Gastrit: Nedir, belirtileri, tedavisi ve önlenmesi

Gastrit Nedir, belirtileri, tedavisi ve önlenmesi
Gastrit Nedir, belirtileri, tedavisi ve önlenmesi

Gastrit mide iltihabıdır. Gastrit dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir hastalıktır. Gastrit öncelikle aşırı yeme veya içme gibi kötü beslenme alışkanlıkları nedeniyle oluşur. Yaygın bir hastalık olmasına rağmen, pek çok insan gastritin ne olduğunu ve vücudu nasıl etkilediğini bilmiyor.

Primer gastritli kişilerde şiddetli hazımsızlık ve karın ağrısı vardır. H pylori ayrıca, durumu daha da kötüleştirebilen besinlerin emilim bozukluğuna neden olur. H pylori enfeksiyonu mideyi etkilemenin yanı sıra bağırsaklar ve karaciğer gibi sindirim sisteminin diğer bölümlerinde de semptomlara neden olabilir. H pylori enfeksiyonu şiddetli ağrıya neden olmasının yanı sıra bulantı ve kusmaya da neden olabilir.

İlaçlar gastrit için en yaygın tedavidir. Doktorlar, bir kişinin semptomlarına ve hastalığının altında yatan nedene dayanarak bunları reçete eder. Pilori tedavisinde kullanılan en yaygın ilaçlardan biri, bakterileri etkili bir şekilde öldüren metronidazoldür.

Metronidazol, H pylori tedavisine ek olarak, midede histamin üretimini azaltarak gastritin iyileşmesini de destekler. Pilorik tedavisinde kullanılan diğer ilaçlar arasında omeprazol ve pantoprazol bulunur. Bu mide ekşimesi önleyici ilaçlar midede aşırı asit üretimini sınırlar, bu da sekonder s gastritin yanı sıra sindirim sisteminin diğer bölümlerindeki yanma veya rahatsızlığı giderir.

Bazı durumlarda, kişinin sağlıksız yaşam tarzı kendi başına ciddi semptomlara neden olduğu için tedavi gerekli değildir. Bununla birlikte, sağlığınıza gereken özeni göstermediğinizde hastalanmak, sizi gastritli ikincil hastalıklara ve kötü beslenme seçimleri nedeniyle kendinize neden olduğunuz diğer sağlık sorunlarına karşı savunmasız hale getirir.

Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayan en önemli organlarımızdan biriside midemizdir. Mide sağlığı herşeyden önemlidir. Ancak bazen genetik, diyetteki dikkatsizlik vb. nedenlerle sağlıklı bir mideye sahip olamamız mümkün olmuyor. Gastrit gibi mide-bağırsak hastalıklarını önlemenin veya tedavi etmenin her zaman yolları vardır.

Şimdi Gastrit‘in ne olduğunu, uygulanması gereken tedavileri ve diğer önemli noktaları göreceğiz.

Gastrit Nedir?

Mide, mukoza adı verilen bir element içerir. Bu sayede mide duvarları özellikle asitlerden korunur. Ancak bu mukoza üretilmediğinde genellikle gastrit olarak bildiğimiz şey ortaya çıkar.

Herhangi bir koruması olmayan mide duvarları, ülsere neden olan mide sularından etkilenir. Midenin astarı bu durumda acı çeker ve iltihaplanır. Bu da çok fazla acıya ve tahrişe neden olur.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir