Kulak Çınlaması (Tinnitus) Veya Kulaktan Ses Gelmesi

Yüksek sesle müzik dinleyenlerde de kulak çınlaması riski olabilir.

Diğer kulak çınlaması tetikleyicileri şunlardır:

  • Yaşa bağlı işitme kaybı: Birçok insan için işitme, yaşlandıkça kötüleşir (genellikle 60 yaş civarında).
  • Kulaklarda çok fazla balmumu: Vücudunuz bu malzemeyi kiri hapsetmek ve kulaklarınızı korumak için yapar. Ancak kulaklarınızı düzgün yıkamazsanız, birikerek çınlama veya işitme kaybına neden olabilir. Kendi başınıza ortadan kaldırmaya çalışmayın, bırakın doktorunuzla ilgilensin.
  • Kulak ve sinüs enfeksiyonları: Soğuk algınlığı veya sinüs enfeksiyonu nedeniyle işitme duyunuzu etkileyen ve sinüslerinizdeki basıncı artıran kulaklarınızda çınlama yaşayabilirsiniz. Sebep buysa, uzun sürmemelidir. Bir hafta kadar sonra iyileşmezseniz, kulak, burun ve boğaz doktorunuzla konuşun.
  • Çene veya temporomandibular eklem: Çene veya temporomandibular eklem ile ilgili sorunlar kulak çınlamasına neden olabilir. Bu eklem orta kulağınızla bazı sinirleri ve bağları paylaştığından, çiğnediğinizde veya konuşurken çenenizde uğultu duyabilir veya ağrı hissedebilirsiniz. Bir diş uzmanı TME bozukluklarını tedavi edebilir ve kulak çınlamasının kötüleşmesini önlemeye yardımcı olabilir.
  • Kan basıncı sorunları: Bu, yüksek tansiyon (hipertansiyon) ve stres, alkol ve kafein gibi kısa vadede onu yükselten diğer faktörleri içerebilir.

Kulak Çınlaması Nasıl Teşhis Edilir?

KBB doktorunuz kulak çınlamasını teşhis etmek için kulaklarınızı muayene edecek ve bir işitme testi yapacaktır. Duyma yeteneğinizi, aynı yaş ve cinsiyetteki diğer insanların duyabilecekleriyle karşılaştıracaktır. Doktorunuz, kulaklarınızda deformite veya hasar olup olmadığını görmek için BT taramaları veya MRI gibi görüntüleme testleri de kullanabilir. Doktorunuz tansiyonunuzun nasıl olduğuna, böbrek fonksiyonlarınıza, diyetinize, alerjiniz olup olmadığına, aldığınız ilaçlara bakacaktır.

Kulak Çınlamasının Tedavisi

İşitme kaybı ve kulak çınlaması tedavileri reçeteli ilaçlar, ameliyat, yaşam tarzı değişiklikleri, vitaminler ve takviyeler, gürültü içerebilir. kulaklıkları, akupunkturu ve daha fazlasını iptal etmek. Birçok tedavi seçeneği, uyku veya rahatlama seansları sırasında kulaklık veya tıkaç kullanarak aşırı kulak basıncını gidermeyi amaçlar.Bazı durumlarda durumunuza katkıda bulunan fazla kulak kirini çıkarmak için genellikle ameliyat gerekir. Diğer tedaviler, gevşeme teknikleri kullanarak veya uyku bozukluğu ilacı ile uyku alışkanlıklarınızı düzenleyerek uyku kalitenizi iyileştirmeye odaklanır.

Tinnitus, işitme kaybı veya kulaklarında hasar olan yetişkinler arasında çok yaygın bir durumdur. Neyse ki, bireylerin bu durumla başa çıkmasına yardımcı olabilecek birçok tedavi seçeneği vardır. İşitme cihazları ve diğer cihazlar, semptomlarınızı yönetmenize yardımcı olabilir, bunları doğru kullandığınızda normal bir yaşam sürmenize yardımcı olur. Ek olarak, altta yatan probleminizi tedavi etmek, kulak çınlaması semptomlarınızı zamanla doğal olarak azaltmanıza veya hatta tamamen iyileştirmenize de izin verebilir.

Kulak çınlaması için tam bir tedavi olmamasına rağmen, bilim adamları ve doktorlar rahatlama sağlayabilecek çok sayıda tedavi keşfettiler. Tüm tedaviler herkes için işe yaramaz, bu nedenle doktorunuz tarafından yapılacak uygun bir değerlendirme sizin için en iyisini seçmenize yardımcı olacaktır.

Kulak Çınlamasıyla ilgili tedaviler şunları içerebilir:

  • İşitme cihazları: Kulak çınlaması olan birçok hastada da işitme kaybı vardır. İşitme cihazlarının kullanımı birçok hastanın sesleri duymasını kolaylaştırır, kişi diğerlerini konuşurken daha iyi duyar veya müzikten hoşlanırsa, kulak çınlamasının varlığını o kadar az fark eder.
  • Maskeleyiciler: Bunlar, kulak çınlamasını daha az fark edilir kılmak için ses kullanan küçük elektronik cihazlardır. Maskeleyiciler kulak çınlamasını yok etmezler ama daha yumuşak hissedilmesini sağlarlar.
  • İlaçlar veya ilaç tedavileri: Bazı vazodilatör, antidepresan veya anti-anksiyete ilaçları kulak çınlamanıza bir ölçüde yardımcı olabilir. Doktorunuz, olabilecek yan etkileri konusunda size danışarak bilgi verecektir.
  • Kulak çınlaması için beyin yeniden eğitim tedavisi: Bu tedavi, genellikle müzik eşliğinde, danışmanlık ve maskeleyicilerin bir kombinasyonunu kullanır. Odyologunuz size kulak çınlamanızla en iyi nasıl başa çıkacağınızı öğretecektir. Bir süre sonra hastalar düşünmekten kaçınmayı ya da sadece kulak çınlamasına odaklanmayı öğrenirler. Zaman alır ama çok faydalı bir terapidir.
  • Danışmanlık: Kulak çınlaması olan hastalar depresyona girebilir. Psikolog, psikiyatrist veya kulak çınlaması tedavisi konusunda uzman bir grup uzman olabilecek bir danışmanla konuşmak çok yardımcı olabilir.
  • Gevşeme: Rahatlamayı öğrenmek çok yardımcı olabilir.Stres, kulak çınlamasını daha kötü gösterir. Rahatlayarak dinlenme ve sesle daha iyi başa çıkma şansınız olur.

Kulak Çınlaması İçin Kendi Kendime Ne Yapabilirim?

Mutlak sessizliğin olduğu ortamlardan, müzik dinlemekten veya deniz dalgaları gibi doğal seslerden kaçının, rüzgar çok rahatlatıcıdır. Yoga için kullanılan müzik genellikle çok faydalıdır. Sesi, kulak çınlamanızla aynı seviyede duyulacak şekilde, üzerini örtmeyecek veya işitilemez hale getirecek şekilde ayarlamayı unutmamalısınız, böylece beyin en hoş görünen şeyi daha iyi duymak için her zaman sesini kısmaya çalışacaktır.

Çınlamanızı daha da kötüleştiren herhangi bir şeyden kaçının: sigara, alkol ve yüksek sesler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir