Akciğer Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kanser Riskini Azaltmak

Akciğer Kanseri Riskimi Azaltmak İçin Ne Yapabilirim?

Aşağıdaki yollarla akciğer kanseri riskinizi düşürmeye yardımcı olabilirsiniz:

  • Sigara içmeyin. Sigara içmek, Amerika Birleşik Devletleri’nde akciğer kanseri ölümlerinin yaklaşık %80 ila %90’ına neden olur. Akciğer kanserini önlemek için yapabileceğiniz en önemli şey sigaraya başlamamak veya sigara içiyorsanız bırakmaktır.
  • Pasif içicilikten kaçının. Başkalarının sigaralarından, purolarından veya pipolarından çıkan dumana pasif içicilik denir. Evinizi ve arabanızı dumansız hale getirin.
  • Evinizi radon için test ettirin. ABD Çevre Koruma Ajansı dış simgesi, tüm evlerin radon için test edilmesini önerir.
  • İş yerinde dikkatli olun. İşyerindeki sağlık ve güvenlik yönergeleri, çalışanların kansere neden olabilecek kanserojen maddelerden kaçınmasına yardımcı olabilir.

Kanser Taraması

Akciğer Kanseri için Kimler Taranmalıdır?

Tarama; bir hastalık için herhangi bir semptom veya hastalık öyküsü olmadığında test yapılması anlamına gelir. Doktorlar, tedavinin daha iyi sonuç verebileceği bir hastalığı erken bulmak için bir tarama testi önermektedir.

Akciğer kanseri için önerilen tek tarama testi, düşük doz bilgisayarlı tomografidir (düşük doz BT taraması veya LDCT olarak da adlandırılır). LDCT taraması sırasında bir masanın üzerine uzanırsınız ve bir X-ray makinesi akciğerlerinizin ayrıntılı görüntülerini almak için düşük dozda (miktarda) radyasyon kullanır. Tarama sadece birkaç dakika sürer ve acı vermez.

Kimler Taranmalı?

ABD Önleyici Hizmetler Görev Gücü (USPSTF), aşağıdaki kişiler için LDCT ile harici simge yıllık akciğer kanseri taraması önermektedir:

20 paket-yıl veya daha fazla sigara içme geçmişine sahip olmak ve
Şimdi sigara içiyor veya son 15 yıl içinde sigarayı bıraktınız ve
50 ile 80 yaşları arasındadır.
Bir paket-yıl, bir yıl boyunca günde ortalama bir paket sigara içmektir. Örneğin, bir kişi 20 yıl boyunca günde bir paket veya 10 yıl boyunca günde iki paket sigara içerek 20 paket-yıl geçmişine sahip olabilir.

Kanser Taramasının Riskleri

Akciğer Kanseri Tarama Riskleri

Akciğer kanseri taramasının en az üç riski vardır:

  • Akciğer kanseri tarama testi, kanser olmadığında bir kişinin akciğer kanseri olduğunu gösterebilir. Buna yanlış pozitif sonuç denir. Yanlış pozitif sonuçlar, gerekli olmayan ve daha fazla risk taşıyabilen takip testleri ve ameliyatlara yol açabilir.
  • Akciğer kanseri tarama testi, hasta için hiçbir zaman sorun yaratmamış olabilecek kanser vakalarını bulabilir. Buna aşırı teşhis denir. Aşırı teşhis, gerekli olmayan tedaviye yol açabilir.
  • Tekrarlanan LDCT testlerinden kaynaklanan radyasyon, sağlıklı insanlarda kansere neden olabilir.

Bu nedenle akciğer kanseri taraması sadece sigara içme öyküsü ve yaşı nedeniyle hastalığa yakalanma riski yüksek olan ve yaşam beklentilerini veya akciğer sahibi olma yeteneğini veya isteğini önemli ölçüde sınırlayan bir sağlık sorunu olmayan yetişkinler için önerilir. gerekirse ameliyat.

Tarama yaptırmayı düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşun. Akciğer kanseri taraması sizin için uygunsa, doktorunuz sizi yüksek kaliteli bir tarama tesisine sevk edebilir.

Akciğer kanseri riskinizi azaltmanın en iyi yolu sigara içmemek ve pasif içicilikten kaçınmaktır. Akciğer kanseri taraması sigarayı bırakmanın yerini tutmaz.

Türleri

Akciğer Kanseri Türleri

İki ana akciğer kanseri türü, küçük hücreli akciğer kanseri ve küçük hücreli olmayan akciğer kanseridir. Bu kategoriler, kanser hücrelerinin mikroskop altında nasıl göründüğüne atıfta bulunur. Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri, küçük hücreli akciğer kanserinden daha yaygındır.

Akciğer kanseriniz varsa (özellikle küçük hücreli olmayan akciğer kanseri), doktorunuz genlerinizde bir değişiklik (genetik mutasyon) olup olmadığını öğrenmek için dış simge testleri yapabilir. Bu testlerin sonuçları, doktorunuzun hangi tedavilerin sizin için en iyi sonucu vereceğini bilmesine yardımcı olur.

Evreleme

Akciğer kanseri teşhisi konulursa, akciğerlere, lenf düğümlerine ve vücudun geri kalanına ne kadar yayıldığını bulmak için başka testler yapılır. Bu işleme evreleme denir. Akciğer kanserinin türü ve evresi doktorlara ne tür bir tedaviye ihtiyacınız olduğunu söyler.

Tedavisi

Tedavi Türleri

Akciğer kanseri, akciğer kanserinin tipine ve ne kadar yayıldığına bağlı olarak çeşitli şekillerde tedavi edilir. Küçük hücreli dışı akciğer kanseri olan kişiler cerrahi, kemoterapi, radyasyon tedavisi, hedefe yönelik tedavi veya bu tedavilerin bir kombinasyonu ile tedavi edilebilir. Küçük hücreli akciğer kanseri olan kişiler genellikle radyasyon tedavisi ve kemoterapi ile tedavi edilir.

  • Ameliyat: Doktorların kanser dokusunu kesip çıkardığı bir operasyon.
  • Kemoterapi: Kanseri küçültmek veya öldürmek için özel ilaçlar kullanmak. İlaçlar, aldığınız haplar veya damarlarınızdan verilen ilaçlar veya bazen her ikisi olabilir.
  • Radyasyon tedavisi: Kanseri öldürmek için yüksek enerjili ışınları (X ışınlarına benzer) kullanmak.
  • Hedefe yönelik tedavi: Kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını engellemek için ilaçlar kullanmak. İlaçlar, aldığınız haplar veya damarlarınızdan verilen ilaçlar olabilir. Bu tedavi kullanılmadan önce kanser türünüz için hedefe yönelik tedavinin doğru olup olmadığını görmek için testler alacaksınız.

Farklı uzmanlık alanlarından doktorlar genellikle akciğer kanserini tedavi etmek için birlikte çalışırlar. Pulmonologlar, akciğer hastalıkları konusunda uzman doktorlardır. Cerrahlar ameliyat yapan doktorlardır. Göğüs cerrahları göğüs, kalp ve akciğer cerrahisinde uzmanlaşmıştır. Tıbbi onkologlar, kanseri ilaçlarla tedavi eden doktorlardır. Radyasyon onkologları, kanserleri radyasyonla tedavi eden doktorlardır.

Daha fazla bilgi için Ulusal Kanser Enstitüsü’nün Akciğer Kanseri dış simge sayfasını ziyaret edin. Bu site ayrıca kanser bakımında çalışan bir doktor veya tedavi tesisi harici simgesi bulmanıza yardımcı olabilir.

Hangi Tedavi Benim İçin Uygun?

Sizin için doğru olan tedaviyi seçmek zor olabilir. Kanser türünüze ve evrenize uygun tedavi seçenekleri hakkında kanser doktorunuzla konuşun. Doktorunuz her tedavinin risklerini ve faydalarını ve yan etkilerini açıklayabilir. Yan etkiler, vücudunuzun ilaçlara veya diğer tedavilere nasıl tepki verdiğidir.

Bazen insanlar birden fazla kanser doktorundan görüş alırlar. Buna “ikinci görüş” denir. İkinci bir görüş almak, sizin için doğru olan tedaviyi seçmenize yardımcı olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir