gözlemi
  • Konsantrasyon
  • Hafıza
  • İletişimsel niyet

Bu muhtemelen okuyucunun “Afazi” terimiyle ilk karşılaşmasıdır. Afazi nedir? gibi şüpheleriniz ve sorularınız olabilir. Nasıl görünür ve hangi ek sorunlara neden olur?

Bu yazıda bu bozukluğu derinlemesine öğreneceğiz ve bundan muzdarip insanlara nasıl yardım edilebileceğini göreceğiz.

Peki Afazi Nedir?

Afazi, genellikle ilgili kortikal alanın işlev bozukluğu ile ilişkili edinilmiş bir dil bozukluğudur. Dizartri (konuşma sırasında zayıf motor performansı ile karakterize edilen) gibi diğer dil bozukluklarının aksine, afazi bir konuşma oluşturmayı ve onu almayı ve/veya anlamayı imkansız hale getirir. Normalde afazi, dolaşım bozukluklarından travmatik bir beyin hasarının sonuçlarına kadar değişen bir beyin hastalığının spesifik olmayan bir belirtisidir.

Nedenleri

Afazi nedenleri nelerdir?

Bozukluğun başlangıcına katkıda bulunan faktörler, frontal, temporal veya parietal korteksin beyin merkezlerini ve ayrıca beynin bu alanlarını birbirine bağlayan sinir yollarını etkileyen herhangi bir patolojik süreç olabilir. Bu, yukarıda bahsedilen alanlardaki konuşma merkezlerini etkiler ve dolayısıyla konuşma dilinin oluşumunu ve doğru telaffuzunu ve/veya artikülasyonunu etkiler.

Afazinin kesin nedeni ancak hastanın ve altta yatan hastalığın kapsamlı bir muayenesinden sonra belirlenebilir. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Beyindeki bir tümör süreci;
  • Akut veya kronik dolaşım bozuklukları, miyokard enfarktüsü;
  • Travmatik beyin hasarı;
  • Beyin apsesi ve bulaşıcı süreçler (bakteriyel ve/veya viral);
  • Epileptik odağın beynin normal işleyişini bozduğu epilepsinin sonuçları;
  • Ağır metaller veya zehirlerle zehirlenme;
  • Sinir uyarılarının lifler boyunca iletilmesini sağlayan protein olan miyelinin parçalanmasıyla ilişkili hastalıklar;
  • Beynin dejeneratif hastalıkları, yapısının tahribatı, bunama gelişimi ve diğer nörolojik semptomlarla ilişkilidir.

Semptomlar ve Türleri

Bozukluğun semptomatolojisi ve şiddeti, her bir kişiye ayrı ayrı bağlıdır. Hiçbir iki insan afaziyi aynı şekilde belirti göstermez.

Semptomlar

Diğer şeylerin yanı sıra, beyindeki hasarın yeri ve kapsamı, önceden var olan dil yeteneği bozukluğu ve bireysel özellikler. Örneğin, afazili bazı kişiler muhatabı anlayabilir, ancak doğru kelimeleri bulamaz veya akıcı bir konuşma oluşturamaz. Diğerleri ise çok konuşur, ancak konuşmaları imkansızdır veya anlaşılması zordur; Bu insanlar için dili anlamak genellikle büyük bir zorluktur.

Afazili çoğu insanın dil yeteneği bu iki uç arasında yer alır. Daha da önemlisi, afazili kişilerde, kural olarak akıl yürütme tamamen bozulmadan kalır.

Daha önce belirtildiği gibi, semptomlar büyük ölçüde lezyonun beyin seviyesindeki konumuna bağlıdır. Bu nedenle, bozukluğun sınıflandırılması da buna bağlı olacaktır.

Türleri

Aşağıda afazi türlerini, özelliklerini ve kortikal düzeyde etkilenen alanları özetleyen bir tablo bulunmaktadır:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir