Kalp Atış Hızı:Nedir, Nasıl Ölçülür,İdeal Atış Hızı Ne olmalı, Kalp Atış Hızı nasıl korunur?

Kalp Atış Hızı:Nedir, Nasıl Ölçülür,İdeal Atış Hızı Ne olmalı, Kalp Atış Hızı nasıl korunur?
Kalp Atış Hızı:Nedir, Nasıl Ölçülür,İdeal Atış Hızı Ne olmalı, Kalp Atış Hızı nasıl korunur?

Giriş ve Tanımı

Giriş

Kalp atış hızı, sağlık durumumuzu bilmek için bir ölçüdür. Kuşkusuz, kalp atışı yaşa ve yapılan fiziksel aktiviteye bağlı olarak değişebilir.

Peki, Normal kalp atış hızı nedir? Anormal kalp ritimleri nelerdir? Ve elbette, her yaş için doğru nabız sayısı kaçtır?

Bu sorular bu yazıda cevaplanacak. En baştan başlayalım, nabız nedir?

Nabız nedir?

Kalp atış hızı veya nabız, kalbin uzun süre attığı ritimdir. Genellikle bir dakika için ölçülür.

Nabız sayısının hastanın sağlık durumu hakkında ilgili bilgiler sağladığına dikkat edilmelidir. Aslında, uzmanın herhangi bir hastalığı zamanında tespit etmesini sağlar.

Nabızlarla kalp, kanı tüm vücuda pompalar ve bununla birlikte organizma, organların düzgün çalışmasına yardımcı olan oksijen ve besinleri alır.

Kalp, fiziksel efor, korku (adrenalin; enerji sağlamak için kalp atış hızını hızlandırır) ile karşı karşıya kaldığında veya duygusal bir soruna yanıt olarak daha hızlı atabilir.

Nabız seviyesi

Önerilen nabız seviyesi nedir?

Kalp atış hızı birkaç faktöre bağlı olarak değişebileceğinden, diğerlerinin yanı sıra, yetişkin bir kişide, fiziksel egzersizler yaparken, dinlenme halindeyken normal kalp atış hızının doğru seviyesinin ne olduğunu bilmek gerekir. Bu yönleri daha sonra analiz edeceğiz.

Normal Kalp Atış Hızı

Dinlenme sırasında normal kalp atış hızı

Dinlenirken ki kalp atış hızımız, farklı yaşlardaki hastalarda genellikle farklıdır. Çocuklukta; yaşamın ilk aylarında genellikle hızlanır, ancak giderek azalır.

Bu nedenle tüm hastalar için tek bir miktar belirtmektense kategorilere ayırmalıyız.

Aşağıda, yaşa göre normal dinlenme kalp atış hızına sahip bir tablo bulunmaktadır:

YaşDinlenme sırasındaki (Normal) kalp atış hızı
Bir aya kadar yenidoğanlar70 – 190 ppm
1 aydan 11 aya kadar80 – 160 ppm
12 ila 24 ay arası80 – 130 ppm
3 ila 4 yıl80 – 120 ppm
5 ila 6 yıl75 – 115 ppm
7 ila 9 yıl70 – 110 ppm
10 yaşından büyük çocuklar ve yetişkinler; yaşlıları içerir.60 – 100 ppm
İyi eğitimli sporcular40 – 60 ppm
Yaş’a göre normak kalp atış hızı ne olmalı?

Tabii ki bu sağlıklı hastalarda bir dakikadaki yaklaşık kalp atış hızı aralığı olsa da duygusal tepkilere, vücut pozisyonuna, ilaçlara ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Sporcularda veya sporcularda kalp atış hızının genellikle daha düşük olduğuna dikkat edilmelidir. Bunun nedeni, düzenli egzersizlerden sonra kalbin fiziksel durumunu iyileştirmesidir. Bu nedenle, vücuda oksijen ve besin sağlamak için daha az çalışmanız gerekir.

Öte yandan, bir hasta dakikada 60 atım kaydediyorsa ancak sporcu değilse (düzenli egzersiz yapıyorsa), bradikardi ile başvurabilir. Genellikle kişi baş dönmesi, nefes darlığı ve hatta bayılma yaşar. Bir doktora danışmanız gerekir.

Egzersiz sırasında kalp atış hızı

Kalp atışı egzersiz sırasında hızlanma eğilimindedir, çünkü vücudun iyi bir performansa güvenebilmesi için enerjiye ihtiyacı vardır. Bu anlamda, yeterli bir ritim marjı vardır.

Hasta baş dönmesi veya boyun rahatsızlığı gibi yan etkiler yaşayabileceğinden kalp, dakikadaki maksimum vuruş sınırlarını aşamaz. Vücudu yoğun antrenmanlara tabi tutmadan önce düzenli egzersiz (kardiyovasküler antrenman) önerilir.

Hedef kalp atış hızı bölgesi, uygun kalp atış hızıdır. Aşılmamalıdır. AHA – Amerikan Kalp Derneği – ritmin kişinin yaşından 220 ppm daha az olması gerektiğini belirtti.

Aşağıda, yaş ve yüzde 50 ila 80 yoğunlukta efor egzersizine dayalı olarak hedef kalp atış hızı bölgelerini belirteceğiz:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir