Kafein dünyada en çok tüketilen maddelerden biridir. Birçok yiyecek ve içecekte bulunur ve insanlar onu yüzyıllardır hiçbir yan etkisi olmadan tüketmiştir. Aslında kafeinin insan vücudu üzerinde birçok faydalı etkisi vardır. Ancak, bu maddenin çok fazla tüketilmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğinden, insanlar kafeinin olumsuz özelliklerinin farkında olmalıdır.
Dünyanın en yaygın içeceklerinden biri kahvedir. Sağlığı bir şekilde etkileyen farklı maddelere sahiptir. Diğer bitkilerde de bulunan kafeini öne çıkarabiliriz.
Kafein, vücut tarafından hızla metabolize edilir ve daha sonra, emildikten sonra vücuttan doğal olarak atılır. Metabolize edildikten sonra, alınan kafeinin yaklaşık 2/3’ü vücuttan atılmadan önce 3 saate kadar vücutta kalır. Bu uzun süreli etki, herhangi bir tıbbi veya psikolojik etkiye neden olmadan tetikte olma hissine yol açar. Ancak uzun süreli kafein tüketimi orta düzeyde bile olsa kan dolaşımındaki yetersiz oksijen doygunluğu nedeniyle zihinsel yorgunluğa ve diğer kalp sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, insanlar her gün ne kadar kafein tükettikleri konusunda dikkatli olmalıdırlar.
Bu yazıda kafeinin ne olduğunu, özelliklerinin neler olduğunu, sağladığı faydaları ve tüketimiyle ilişkili yan etkileri detaylı olarak göreceğiz.
Kafein Nedir?
Kafein, Ksantinlere ait bir alkaloiddir. Ve FDA, Gıda ve İlaç, onu güvenli kabul edilen gıdanın bir parçası olarak kabul ediyor. Kafein, tadı acı olan ve 50’den fazla bitkide bulunabilen bir madde olarak tanımlanmaktadır. Kimyasal formülü C8H10N4O2’dir.
Bu maddenin keşfi araştırmacı Runge‘ye atfedilir, ancak tanımı 1821’de profesörler Pelletier ve Robiquet tarafından yapılmıştır.
Formül: C8H10N4O2
Molar kütle: 194,19 g/mol
IUPAC adı: 1,3,7-Trimetilpurin-2,6-dion
Suda çözünürlük: 2,17 g/100 ml (25 °C); 18.0g/100ml (80°C); 67.0g/100ml (100°C)
Erime noktası: 510K (237°C)
Asitlik: -0,13–1,22 pKa
Görünüm: Beyaz iğneler veya toz. kokusuz
Kafein Nerelerde Bulunur?
Kafein, dünyadaki çeşitli bitkilerde bulunan acı, beyaz kristal bir alkaloiddir. Kafeinin ana kaynakları kahve, çay, mate, kakao, kakao, guarana ve kola Fıstığıdır. Diğer yaygın kaynaklar arasında gazlı içecekler, çikolata ve diğer tatlılar, kızarmış atıştırmalıklar ve konserve yiyecekler bulunur. Kafein ayrıca fırıncılık ve hazır gıda gibi birçok endüstride koruyucu olarak kullanılmaktadır.
Kafeinin Özellikleri
Bu maddenin kökenine bağlı olarak farklı bir adla bilinebilir, ancak farklı araştırmalarla kanıtlandığı gibi aynı kafeindir.
- Enerji verir: Vücuttaki enerjiyi artırabilir.
- Uyarıcıdır: Kafeinin sinir sistemini etkilediği ve bu da daha uzun süre uyanık kalmanızı sağladığı iyi bilinmektedir.
- Ağrı kesicilerin etkisini artırır: Ağrıyı azaltmak için hem topikal olarak hem de yutma yoluyla kullanılabilir. Genellikle ağrı kesicilerde, ilacın etkisini artırmak için kullanılır.
- Pıhtılaştırıcıdır: Topikal olarak kullanıldığında kanamayı kısa sürede durdurabilir. Çoğunlukla kanamanın az olduğu durumlarda kullanılır.
- Diüretiktir: Bu etki yalnızca kişinin kafeine karşı toleranssız olması durumunda ortaya çıkar. Bu da düzenli tüketenlerde bu reaksiyona neden olmadığı anlamına gelir.
Kafeinin Faydaları
Kafein, Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Tıp Kütüphanesi’nin belirttiği gibi, doğru kullanıldığı sürece vücuda büyük faydalar sağlar.
- Ağrıyı azaltır
Cochrane sayfasında yayınlanan, yetişkinlerde akut ağrı için analjezik adjuvan olarak kafein başlıklı bir çalışmada, 100 miligram kafeinin analjezik özelliği olan ilaçların etkisini artırdığı vurgulanmaktadır. Bu sayede vücutta var olan ağrıları azaltmak mümkündür.
- Konsantrasyonu iyileştirir
Tüketimi ile birlikte doğrudan etkisini göstererek uykuyu azaltmaya izin verir. Ayrıca adrenalin bu madde tarafından uyarılır ve bu da farklı aktiviteleri etkili bir şekilde gerçekleştirme yeteneğini etkiler.
- Metabolizmayı teşvik eder
Metabolik süreç iyi çalışıyorsa, vücut daha fazla enerjinin tadını çıkarabilir ve bu da yorulmadan birçok aktiviteyi gerçekleştirme yeteneği ile sonuçlanır. Bu da kafein ile sağlanır, aslında kafein tüketimi yorgunluğu ve etkilerini azaltmaya yardımcı olur.
- Ruh halini iyileştirir
Sinir sistemini etkilediğinden, enerjiyi artırdığından ve daha fazla odaklanmaya yardımcı olduğundan, kişi kendini iyi hissetme duygusu hissedebilir, bu da zihinsel yorgunluk şansını azaltır.