Kısırlık Nedenleri, Belirtileri, Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Erkek ve Kadınlarda Yaygın Bir Hastalık Olan Kısırlık Nedir, Sebepleri ve Tedavisi Nelerdir?
Erkek ve Kadınlarda Yaygın Bir Hastalık Olan Kısırlık Nedir, Sebepleri ve Tedavisi Nelerdir?

Hastalığın Tanımı

Kısırlık Nedir?

Genel olarak kısırlık, bir yıl (veya daha uzun süre) korunmasız cinsel ilişkiden sonra hamile kalamama (gebe kalma) olarak tanımlanır. Kadınlarda doğurganlığın yaşla birlikte istikrarlı bir şekilde azaldığı bilindiğinden, bazı sağlayıcılar 6 ay korunmasız cinsel ilişkiden sonra 35 yaş ve üstü kadınları değerlendirir ve tedavi eder. Kısırlığı olan kadınlar, kısırlığı yönetme konusunda uzmanlaşmış bir doktor olan üreme endokrinologundan randevu almayı düşünmelidir. Üreme endokrinologları, iki veya daha fazla spontan düşük olması olarak tanımlanan, tekrarlayan gebelik kaybı olan kadınlara da yardımcı olabilir.

Hamilelik, birçok adımı olan bir sürecin sonucudur.

Hamile kalmak:

Bir kadının vücudu, yumurtalıklarından bir dış simgeden bir yumurta bırakmalıdır.
Bir erkeğin spermi yol boyunca yumurta ile birleşmelidir (döllenme).
Döllenmiş yumurta bir fallopi dış simgeden rahim dış simgesine (rahim) doğru gitmelidir.
Embriyo rahmin içine tutunmalıdır (implantasyon).

Kısırlık, bu adımlardan herhangi biri veya birkaçıyla ilgili bir sorundan kaynaklanabilir.

Bozulmuş doğurganlık, kısırlıkla ilgili bir durumdur ve hamile kalmakta veya hamileliği sonuna kadar taşımakta zorluk çeken kadınları ifade eder.

Yaygınlık

Kısırlık yaygın bir hastalık mı?

Evet. Amerika Birleşik Devletleri’nde 15 ila 44 yaşları arasındaki evli kadınların yaklaşık %6’sı bir yıllık denemeden sonra hamile kalamaz (infertilite). Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri’nde 15 ila 44 yaş arasındaki kadınların yaklaşık %12’si hamile kalmakta veya hamileliği sonuna kadar taşımakta (bozulmuş doğurganlık) zorluk çekmektedir.

Kısırlık sadece kadınlar için bir sorunu mu?

Hayır, kısırlık her zaman bir kadının sorunu değildir. Hem erkekler hem de kadınlar kısırlığa katkıda bulunabilir.

Birçok çift infertilite ile mücadele eder ve hamile kalmak için yardım arar, ancak genellikle sadece bir kadının durumu olarak düşünülür. Ancak infertilitesi olan çiftlerin yaklaşık %35’inde kadın faktörü ile birlikte erkek faktörü de tespit edilmektedir. Kısırlığı olan çiftlerin yaklaşık %8’inde, tek tanımlanabilir neden erkek faktörüdür.

Amerika Birleşik Devletleri’nde 25 ila 44 yaşları arasındaki erkeklerin yaklaşık %9’u, yaşamları boyunca kendileri veya eşlerinin tavsiye, test veya kısırlık tedavisi için bir doktora göründüğünü bildirdi.

Erkeklerde Kısırlığın Nedenleri

Erkeklerde kısırlığa ne sebep olur?

Erkeklerde kısırlığa farklı faktörler neden olabilir ve tipik olarak bir semen analizi ile değerlendirilir. Semen analizi yapıldığında sperm sayısı (konsantrasyon), motilite (hareket) ve morfoloji (şekil) bir uzman tarafından değerlendirilir. Biraz anormal bir semen analizi, bir erkeğin mutlaka kısır olduğu anlamına gelmez. Bunun yerine, bir semen analizi, erkek faktörlerinin kısırlığa nasıl katkıda bulunup bulunmadığını belirlemeye yardımcı olur.

Testis veya boşalma fonksiyonunun bozulması

  • Varikosel, bir erkeğin testislerindeki damarların büyük olması ve aşırı ısınmasına neden olması durumu. Isı, spermin sayısını veya şeklini etkileyebilir.
  • Testislere travma, sperm üretimini etkileyebilir ve daha düşük sperm sayısına neden olabilir.
  • Ağır alkol kullanımı, sigara, anabolik steroid kullanımı ve yasadışı uyuşturucu kullanımı gibi sağlıksız alışkanlıklar.
  • Bazı ilaçların ve takviyelerin kullanımı.
  • Bir veya her iki testisin alınması için belirli kemoterapi, radyasyon veya ameliyat türlerini içeren kanser tedavisi
  • Diyabet, kistik fibroz, belirli otoimmün bozukluk türleri ve belirli enfeksiyon türleri gibi tıbbi durumlar testis yetmezliğine neden olabilir.

Hormonal bozukluklar

  • Hipotalamus veya hipofiz bezlerinin yanlış işlevi. Beyindeki hipotalamus ve hipofiz bezleri, normal testis fonksiyonunu koruyan hormonlar üretir.
  • Hipofiz bezi tarafından üretilen bir hormon olan çok fazla prolaktin üretimi veya hipotalamus veya hipofiz bezinin işlevine zarar veren veya bozan diğer koşullar, sperm üretiminin düşük olmasına veya hiç olmamasına neden olabilir.

Genetik bozukluklar

  • Klinefelter sendromu, Y-kromozom mikrodelesyonu, miyotonik distrofi ve daha az yaygın olan diğer genetik bozukluklar gibi genetik durumlar hiç sperm üretilmesine veya düşük sayıda sperm üretilmesine neden olabilir.

Erkeklerde Kısırlık Riski

Bir erkeğin kısırlık riskini ne artırır?

  • Yaş. İleri yaş kadın infertilitesini öngörmede çok daha önemli bir rol oynasa da, erkek partnerin 40 yaşında veya daha büyük olduğu çiftlerin gebe kalma güçlüğü bildirme olasılığı daha yüksektir.
  • Fazla kilolu veya obez olmak.
  • Sigara içmek.
  • Aşırı alkol kullanımı.
  • Esrar kullanımı.
  • Testosterona maruz kalma. Bu, bir doktor düşük testosteron için testosteron enjeksiyonları, implantlar veya topikal jel reçete ettiğinde veya bir erkek kas kütlelerini artırmak amacıyla yasa dışı olarak testosteron veya benzeri ilaçlar aldığında ortaya çıkabilir.
  • Radyasyona maruz kalma.
  • Testislerin, tekerlekli sandalyeye mahkûm olan erkeklerde veya sık sık sauna veya jakuzi kullanımı nedeniyle meydana gelebilecek yüksek sıcaklıklara sık sık maruz kalması.
  • Flutamid, siproteron, bikalutamid, spironolakton, ketokonazol veya simetidin gibi bazı ilaçlara maruz kalma.
  • Pestisitlere, kurşuna, kadmiyuma veya cıvaya maruz kalma dahil olmak üzere çevresel toksinlere maruz kalma.

Kadınlarda Kısırlığın Nedenleri

Kadınlarda kısırlığa ne sebep olur?

Kadınların hamile kalabilmeleri için işleyen yumurtalık dış simgesine, fallopya dış simgeye ve rahim dış simgesine ihtiyacı vardır. Bu organlardan herhangi birini etkileyen koşullar kadın kısırlığına katkıda bulunabilir. Bu koşullardan bazıları aşağıda listelenmiştir ve bir dizi farklı test kullanılarak değerlendirilebilir.

Yumurtalık fonksiyonunun bozulması (yumurtlamanın varlığı veya yokluğu ve yumurtalık “yaşının” etkileri)

Bir kadının adet döngüsüdış simgesi ortalama olarak 28 gündür. 1. Gün, “tam akışın” ilk günü olarak tanımlanır. Her 24 ila 32 günde bir meydana gelen düzenli öngörülebilir dönemler muhtemelen yumurtlamayı yansıtır. Düzensiz dönemleri olan bir kadın muhtemelen yumurtlamaz.

Yumurtlama, bir yumurtlama tahmin kiti kullanılarak tahmin edilebilir ve kadının adet döngüsünün 21. gününde progesteron düzeyini kontrol etmek için bir kan testi ile doğrulanabilir. Bir kadının yumurtalık fonksiyonunu değerlendirmek için birkaç test olmasına rağmen, tek bir test doğurganlığın mükemmel bir göstergesi değildir. Yumurtalık fonksiyonunun en sık kullanılan belirteçleri, adet döngüsünün 3 ila 5. günlerinde folikül uyarıcı hormon (FSH) değeri, anti-müllerian hormon değeri (AMH) ve bir transvajinal ultrason kullanılarak antral folikül sayımı (AFC) içerir.

Yumurtalık işlevindeki bozulmalar çeşitli koşullardan kaynaklanabilir ve bir doktor tarafından değerlendirilmeyi garanti eder.

Bir kadın adet döngüsü sırasında yumurtlamadığında buna anovülasyon denir. Anovülasyonun olası nedenleri arasında şunlar bulunur:

Polikistik over sendromu (PCOS). Dış simge PKOS, kadınların yumurtlamamasına veya düzensiz yumurtlamasına neden olan bir durumdur. PCOS’lu bazı kadınlarda, akne ve aşırı saç büyümesine neden olabilecek yüksek testosteron seviyeleri vardır. PCOS, kadın kısırlığının en yaygın nedenidir.
Azalmış yumurtalık rezervi dış simgesi (DOR). Kadınlar sahip olacakları tüm yumurtalarla doğarlar ve yumurta sayısı zamanla doğal olarak azalır. Azalan yumurtalık rezervi, belirli bir yaş için yumurtalıklarda beklenenden daha az yumurta kalması durumudur. Doğuştan, tıbbi, cerrahi veya açıklanamayan nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Azalmış yumurtalık rezervi olan kadınlar doğal yollarla hamile kalabilirler ancak doğurganlık tedavilerine yanıt olarak daha az yumurta üreteceklerdir.
Fonksiyonel hipotalamik amenore (FHA). FHA, aşırı egzersiz, kilo kaybı, stres veya genellikle bu faktörlerin bir kombinasyonunun neden olduğu bir durumdur. Bazen anoreksiya gibi yeme bozuklukları ile ilişkilidir.
Hipotalamus ve hipofiz bezlerinin yanlış işlevi. Beyindeki hipotalamus ve hipofiz bezleri, normal yumurtalık fonksiyonunu koruyan hormonlar üretir. Hipofiz bezi tarafından çok fazla prolaktin hormonu üretimi (genellikle iyi huylu bir hipofiz bezi tümörünün sonucu olarak) veya hipotalamus veya hipofiz bezinin uygun olmayan işlevi, bir kadının yumurtlamamasına neden olabilir.
Erken yumurtalık yetmezliğidış simge (POI). Bazen erken menopoz olarak adlandırılan POI, bir kadının yumurtalıkları 40 yaşından önce başarısız olduğunda ortaya çıkar. Kemoterapi veya pelvik radyasyon tedavisi gibi belirli maruziyetler ve belirli tıbbi durumlar POI’ye neden olabilse de, neden genellikle açıklanamaz. POI’li kadınların yaklaşık %5 ila %10’u doğal olarak gebe kalır ve normal bir hamilelik geçirir.
Menopoz dış simgesi. Menopoz, genellikle 50 yaş civarında meydana gelen, yumurtalık fonksiyonunda yaşa uygun bir düşüştür. Tanım olarak, menopozdaki bir kadın en az bir yıldır adet görmemiştir. Ateş basması, ruh hali değişiklikleri, uyku güçlüğü ve diğer semptomlar da yaşayabilir.
Fallop tüpü tıkanıklığı (fallop tüplerinin açık, tıkalı veya şişmiş olup olmadığı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir