Cüzzam Nedir? Cüzzam Belirtileri Ve Tipleri Nelerdir?

Bakterilerin Neden Olduğu Hansen Hastalığı Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi
Bakterilerin Neden Olduğu Hansen Hastalığı Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Giriş ve Hastalığın Tanımı

Giriş

Hansen hastalığı (cüzzam olarak da bilinir), Mycobacterium leprae adı verilen bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyondur. Bu bakteriler çok yavaş büyür ve enfeksiyon belirtilerinin ortaya çıkması 20 yılı bulabilir. Hastalık, sinirleri, cildi, gözleri ve burun astarını (burun mukozası) etkileyebilir. Bakteriler, derinin altında şişebilen sinirlere saldırır. Bu, etkilenen bölgelerin dokunma ve ağrıyı algılama yeteneğini kaybetmesine neden olarak kesik ve yanık gibi yaralanmalara neden olabilir.

Genellikle etkilenen cilt renk değiştirir ve şunlardan biri olur: daha açık veya daha koyu, genellikle kuru veya pul pul, his kaybı veya cilt iltihabı nedeniyle kırmızımsı. Tedavi edilmezse sinir hasarı el ve ayaklarda felçle sonuçlanabilir. Çok ileri vakalarda, kişi duyu eksikliği nedeniyle birden fazla yaralanmaya sahip olabilir ve nihayetinde vücut etkilenen parmakları zamanla yeniden emebilir, bu da ayak parmaklarında ve parmaklarda belirgin kayıplara neden olabilir. Yüz sinirleri etkilenirse kornea ülseri ve körlük de oluşabilir. İlerlemiş Hansen hastalığının diğer belirtileri arasında nazal septum hasarından kaynaklanan kaş kaybı ve eyer-burun deformitesi sayılabilir.

Erken teşhis ve tedavi genellikle hastalıktan kaynaklanabilecek sakatlıkları önler ve Hansen hastalığı olan kişiler çalışmaya devam edebilir ve aktif bir yaşam sürdürebilir. Tedaviye başlandığında, kişi artık bulaşıcı değildir. Bununla birlikte, tüm tedavi sürecini doktor tarafından yönlendirildiği şekilde bitirmek çok önemlidir. Her yıl, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 150 kişi ve dünya çapında 250.000 kişi hastalanıyor.

Geçmişte, Hansen hastalığının son derece bulaşıcı, yıkıcı bir hastalık olduğundan korkuluyordu, ancak şimdi yayılmasının zor olduğunu ve tanındığında kolayca tedavi edilebileceğini biliyoruz. Yine de, hastalık hakkında birçok damgalama ve önyargı var ve bu hastalığa yakalananlar, hastalığın görüldüğü birçok yerde izole ediliyor ve ayrımcılığa uğruyor. Eğitim ve tedaviye erişimin iyileştirilmesi yoluyla damgalanmayla mücadeleye devam etme kararlılığı, bu tamamen tedavi edilebilir hastalıktan arınmış bir dünyaya yol açacaktır.

Cüzzam Nedir?

Hansen hastalığı (cüzzam olarak da bilinir), Mycobacterium leprae adı verilen yavaş büyüyen bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyondur. Sinirleri, cildi, gözleri ve burun astarını (burun mukozası) etkileyebilir. Erken teşhis ve tedavi ile hastalık tedavi edilebilir. Hansen hastalığı olan kişiler tedavi sırasında ve sonrasında çalışmaya ve aktif bir yaşam sürmeye devam edebilirler.

Cüzzam bir zamanlar oldukça bulaşıcı ve yıkıcı bir hastalık olarak korkuluyordu, ancak şimdi kolay yayılmadığını ve tedavisinin çok etkili olduğunu biliyoruz. Ancak tedavi edilmezse sinir hasarı el ve ayakların sakat kalmasına, felce ve körlüğe neden olabilir.

Yayılması

İnsanlar Cüzzam hastalığına nasıl yakalanır?

Hansen hastalığının insanlar arasında nasıl yayıldığı tam olarak bilinmiyor. Bilim adamları şu anda bunun Hansen hastalığı olan bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında ve sağlıklı bir kişi bakteri içeren damlacıkları soluduğunda olabileceğini düşünüyor. Hastalığı yakalamak için tedavi edilmemiş cüzzamlı biriyle aylarca uzun süreli yakın temas gerekir.

Aşağıdaki gibi Hansen hastalığına sahip bir kişiyle sıradan bir temastan hastalık bulaşmaz:

  • El sıkışmak veya sarılmak
  • Otobüste yan yana oturmak
  • Bir yemekte birlikte oturmak
  • Hansen hastalığı da hamilelik sırasında anneden doğmamış bebeğine geçmez ve cinsel temas yoluyla da yayılmaz.

Bakterilerin yavaş büyüyen doğası ve hastalık belirtilerinin ortaya çıkması uzun zaman aldığından, enfeksiyon kaynağını bulmak genellikle çok zordur.

Amerika Birleşik Devletleri’nin güneyinde, bazı armadillolar insanlarda Hansen hastalığına neden olan bakterilerle doğal olarak enfektedir ve bunu insanlara yaymaları mümkün olabilir. Bununla birlikte, risk çok düşüktür ve armadillolarla temas eden çoğu insanın Hansen hastalığına yakalanması olası değildir.

Genel sağlık nedenleriyle, mümkün olduğunca armadillolarla temastan kaçının. Bir armadillo ile temas kurduysanız ve Hansen hastalığına yakalanmaktan endişeleniyorsanız, sağlık uzmanınızla konuşun. Doktorunuz zamanla sizi takip edecek ve hastalığı geliştirip geliştirmediğinizi görmek için periyodik cilt muayeneleri yapacaktır. Beklenmedik bir durumda Hansen hastalığınız varsa, doktorunuz tedavi görmenize yardımcı olabilir.

Risk Grupları

Kimler Risk Altında?

ABD’de Hansen hastalığı nadirdir. Dünya çapında 2 milyon kadar insan Hansen hastalığı nedeniyle kalıcı olarak sakat kalıyor.

Genel olarak, dünyadaki herhangi bir yetişkin için Hansen hastalığına yakalanma riski çok düşüktür. Bunun nedeni, tüm insanların %95’inden fazlasının hastalığa karşı doğal bağışıklığa sahip olmasıdır.

Hastalığın yaygın olduğu bir ülkede yaşıyorsanız, hastalık için risk altında olabilirsiniz. 2011 ve 2015 yılları arasında DSÖ’ye 1000’den fazla yeni Hansen hastalığı vakası bildiren ülkeler şunlardır:

Afrika: Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Etiyopya, Madagaskar, Mozambik, Nijerya, Birleşik Tanzanya Cumhuriyeti
Asya: Bangladeş, Hindistan, Endonezya, Myanmar, Nepal, Filipinler, Sri Lanka
Amerika: Brezilya

Hansen hastalığını tedavi etmemiş kişilerle uzun süreli yakın temas halindeyseniz de risk altında olabilirsiniz. Tedavi edilmemişlerse, Hansen hastalığına neden olan bakterileri kapabilirsiniz. Ancak hastalar tedaviye başlar başlamaz artık hastalığı yayamazlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir