Tarçın Nedir?: Özellikleri, Sağlığa Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Tarçın: Tüm Özellikleri ve Sağlığa Faydaları
Tarçın: Tüm Özellikleri ve Sağlığa Faydaları

Giriş ve Tanımı

Giriş

Baharatlar ve aromatik çeşniler mutfakta giderek daha fazla kullanılmaktadır. Yiyeceklere verdikleri hem tat hem de koku onları gerekli unsurlar haline getirir. Bunlar arasında tarçın bulunuyor. Ancak sadece mutfakta öne çıkmakla kalmıyor. Hem University of the West hem de University of Connecticut onunla tıp alanında başarılı çalışmalar yürütmüştür.

Tarçın, sahip olduğu özellikler sayesinde birçok fayda sağlar. Bu nedenle, onunla ilgili her şeyi bilmek çok faydalıdır.

Tarçın nedir?

Tarçın, Tarçın (Drimys winteri) adlı bir ağaçtan elde edilen bir elementtir. 15 metre yüksekliğe ulaşabilen üst kısmı çıkarıldıktan sonra ürün elde edilir. Kullanım amacına göre rulo haline getirilebilir ve kurumaya veya öğütülmeye bırakılabilir.

Kökeni Sri Lanka’ya atfedilir, ancak bugün dünyanın hemen hemen her yerinde bulunabilir. Kullanımının milattan yüzlerce yıl öncesine dayandığına dair kayıtlar vardır.

Tarçın’ın özellikleri

Tarçın farklı özelliklere sahiptir. Tadı ve kokusundan dolayı asıl kullanım alanı mutfakta olsa da tarçın bundan çok daha fazlasıdır.

Tarçın’ın başlıca özellikleri hakkında konuşalım:

  • Antioksidan: Kateşinler gibi yüksek flavonoid içeriği, serbest radikallerin etkisini ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
  • Antibakteriyel: Avustralya’daki Swinburne Üniversitesi, tarçındaki ana bileşik olan sinnamaldehitin bakterileri öldürdüğünü ve kontrol ettiğini vurguluyor.
  • Antienflamatuvar: Bu, farklı tıp uzmanlarının çalışmalarını yayınladığı Food and Function dergisi tarafından belirtilmiştir. Bu organik özleri sayesinde.
  • Antibiyotik: Cinnamaldehit, Eugenol, Cinnamic Asit, Linalool, Farnesol içerir. Hepsi vücuttan mantarları, mikropları ve virüsleri yok eder.
  • Anestezik: Analjezik ve anestezik işlevleri yerine getiren bir bileşen olan öjenol içerir.

Doktorlar ve beslenme uzmanları tarafından yapılan farklı çalışmalar, farklı özellikleri doğrulamaktadır.

Tarçın’ın Faydaları

Tarçın düzenli kullanıldığında, vücudumuza aşağıdaki faydalarını sağlar:

Solunum sistemine yardımcı olur

Nutrients dergisi tarçın ve nefes üzerindeki etkisi hakkında bir makale yayınladı. İçinde 5 saygın doktor, tarçının solunum sisteminin işlevini iyileştirdiğini kanıtladı. Tarçın bu alandaki faydalarını belirlemek için çeşitli tıbbi araştırmaları kullandılar.

Bu faydadan yararlanmak için infüzyon hazırlamak gerekir. Böylece herhangi bir yabancı element solunum yolundan uzaklaştırılabilir. Birkaç yıl boyunca tarçın bileşenlerinin nefes üzerindeki olumlu etkisini doğrulayan farklı testler yapıldı.

Kilo vermeye yardımcı olur

Clinical Nutrition of Scotland tıp dergisinde yayınlanan bir araştırma, tarçın tüketerek kilo vermenin mümkün olduğunu gösteriyor. Elde edilen sonuçlar, etkinin kişi ne kadar gençse o kadar büyük olduğunu gösterdi, ancak hepsinde vücut yağında önemli bir azalma gözlemlendi.

Tabii ki egzersiz yapmadan veya kalori kısıtlamadan sadece tarçın çayı içmenin pek bir etkisi yok. Kişinin kilo vermesini sağlayan ortak bir çalışmadır.

Beyni korur

Uçucu yağlar gibi bileşenleri sayesinde beyin, daha iyi kan dolaşımına sahip olarak tercih edilir ve vücudun bu bölümünün daha eksiksiz çalışmasına izin verir.

Tarçın beyne sunduğu belirli faydalar arasında, Alzheimer’ın etkilerini hafifletmekle ilişkili olan proteinlerinden birini doğrudan etkilediğini bulduk. Her halükarda, bu özel noktada, aynı dergi daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu kabul ediyor, ancak şu ana kadar sonuçlar olumlu.

Adet ağrısını azaltır

Adet kramplarının bilindiği isim olan dismenore, tarçın yutulduğunda azalır ve hatta bazı durumlarda kaybolur. Bu, Journal of the Research and Diagnostic Clinic tarafından onaylanmıştır.

Farklı çalışma ve değerlendirmeler sonucunda elde edilen sonuçlar, tarçın çayı tüketiminden 4 saat sonra ağrının azaldığını ve zamanla bu eğilimin devam ettiğini belirledi.

Tarçın Nasıl Tüketilir?

Tarçın farklı sunumlarda bulunabilir. Örneğin, hap veya toz olarak elde edilebilir.

Tabletler: Miktar, aranan amaca bağlı olarak değişir, ancak günde önerilen maksimum miktar iki doza bölünmüş bin miligramdır. Biri sabah biri gün batımı.
Toz: İnfüzyon hazırlamak için idealdir. Diğer baharat çayları ile karıştırılabilir veya bir bardak sıcak suya biraz ilave edilerek içilebilir.
Krem: Tarçın tozu su ile karıştırılarak cilde sürülebilir, göze kaçmamasına dikkat edilerek, antioksidan özelliğinden faydalanılabilir.

Diyabet ve kolesterolü kontrol etmek için tarçın

Tarçın, özellikle tip 2 diyabet ve diğer benzer rahatsızlıkları olan hastalar için diyabet ve kolesterolü kontrol ettiğini bilmek herkes için iyi bir haber.

2009’dan beri Diyabet, Obezite ve Metabolizma dergisi, vücuttaki şeker miktarını azaltmak için biraz tarçın tüketmenin faydalarını yayınladı. American College of Nutrition’ın dergisi de buna katılıyor, bu da hidroksikalkon bileşiği sayesinde tarçının insülin gibi davranabileceğini vurguluyor.

Bu nedenle, birçok insan vücudundaki hem şeker hastalığından hem de aşırı kolesterolden kurtulma bulabilir. Daha yeni çalışmalar yukarıda belirtilen sonuçları doğrulamıştır.

Tarçın’ın Yan Etkileri ve Kontrendikasyonlar

Kullanılan miktar az ise korkacak bir şey yoktur. Ancak bu miktar aşıldığında alerji veya cilt sorunlarına neden olabilir.

Ek olarak, içerdiği çok sayıda bileşen nedeniyle, aşağıdaki insan grupları için kontrendikedir:

Hamileler: Hem hamilelikte hem de emzirme döneminde özellikle bebeğe verebileceği olumsuz etki nedeniyle kullanımı kesilmelidir.
Karaciğer hastaları: Ülserlere veya diğer hastalıklara neden olabilir.

Tarçın, sağlığı korumak ve iyileştirmek için mükemmel bir araca sahibiz. İyi kullanıldığında, birçok faydadan yararlanılabilir.

Yorum yapın