Akciğer Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Akciğer Kanseri nedir,belirtileri,risk faktörleri,teşhis ve tedavisi
Akciğer Kanseri nedir,belirtileri,risk faktörleri,teşhis ve tedavisi

Hastalığın Tanımı

Akciğer Kanseri nedir?

Kanser, vücuttaki hücrelerin kontrolden çıktığı bir hastalıktır. Kanser akciğerlerde başladığında buna akciğer kanseri denir.

Akciğer kanseri, kanser ölümlerinin önde gelen nedenidir ve Amerika Birleşik Devletleri’nde hem erkeklerde hem de kadınlarda en çok teşhis edilen ikinci kanserdir. On yıllar boyunca arttıktan sonra, daha az insan sigara içtiği ve akciğer kanseri tedavileri geliştikçe, akciğer kanseri oranları ulusal olarak düşmektedir.

Sigara içmek akciğer kanserinin bir numaralı nedenidir. Akciğer kanseri ayrıca diğer tütün türlerini (pipo veya puro gibi) kullanmak, ikinci el dumanı solumak, evde veya işte asbest veya radon gibi maddelere maruz kalmak ve ailede akciğer kanseri öyküsüne sahip olmaktan da kaynaklanabilir.

Risk Faktörleri

Akciğer Kanseri İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Sigara içmek

Sigara içmek akciğer kanseri için bir numaralı risk faktörüdür. Amerika Birleşik Devletleri’nde, sigara içimi akciğer kanseri ölümlerinin yaklaşık %80 ila %90’ı ile bağlantılıdır. Puro veya pipo gibi diğer tütün ürünlerini kullanmak da akciğer kanseri riskini artırır. Tütün dumanı, 7.000’den fazla kimyasalın zehirli bir karışımıdır. Birçoğu zehirdir. En az 70’inin insanlarda veya hayvanlarda kansere neden olduğu bilinmektedir

Sigara içen kişilerin akciğer kanserine yakalanma veya akciğer kanserinden ölme olasılığı, sigara içmeyenlere göre 15 ila 30 kat daha fazladır. Günde birkaç sigara içmek veya bazen sigara içmek bile akciğer kanseri riskini artırır. Bir kişi ne kadar çok yıl içerse ve her gün ne kadar çok sigara içerse, risk o kadar artar.

Sigarayı bırakan kişilerin akciğer kanseri riski, sigara içmeye devam etmiş olanlara göre daha düşüktür, ancak riskleri hiç sigara içmemiş kişilere göre daha yüksektir. Sigarayı herhangi bir yaşta bırakmak akciğer kanseri riskini azaltabilir.

Sigara içmek vücudun hemen her yerinde kansere neden olabilir. Sigara ağız ve boğaz, yemek borusu, mide, kolon, rektum, karaciğer, pankreas, gırtlak (gırtlak), soluk borusu, bronş, böbrek ve renal pelvis, mesane ve serviks kanserine neden olur ve akut miyeloid lösemiye neden olur.

Pasif içicilik

Başkalarının sigaralarından, pipolarından veya purolarından çıkan duman (ikinci el duman) da akciğer kanserine neden olur. Bir kişi ikinci el dumanı soluduğunda, sigara içiyor gibi olur. Amerika Birleşik Devletleri’nde, 14 milyon çocuk da dahil olmak üzere sigara içmeyen dört kişiden biri, 2013-2014 yılları arasında pasif sigara dumanına maruz kaldı.

Radon

Sigaradan sonra radon, Amerika Birleşik Devletleri’nde akciğer kanserinin ikinci önde gelen nedenidir. Radon, kayalarda, toprakta ve suda oluşan doğal olarak oluşan bir gazdır. Görülemez, tadılamaz veya koklanamaz. Radon, çatlaklardan veya deliklerden evlere veya binalara girdiğinde sıkışabilir ve içeride havada birikebilir. Bu evlerde ve binalarda yaşayan veya çalışan insanlar yüksek radon seviyelerinde nefes alırlar. Radon, uzun süre boyunca akciğer kanserine neden olabilir.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir