Kekik, Avrupa ve Asya’nın birçok yerinde bulunan kokulu, çok yıllık bitkilerdir. Genellikle gıdaları ve ilaçları tatlandırmak için kullanılırlar. “Timus” adı, “Aromatik bitki” anlamına gelen Yunanca “Thysmium” kelimesinden gelir. Limon kekiği, Yunan kekiği ve bahçe kekiği dahil olmak üzere birçok kekik çeşidi mevcuttur. Her çeşidin kendine özgü özellikleri vardır.
Kekik, bol güneş ışığı aldıklarında en iyi şekilde büyüyen, az bakım gerektiren bitkilerdir. Kekik bitkileri böcekleri ve diğer istenmeyen misafirleri kovmakta iyidir. Tohumları çok sert ve acıdır, bu da onları kuşlar ve hayvanlar için zor yiyecekler yapar.
Bazı bitkiler yiyeceklerde içerik olarak kullanılma imkanı sunarken, diğerleri tıbbi özelliklere sahiptir. Ve bazılarında bunlara ve daha birçok erdeme sahiptir. Örnek olarak uzun yıllardır kullanılan bir bitki olan kekik var.
Bu yazıda bu Kekiğin en ilginç detaylarını paylaşacağız. Özellikle iyileştirici özellikleri ile ilgili olanlar.
Kekik Nedir?
Kekik (Origanum vulgare), nane ile aynı aileden bir bitkidir. Yüksekliği 50 santimetrenin hemen altında olan çok küçük bir çalıdır. Bileşenleri arasında sağlık için gerekli olan asitleri ve yağları buluyoruz. Ayrıca diğer bitkilerden ayırt edilmesini sağlayan karakteristik bir kokusu vardır.
Kökeni Avrupa bölgesine atfedilir, ancak bugün dünyanın hemen hemen her yerinde bulunabilir.
Kekiğin Besin Değerleri
Büyük besin değeri nedeniyle şiddetle tavsiye edilir ve tanınır. Aşağıdaki listede bileşenlerinden bazılarını göreceğiz. 100 gram başına mevcut miktar:
Yağlar: 10 gramın biraz üzerinde
Proteinler: 11 gram
Kalsiyum: 0.15 gram
Sodyum: 0.15 gram
Potasyum: 16 gram
Magnezyum: 2.70 gram
Eşleşme: 2 gram
Çinko: 0,44 gram
Vitaminler: A, E, B1, B2 içerir. Hepsi 1 gramdan az miktarlarda.
Kekiğin Tıbbi Özellikleri
Kekik birçok tıbbi özelliğe sahiptir. Bu nedenle yıllardır farklı sağlık sorunlarına karşı kullanılmaktadır. Bakalım en öne çıkanlar hangileri.
- Karminatif özellikler: Timol, karvakrol ve borneol gibi doğal yağlar içerir. Bu mide problemlerini gidermeye yardımcı olur.
- Antioksidan: Fenolik ve rosmarinik asitlerin yanı sıra tanen flavonoidleri sayesinde cilt ve vücudun diğer organlarının dejenerasyonunu önlemeye yardımcı olur.
- Antienflamatuvar: Enflamasyonu azaltmak için en çok kullanılan ve etkili olanlardan biri olan beta karyofilin içerir.
Kekiğin Faydaları
Kekik, bilinen tüm tıbbi özellikleri sayesinde sağlık açısından büyük faydalar sunar.
- Rinit ve sinüziti giderir
Kekik bir antihistamin görevi görür. Bu nedenle sinüzit veya rinit gibi hastalıklardan muzdarip olanlar özellikle çay şeklinde tüketerek çok rahatlayabilirler. Ayrıca solunum yollarını açmak için periyodik inhalasyonlar yapılması önerilir.
- Bakterilere karşı korur
Kekik, vücudumuzda birçok hastalığa neden olabilecek çok sayıda bakteriye karşı etkili bir antibiyotik görevi görür. Bu sayede hem bakterilerin görünümünü hem de sebep oldukları hastalıkları tamamen ortadan kaldırmak mümkündür.
- Cildinize yararlıdır
Cildin tazeliğini kaybetmesinin sebeplerinden biri de insan vücudunun maruz kaldığı doğal oksidasyondur. Ancak kekik, antioksidan özelliği ile etki eder ve cildin yenilenme kapasitesinin çok daha uzun süre korunmasına yardımcı olur. Bu da sağlıklı ve güzel bir cilde sahip olmanızı sağlar.
- Kardiyovasküler sistemi iyileştirir