Kreatin: Nedir, ne işe yarar,nasıl kullanılır ve zararları nelerdir?

Kreatin: Nedir, ne işe yarar,nasıl kullanılır ve zararları nelerdir?
Kreatin: Nedir, ne işe yarar,nasıl kullanılır ve zararları nelerdir?

Kreatin, son birkaç yılda sporcular arasında büyük popülerlik kazanmış bir besin takviyesidir. Kreatin, insan vücudunda doğal olarak üretilen organik bir asittir. Birçok insan atletik performanslarını artırmak ve kas kütlesi kazanmak için kreatin alır. Bununla birlikte, kreatin ile takviye etmenin bazı dezavantajları vardır. Bu nedenle, kreatinin ne olduğunu, nasıl güvenli bir şekilde kullanılacağını ve kreatin takviyeleri kullanırken risklerinin neler olduğunu anlamak önemlidir.

Kreatin vücutta doğal olarak bulunan bir maddedir, fiziksel performansı ve kas kütlesini etkiler.

Bazı sporcuların kreatin seviyeleri düşüktür. Bu anlamda bu boşluğu doldurabilecek spor gıda takviyeleri bulunmaktadır. Şimdi, bu madde sporcularla ilişkilendirilse de, aslında herkesin buna ihtiyacı var. Aslında, bu maddenin uygun bir dozajda kullanımı kas kramplarını ve diğer rahatsızlıkları giderebilir.

Kreatin öncelikle kaslarda bulunur ve kaslar tarafından enerji kaynağı olarak kullanılır. İnsanlar, kas kütlelerini ve güç seviyelerini artırmak için diyetlerini kreatin ile tamamlarlar. Bununla birlikte, kreatin takviyelerinin bazı olası yan etkileri vardır. Bu yan etkiler arasında kas krampları, kas dokusunda yırtılmalar ve yüz ve boyunda iyi huylu büyümeler sayılabilir. Birisi büyük miktarda kreatin takviyesi alırsa karaciğer hasarı olasılığı da vardır. Bu takviyeden yararlanabilmeniz için kreatinin nasıl güvenli bir şekilde kullanılacağını anlamak önemlidir!

Kreatin genellikle halterciler, güç kaldırıcılar ve vücut geliştiriciler tarafından performansı artırmak ve kas kütlesi oluşturmak için bir besin takviyesi olarak alınır. Kreatin 1974’te keşfedildi, ancak özellikleri 1997’ye kadar anlaşılamadı. Kreatin ilk olarak 1832’de Hollanda’daki Utrecht Üniversitesi’ndeki Croll-Aertsz van Aertz-Culem biyokimya laboratuvarı adlı bir Fransız bilim adamı tarafından balık kaynağında keşfedildi. Van Aertz balık kasları üzerinde bir araştırma yaptı ve bunların glisin ve fosfor gibi diğer minerallerle birlikte hem glikoz hem de kreatin amino asitlerinden oluştuğunu keşfetti.

Kreatin, sporcular için birçok potansiyel faydaya sahiptir; ancak, bu takviyeyi uygunsuz kullanmanın bazı riskleri vardır. Bu nedenle, kreatinin ne keşfedildiğini, nasıl güvenli bir şekilde kullanılacağını ve kullanımıyla ilgili bilinçli kararlar verirken bu ek ile ilgili seçeneklerinizin neler olduğunu anlamak önemlidir!

Kreatin Nedir?

Kreatin, fosfatla birleştiğinde iskelet kası kasıldığında enerji metabolizmasını etkileyen fosfokreatini oluşturan azotlu bir kimyasal maddedir.

Bu madde vücutta doğal olarak bulunur ve böbrekler, pankreas ve karaciğer tarafından sentezlenir.

Fransız kimyager Chevreul’e göre bu amino asit et ve balık gibi birçok gıdada bulunur. Bununla birlikte, yapay takviyelere kıyasla düşük kreatin seviyelerine sahiptir. Bu madde, neredeyse tamamen depolandığı kas dokusu tarafından yakalanır. Yani %95’i iskelet kasında bulunur.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir