Melatonin Nedir, Özellikleri, Faydaları ve Yan Etkileri,Eksikliği

Melatonin Nasıl Kullanılır?

Vücuda çeşitli faydalar sağlar. Ancak tüketimi mutlaka doktor kontrolünde yapılmalıdır. Aslında bu hormonun aşırı tüketimi önerilmemektedir.

Bir uzman melatonin dozlarını farklı sunumlarda reçete edebilir, böylece siz veya çocuğunuz için en rahat şekilde tüketebilirsiniz.

Önerilen melatonin dozu yaşa göre değişir; yetişkinler ve küçük çocuklar için tipik olarak 10-30 mg ve yaşlı insanlar için daha azdır. Multipl skleroz ve kanser tedavisi gibi tıbbi durumlar için kullanıldığından sadece küçük miktarlarda melatonin enjeksiyon yoluyla verilmelidir.

Bu hormonu tüketebileceğiniz sunumlardan bazıları şunlardır:

  • Ağızdan: Vücuttaki melatonin seviyesini yükseltmenin etkili ve rahat bir yolu, onu ağızdan tüketmektir. Kapsüller, yumuşak jeller, çiğnenebilir tabletler, hızlı çözünen dil altı tabletleri, dilaltı spreyler, damlalar ve şuruplar halinde alabilirsiniz.
  • Topikal veya Krem: Ağızdan emilim daha hızlı olmasına rağmen, topikal veya krem ​​olarak da kullanmayı tercih edebilirsiniz. Bu cilt yaşlanmasını azaltmak, mimik çizgilerini azaltmak ve kasları gevşetmek içindir.

Bu hormonu tüketirken (ne şekilde olursa olsun) uyumadan hemen önce uygulamalı veya almalısınız çünkü dinlenme saatlerinde bu hormonun aktivasyonu daha etkilidir. Daha fazla etki için, kendinizi sürekli olarak telefon ve ampul gibi yapay ışıklara maruz bırakmaktan kaçınmalısınız.

Melatonin’in sağlığa sayısız faydası vardır; bununla birlikte, insanlar bunu yalnızca hastalık veya yaralanma için tedaviye ihtiyaç duyduklarında bir doktorun veya lisanslı bir tıp doktorunun rehberliğinde kullanmalıdır. Vücut bir miktar doğal melatonin ürettiği için melatonin takviyeleri mutlaka zararlı değildir, ancak takviye melatonin yan etkileri olabilir. Bu nedenle, insanlar melatoninin ne olduğunu, ne kadar takviyeye ihtiyaç duyduklarını ve özelliklerinin neler olduğunu anlamalıdır, böylece ihtiyaç duyduklarında güvenli ve etkili bir şekilde kullanabilirler.

Melatonin’in Faydaları ve Zararları

Tıbbi gözetim altında melatonin tüketmek çok güvenlidir, çünkü bir doktor, tüketilecek uygun miktarları ve bunu yapabileceğiniz zamanı reçete edebilir. Ayrıca bu hormonun tüketimini engelleyen herhangi bir rahatsızlığınız olup olmadığını belirlemek için fiziksel durumunuzu da değerlendirecektir.

Uyku hormonunun avantajlarını ve dezavantajlarını bilmek önemlidir, bu sayede tüketirken kendinizi daha güvende hissedeceksiniz.

Faydaları

  • Hipnotik etki, uykusuzlukla etkili bir şekilde savaşmanıza yardımcı olabilir.
  • Organizmada bağımlılığa neden olmaz.
  • Sirkadiyen ritimdeki dengesizliklerden muzdarip kör insanların dinlenmesi için idealdir.
  • Kakao, bitter çikolata, yağlı balık, yağsız et, brokoli, kuşkonmaz gibi melatonin açısından zengin yiyecekleri tüketmeyi tercih edebilirsiniz.

Zararları

  • Sadece geceleri aktif hale gelir, bu nedenle gün boyunca bu hormonun takviyelerini tüketmeniz önerilmez.
  • Bazı insanlarda melatonin tüketimi hafif baş dönmesine neden olabilir. Bu durumda bir doktora danışmak önemlidir.

Melatonin Eksikliği

Bu hormonun eksikliği genellikle vücuda çok zararlıdır. Bu hormon sadece uykuyu düzenlemekle kalmaz, aynı zamanda vücudun biyolojik süreçlerinin düzgün işleyişini de destekler.

Aşağıda melatonin hormonu eksikliğinin ortaya çıkardığı bazı semptomları göreceksiniz:

  • Hücre oksidasyonu.
  • Hafıza kaybı.
  • Erken yaşlanma.
  • Konsantrasyon eksikliği.
  • Stres.
  • Bağışıklık sistemi sorunları.

Yaşlandıkça, melatonin eksikliği ve ilgili hastalıklardan muzdarip olmanız daha olasıdır. Bu durumlarda bu hormona dayalı tedavilerin kullanılmasında fayda vardır. MELATONIN + BITB6, uykuyu iyileştirmeye yardımcı olan bir sprey tedavisidir.

Uyku İçin Melatonin Dozu Nedir?

Uyku bozukluklarını iyileştirmek için bu hormonu almadan önce, tüketilecek uygun dozun kesin olarak bilinmesi önemlidir.

Unutulmamalıdır ki melatonin tedavisini tüketmek için önceden bir doktora danışmanız gerekir. Doktorlar genellikle yetişkin hastalarına uykusuzluğun şiddetine bağlı olarak yatmadan önce 1 ila 2 tablet verir.

Melatonin Etkisi Ne Kadar Sürer?

Yeterli dozda melatonin alındığında etkisi gece boyu sürecektir, bu nedenle hastalar bu hormonun gereğinden fazla uyumalarına neden olacağından endişe etmemelidir.

Işığın mevcudiyeti ile hormonun azaldığı, bu nedenle şafakta melatonin azalarak hastanın uyanmasına neden olduğu dikkate alınmalıdır. Melatonin içeren tabletlerde uykusuzluk için çok etkili bir tedavidir.

Melatoninin Yan Etkileri Nelerdir?

Uyku hormonunun, özellikle tıbbi müdahale olmadan ve önceden araştırma yapılmadan alındığında hoş olmayan yan etkileri de vardır.

Melatonin hormonunu tüketirken ortaya çıkabilecek yan etkilerden bazıları şunlardır:

  • Baş ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Mide bulantısı
  • Ruh halindeki değişiklikler.

Bu yan etkiler her insanda görülmez. Her şey dozun miktarına ve hastanın sağlık durumuna bağlı olacaktır. İlaçlar veya takviyeler tarafından uygulanan dozlarda neredeyse yokturlar.

Sonuç

Melatonin, uyku problemlerini iyileştirmek için en etkili ve sağlıklı çözüm olarak ortaya çıktı. Ayrıca bağışıklık sisteminin sağlığı için ve uygun hücre fonksiyonunu sürdürmek için çeşitli faydalar sağlar. Bazı melatonin bazlı ilaçlar reçetesiz satın alınabilse de, özellikle çocuklara melatonin vermek istediğinizde, hastanın sağlık durumunu değerlendirmek için bir doktora görünmek en iyisidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir