Amino asitler, proteinlerin yapı taşlarını oluşturan moleküllerdir. Dokuzu insan için gerekli olan yirmi amino asit içerirler. En yaygın esansiyel amino asitler lizin ve histidindir, ancak triptofan ve metionin de esansiyeldir. Proteine ek olarak, amino asitler memelilerin sinirlerini, kaslarını, saçını ve retinasını oluşturur. Amino asitler doğal olarak et, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal proteinlerde bulunur. Bu nedenle bitkiler, hayvanlarla aynı miktarda amino asit üretemez. Bu nedenle insanlar gerekli amino asitleri elde etmek için hayvansal ürünler tüketmelidir.
Dallı zincirli amino asitler (BCAA), kas büyümesine katkıda bulunan üç temel amino asittir. BCAA’lar lösin, izolösin ve valindir.
Amino asitler, sağlığı korumak için gerekli elementlerdir. Bunlar temel ve zorunlu olmayan olarak sınıflandırılır. İnsan vücudu temel olmayanları üretme yeteneğine sahiptir, ancak temel ihtiyaçlar yalnızca gıda veya takviye yoluyla elde edilebilir. Dallı zincirli amino asitler olarak da bilinen BCAA‘ların devreye girdiği yer burasıdır.
Bu yazımızda BCAA (dallı zincirli amino asitlerin) ne olduğunu, nasıl kullanıldığını ve sağlığa sağladığı faydaları göreceğiz. Tüketiminde herhangi bir risk olup olmadığını da yorumlayacağız.
BCAA (Dallanmış amino asitler) Nelerdir?
BCAA, Dallı Zincirli Amino Asitler, İngilizce’de Branched Chain Amino Acids olarak bilinir. Bunlar vücudumuzun ihtiyaç duyduğu 8 temel amino asitten 3’üdür.
Bunlar
- Valin,
- Lösin ve
- İzolösindir.
Kasların yapımını ve bakımını etkiledikleri için büyük önem taşırlar. Aslında, vücudun ihtiyaç duyduğu besinlerden ve diğer elementlerden yararlanarak metabolizma sürecinde hayati öneme sahiptir. Onlar sayesinde maksimum faydayı elde etmek için proteinler sentezlenebilir.
BCAA (Dallı zincirli amino asitler) Nasıl Kullanılır?
Aile doktoru ve klinik ve spor beslenmesi uzmanı Roberto Méndez, dallı zincirli amino asitleri elde etmenin en az 3 yolu olduğuna dikkat çekiyor. Birincisi, onları içeren yiyecekler aracılığıyla. İkincisi, peynir altı suyu takviyeleri ve üçüncüsü, bu belirli unsurların takviyeleri yoluyla.
Genel olarak diyette kırmızı et ve süt ürünlerine yer verilmesi önerilir. Bu yöntem vücudun ihtiyaç duyduğu tüm BCAA’lara sahip olmasını sağlar. Onlara yardımcı olabilecek diğer yiyecekler tavuk eti, balık ve yumurtadır. Protein ise, büyük olasılıkla dallı zincirli amino asitler içerir.
Diğer iki sunum yalnızca belirli durumlarda önerilir. Her kişinin ihtiyacına bağlı olarak peynir altı suyu ve BCAA takviyeleri arasında seçim yapabilirsiniz. Bu son seçenek, etkisinin daha hızlı olması ve daha az kalori içermesi avantajına sahiptir. Hangi seçenek seçilirse seçilsin günlük önerilen doz aşılmamalıdır.
BCAA (Dallı zincirli amino asitler) ne zaman alınır?
Sadece bazı özel durumlarda dallı zincirli amino asitler takviyeler yoluyla alınabilir. Örneğin yemek yemeden spora gittiğinizde. Vücudun kas kütlesi kaybetmemesi için rutine başlamadan önce BCAA’lar tüketilebilir. Bu, sık kullanımının beslenme uzmanları tarafından onaylanmadığı anlamına gelir.
Bunun nedeni, bu elementlerin yiyeceklerden elde edilebilmesi gerçeğiyle ilgilidir. McMaster Üniversitesi’nde profesör olan Stuart Phillip ve beslenme danışmanı olarak çalışan Mike Roussell tarafından vurgulandığı gibi. Her ikisi de, bir kişinin uygun bir diyeti varsa, BCAA takviyeleri kullanması gerekmediği konusunda hemfikirdir, çünkü sadece paralarını boşa harcarlar.
BCAA (Dallı zincirli amino asitlerin) Faydaları
Vücutta proteinler, yağlar ve diğer bileşikleri yapmak için kullanılırlar. Bu nedenle BCAA’ları tüketmek vücut fonksiyonlarının korunmasına katkıda bulunur. Buna ek olarak, BCAA’lar hücrelerin büyümesine ve dokuyu onarmasına yardımcı olarak yağsız kas büyümesini destekler. Bu nedenle, BCAA takviyesi, sporcular ve fitness ile ilgilenenler için faydalıdır.