
Kolesterol, vücudun düzgün çalışması için gerekli bir maddedir ve vücutta doğal olarak bulunur. Doğru oranlarda avantajlar sunar, ancak kanda çok fazla kolesterol varsa, kan damarlarının duvarlarında birikebilir ve tıkanmaya neden olabilir.
Atorvastatin ile kandaki anormal derecede yüksek kolesterol seviyelerini azaltmak mümkündür. Bu ilacın dengeli bir diyet ve egzersizle birlikte uygulanması, bir kişinin hayatına mal olabilecek kardiyovasküler hastalıklardan muzdarip olma riskini azaltmaya yardımcı olur.
Bu makale, atorvastatin ve terapötik kullanımı hakkındaki bilgi vermek için yazılmıştır.
Atorvastatin nedir?
Atorvastatin, statin ailesinin bir parçasıdır. Bu ilaç ailesi, karaciğerimiz tarafından kolesterol sentezinin bir kısmını önleyerek seviyesini düşürür ve ayrıca trigliserit seviyelerini düşürür.
Formül: C33H35FN2O5
Molar kütle: 558.64 g/mol
Yarı ömür: 14 saat
Metabolizma: Hepatik
Hamilelik kategorisi: X
Atılım: Safra. İdrar (%2)
Mol ağırlık: 558.64 g/mol
Etkisi, kandaki kolesterol ve lipoprotein konsantrasyonlarını azaltır, karaciğerde sentezlerinden sorumlu enzimi inhibe eder ve hücre yüzeyindeki düşük yoğunluklu lipoproteinler için hepatik reseptörlerin sayısını arttırır.
Atorvastatinin Kullanım Alanları
Atorvastatin, kalp krizi ve felç gibi tehlikeli olayların olasılığını en aza indirmenin yanı sıra kalp ameliyatı ihtiyacını azaltmak için dünya çapında doktorlar tarafından reçete edilmektedir.
Düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol veya kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL gibi yağlı maddelerin ve trigliseritlerin kandaki miktarını azaltmak ve ayrıca iyi olarak kabul edilen yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterol veya HDL miktarını artırmak için kullanılır.Kolesterol, onu çok popüler bir ilaç haline getirdi.
HMG-CoA redüktaz inhibitörleri adı verilen ilaç grubunda yer alan atorvastatin, vücudun kolesterol üretimini yavaşlatarak ve kan akışının bloke olmasına ve kalbe, beyne oksijen sağlanmasına neden olabilecek arter duvarlarında birikmesini önleyerek çalışır.
Primer hiperkolesterolemi, ailesel hiperkolesterolemi ve kombine hiperlipidemide, tek başına diyet veya diğer önlemler işe yaramadığında diyete ek bir tedavi olarak kullanılır.
Atorvastatini hangi dozda almalıyım?
İlaç piyasasında ağızdan alınacak 10 mg’dan 80 mg’a kadar farklı dozlar bulunmaktadır. Doktorlar, çok yüksek kolesterol seviyesi veya diğer ilişkili patolojilerin olduğu durumlar dışında, genellikle tedaviye daha düşük dozlarla başlamayı önerir. Tabii ki, günde 80 mg’ı aşmadan.
Dozlar tek doz olarak verilir ve yemekle birlikte veya aç karnına alınabilir. Ayrıca doktor reçetesine göre her gün yaklaşık olarak aynı saatte alınması tavsiye edilir. Normalde günün geç saatlerinde alınması tavsiye edilir.
Doktorunuz, düşük dozlarda atorvastatin ile başlamanızı ve dozunuzu 2 ila 4 haftada bir defadan fazla olmamak üzere kademeli olarak artırmanızı önerirse, bu talimatlara tam olarak uymalı ve doktorunuza danışmadan ilacı almayı kesmemelisiniz.
Son olarak, bu ilacın etkisinin ilerleyici olduğu ve maksimum etkisini 4 ila 6 haftalık bir sürede gösterebileceği belirtilmelidir.
Atorvastatin kullanırken dikkat edilmesi gerekenler
Atorvastatin kullanmadan önce tartışılması gereken en önemli önlemlerden bazıları şunlardır:
- Hamile veya emziren kadınlarda dikkatle uygulanmalıdır.
- Serum kreatin fosfokinaz konsantrasyonları yükselirse atorvastatin tedavisi kesilmelidir.
- Yeterli kontraseptif önlem almayan doğurganlık çağındaki kadınlarda kullanımı önerilmez.
- Hastanın doktor veya eczacı tavsiyesi olmadan ilaç kullanmaktan kaçınması çok önemlidir ve başka bir ilaç endike ise atorvastatin kullandıklarını sağlık profesyonellerine bildirmelidir.
Atorvastatinin kontrendikasyonları ve etkileşimleri
Atorvastatinin kontrendikasyonları ve etkileşimlerine çok dikkat edilmelidir. Bunlardan bazıları aşağıda belirtilmiştir:
- Mibefradil ve siklosporini birlikte alan hastalarda çok dikkatli olunmalıdır.
- Atorvastatin, belirli antibiyotiklerin, AIDS ilaçlarının veya antifungallerin kullanımının yanı sıra genellikle greyfurt tüketen kişilerde toksisitesinin arttığını görebilir.
- Bu ilaç, aktif karaciğer hastalığı olan veya maksimum normal değerin üç katını aşan sebepsiz ve kalıcı serum transaminaz yükselmeleri olan hastalarda kontrendikedir.
- Miyopatisi olan hastalarda kullanılması önerilmez.
- Atorvastatin ile etkileşime giren diğer ilaçlar arasında kolesterolü düşürdüğü için ezetimib ve kanın pıhtılaşmasını azaltan varfarin bulunur.
- Epilepsiyi tedavi etmek için bir antikonvülzan olan oral kontraseptifler olan stiripentol ve mide ekşimesi ve peptik ülser hastalığını hafiflettiği belirtilen simetidin de atorvastatin ile etkileşime girebilir.
Atorvastatin Yan Etkileri
Prospektüsünde atorvastatin tüketiminden sonra olası olumsuz etkileri okumanızı tavsiye ederiz.
Atorvastatin belirli durumlarda karaciğer hasarı veya kas toksisitesi gibi ciddi advers reaksiyonlara yol açabilir. Bu nedenle ancak doktor tarafından reçete edildiği takdirde tüketilmeli ve tedavi sırasında kas ağrısı veya güçsüzlüğü veya nedensiz karın ağrısı, sarılık veya koyu renkli idrar gibi belirtiler ortaya çıkarsa mutlaka emen doktora gidilmelidir.
Atorvastatin tüketiminin neden olabileceği en yaygın yan etkiler arasında şunlar sayılabilir:
- Kabızlık
- Şişkinlik
- Dispepsi
- Mide bulantısı
- İshal
- Alerjik reaksiyonlar
- Uykusuzluk hastalığı
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Asteni
- Göğüs ağrısı
- Sırt ağrısı
Özet
Şüphesiz, atorvastatin son derece yararlı bir ilaçtır, çünkü doğru kullanımı, ciddi bir kardiyovasküler olayla sonuçlanabilecek çok yüksek kolesterol veya trigliserit seviyelerine sahip olması nedeniyle bir kişiyi ölümden kurtarabilir.