Kreatin: Nedir, ne işe yarar,nasıl kullanılır ve zararları nelerdir?

Kas enerjisini etkilemesi sayesinde sporcuların direnci daha fazladır. Bu, daha zor ve daha uzun egzersizler anlamına gelir. Bu anlamda kas yorgunluğu ile mücadele ettiği için üst düzey sporcular (profesyoneller) için bir müttefiktir.

  • Daha fazla kas gelişimi

Kasların gelişimi, hücrelerde sıvı biriktiği için gerçekleşir. Bu madde, kasta daha fazla hareketlilik sağlayan enerji molekülü ATP’nin üretimini destekler ve tabii ki boyutunu artırarak yağsız kütlenin gelişmesine yardımcı olur.

  • Sakatlanmayı önleme

Kreatin takviyelerinin olağanüstü faydalarından bir diğeri de kas iyileşmesidir. Uzun veya çok yoğun günler kasları etkileyerek yaralanmalara neden olabilir. Bu anlamda belirli toparlanma rutinlerini uygulamak gerekir, bu nedenle kreatin kas liflerine müdahale eder ve kas yenilenmesine yardımcı olur.

Bazı tıbbi araştırmalara göre, oral kreatinin kas, tendon ve bağ kramplarının gelişimini azaltabileceğine dikkat çekilmiştir.

  • Yaşlanmayla mücadele

Bazı araştırmalar, kreatinin kırışıklıklar ve sarkan ciltle savaştığını öne sürüyor, bu nedenle bazı yaşlanma karşıtı veya yaşlanma karşıtı tedavilerde bu maddeden bir doz alabilirsiniz.

  • Kemik sağlığını destekler

Kreatin; mineral, kas-iskelet sistemi ve kemik yoğunluğunun yaşla birlikte etkilendiği durumlarda bazı araştırmalara göre takviyeler yoluyla kullanıldığında kemik sağlığını etkileyebileceğini göstermiştir.

Kreatin Nasıl Kullanılır?

Kreatin almanın doğru yolu her zaman bir spor sağlığı uzmanı tarafından yönlendirilmelidir. Dengeli bir diyetin yerine herhangi bir takviyenin tüketilmesini önermiyoruz.

Ton balığı, somon, kırmızı et, karaciğer gibi hayvansal kaynaklı gıdalarda bir doz kreatin alabilmenize rağmen, bu maddenin seviyesinin çok düşük olduğu belirtilmelidir. Bu nedenle kreatin takviyesi tüketmek çok daha uygundur. Ayrıca kas kütlesini artırmak isteyen vejetaryenler için mükemmel bir seçenektir.

Bu arada, takviyelerin tüketimi, sıkı eğitim ve dengeli dinlenme ile birleştirilmelidir.

Kreatin tüketiminin etkilerini görmek ne kadar sürer?

Tükettikten hemen sonra vücut tarafından algılanabilir. Yüksek bir enerji seviyesi hemen deneyimlenir.

Tabii ki, her organizma farklıdır ve etkileri büyük ölçüde yutulan miktara ve kullanım süresine bağlı olacaktır. Bazı sporcular, daha iyi kas gelişimi üzerindeki etkilerin 6 haftalık tüketimden sonra algılandığını iddia ediyor.

Kreatinin Zararları ve Kontrendikasyonlar

Kreatin, eğitimli bir beslenme uzmanının gözetiminde kullanıldığında güvenli kabul edilir. Ancak, aşağıdaki faktörleri dikkate almak önemlidir:

  • Etkileşimler: Etkileşime neden olabileceğinden kafein ile birleştirilmemelidir. Aynı şekilde ilaç tedavisi görüyorsanız mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
  • Doz: Daha büyük dozlar almayın, aksi takdirde böbreklerde sorunlara neden olabilir.
  • Kilo almak: Tüketim kilo alımına neden olabilir.

Özet

Özetle kreatin tüketiminin özellikle spor alanında faydalı olduğunu vurgulayabiliriz. Sporcu olmayanlar veya herhangi bir ağır fiziksel aktivite yapmayanlar, kullanımının güvenli olup olmadığını kontrol etmelidir. Bir beslenme uzmanı doktor, her hasta tipindeki yararları ve riskleri tartarak size kullanıp kullanamayacağınızı söyleyecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir