PARKIPEX 1 MG 100 TABLET

PARKIPEX 1 MG 100 TABLET Kullanma Talimatı - Nasıl kullanılır - Ne için kullanılır - Kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler - Yan Etkileri - Fiyatı - Saklanması

İlaç Hakkında Kısa Bilgi

KAMU FİYATI278,96 TL
KAMU ÖDENEN269,84 TL
KAMU İSKONTOSU28.00%
BARKOD8699293013440
ETKİN MADDEPRAMIPEKSOL
FİRMA ADIGENVEON İLAÇ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
REÇETENORMAL RECETE
İTHAL-İMALİMAL
FİYAT KARARNAMESİ GEREĞİISKONTODAN MUAF DEGIL
BİRİM / CİNSİMG
AMBALAJ MİKTARI100
ATC KODUN04BC05
NFC KODUA11171
SGK EŞDEĞER KODUE501C
SGK ETKİN MADDE KODUSGKFL6

ATC Sınıflandırması

N – SİNİR SİSTEMİ
N04 – ANTİ-PARKİNSON İLAÇLARI
N04B – DOPAMİNERJİK AJANLAR
N04BC – DOPAMİN AGONİSTLERİ
N04BC05 – PRAMİPEKSOL

İlacın kısa özeti

Parkipex 1 mg tablet

Ağız yoluyla alınır.

Etkin madde:Her bir tablet etkin madde olarak 0.7 mg pramipeksol baza eşdeğer miktarda 1 mg Pramipeksol dihidroklorür monohidrat içerir.

Yardımcı maddeler: Nişasta 1500, mannitol, mikrokristalin selüloz, povidon, talk, magnezyum stearat, saflaştırılmış su, etil alkol % 96.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu kullanma talimatını dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

• Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.

• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.

• Bu ilacın kullanımı sırasında doktora veya hastaneye gittiğinizde, doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz.

• Bu talimatta yazanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışında yüksek veya düşük doz kullanmayınız.

    Bu Kullanma Talimatında:
1. Parkipex nedir ve ne için kullanılır?
2. Parkipex’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. Parkipex nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. Parkipex’in saklanması
Başlıkları yer almaktadır.

Nedir ve ne için kullanılır?

1. Parkipex nedir ve ne için kullanılır?

Parkipex tablet formunda üretilmektedir. 1 mg tablet, beyaz, yuvarlak ve tek tarafı çentiklidir.

Parkipex’in etkin maddesi olan pramipeksol, dopamin agonistleri adı verilen bir ilaç grubuna aittir. Dopamin agonistleri beyindeki dopamin reseptörlerini (algılayıcılarını) uyarır. Dopamin reseptörlerinin uyarılması beyindeki sinir iletilerini tetikleyerek vücut hareketlerinin kontrol edilmesine yardımcı olur.

Parkipex 1 mg Tablet, 30 ve 100 tablet içeren blister ambalajlarda piyasaya sunulmaktadır.

Parkipex;

• Erişkinlerde, primer Parkinson hastalığının belirtilerinin tedavi edilmesi için kullanılır.

Tek başına veya levodopa (Parkinson hastalığında kullanılan bir başka ilaç) ile birlikte kullanılabilir.

• Erişkinlerde, orta ile şiddetli Huzursuz Bacak Sendromu belirtilerinin tedavi edilmesinde kullanılır.

Kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

2. Parkipex’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

Parkipex’i aşağıdaki durumlarda kullanmayınız:

Eğer;

− Pramipeksole veya Parkipex formülünde bulunan ve yukarıda belirtilen yardımcı maddelerden herhangi birine karşı alerjik (aşırı duyarlı) iseniz.

Parkipex’i aşağıdaki durumlarda dikkatli kullanınız:

Eğer herhangi bir tıbbi sorununuz varsa veya bir sorun veya belirti hissederseniz, özellikle de aşağıda belirtilen durumlardan biri sizin için geçerliyse, doktorunuza söyleyiniz:

− Böbrek hastalığı;

− Hayal görme. Gerçekte olmayan şeyleri görme, duyma ya da hissetme (halüsinasyonlar). Halüsinasyonların çoğu görseldir.

− Diskinezi (Örneğin, kol ve bacaklarda anormal, kontrol edilmeyen hareketler): Parkinson hastalığınız ileri bir evredeyse ve aynı zamanda levodopa adlı ilacı kullanıyorsanız, Parkipex dozunun arttırıldığı dönemde diskinezi ortaya çıkabilir.Uykulu hal ve aniden uyuyakalma nöbetleri.

− Şizofreni hastalığına benzer belirtilerin (zihinsel yeteneklerde bozulma, gerçeklerden uzaklaşma ve kişilik yıkılması gibi) ortaya çıkması (psikoz). Görme bozukluğu. Parkipex tedavisi sırasında düzenli olarak göz kontrolü yaptırmalısınız.

− Ağır kalp veya damar hastalıkları. Özellikle tedavinizin başlangıç aşamalarında kan basıncınızı düzenli olarak kontrol ettirmelisiniz. Bu postural hipotansiyondan (ayağa kalktığınızda kan basıncınızın düşmesi) kaçınmak için gereklidir.

− Hastalığınızın artması. Belirtileriniz alıştığınız zamandan daha önce başlayabilir, daha yoğun olabilir ve diğer uzuvlarınızı da etkileyebilir.

− Distoni Vücut ve boynu düz ve dik olarak tutamama (aksiyel distoni). Özellikle, başın ve boynun öne doğru eğilmesi (antekollis olarak da bilinir), belin öne doğru eğilmesi (kamptokormi olarak da bilinir) veya sırtın yana doğru eğilmesi (plörototonus veya Pisa Sendromu olarak da bilinir) durumları oluşabilir. Bu olur ise, doktorunuz ilacınızı değiştirmek isteyebilir.

Eğer siz veya bakımınızla ilgilenen kişiler, sizin için normal olmayan davranışlarda bulunmanıza neden olan dürtü ve istekler geliştiğini ve kendinize veya başkalarına zarar verebilecek hareketlere yol açan engelleyemediğiniz içgüdü, tahrik ve aşırı istekler ortaya çıktığını fark ederse hemen doktorunuzla görüşünüz. Bu belirtiler “dürtü kontrol bozuklukları” olarak adlandırılır ve bağımlılık derecesinde kumar oynama, aşırı yemek yeme, aşırı para harcama, anormal derecede fazla seks dürtüsü veya takıntı şeklinde seksüel duygu ve düşüncelerde artış gibi davranışları içerir. Doktorunuz ilacınızın dozunu ayarlama veya
tedaviyi kesme gereğini duyabilir.

Eğer siz veya bakımınızla ilgilenen kişiler sizde mani (gerginlik, coşku hissi veya aşırı heyecan) veya deliryum (bilinç azalması, kafa karışıklığı, gerçeklerden kopma) durumunun geliştiğini fark ederse hemen doktorunuzla görüşünüz. Doktorunuz ilacınızın dozunu ayarlama veya tedaviyi kesme gereğini duyabilir.

Huzursuz bacak sendromu hastaları için:
Bu gruptaki ilaçların bu hastalıktaki belirtileri arttırabilecekleri bilinmektedir. Bu nedenle tedaviye rağmen belirtilerinizin ilerlemesi halinde mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa, sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

Parkipex’in yiyecek ve içecek ile kullanılması:
Parkipex tedavisi sırasında alkol alırken dikkatli olmalısınız.
Parkipex yemeklerle birlikte veya tek başına alınabilir.

Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Hamile iseniz, hamile olabileceğinizden şüpheleniyorsanız veya hamile kalmayı planlıyorsanız, durumu doktorunuza bildiriniz. Böyle bir durumda doktorunuz sizi yeniden dikkatle değerlendirecek ve Parkipex kullanıp kullanmayacağınıza karar verecektir.

Parkipex’in anne karnındaki bebeğe olan etkileri bilinememektedir. Bu nedenle, eğer
hamile iseniz, doktorunuz size aksini söylemedikçe Parkipex kullanmayınız.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz, hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Bebeğini emziren anneler Parkipex kullanmamalıdır. Parkipex anne sütünü azaltabilir. Aynı zamanda, sütünüze ve bebeğinize geçebilir. Ancak eğer doktorunuz mutlaka kullanmanız gerektiğini söylediyse, emzirmeye son veriniz.

Araç ve makine kullanımı
Parkipex tedavisi sırasında, gerçekte olmayan şeyleri görebilir, duyabilir veya hissedebilirsiniz. Eğer bu belirtiler ortaya çıkarsa araç ve makine kullanımından kaçınınız.
Parkipex, özellikle Parkinson hastalığı olan kişilerde, uyku hali veya aniden uyuyakalma nöbetleriyle ilişkilidir. Eğer bu yan etkiler sizde de varsa, araç ve makine kullanmayınız. Bu durumu doktorunuzu bildiriniz.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Eğer herhangi bir başka ilaç kullanıyorsanız veya yakın zamanda kullandınız ise veya kullanma ihtimaliniz varsa doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz. Bunlar arasında diğer ilaçlar, reçetesiz olarak temin ettiğiniz bitkisel ilaçlar, sağlıklı gıda ürünleri veya her türlü gıda desteği de bulunur. Parkipex’i antipsikotik ilaçlarla (ruh hastalığı ilaçları) birlikte kullanmayınız.

Aşağıdaki ilaçlardan herhangi birisini kullanıyorsanız, Parkipex almazdan önce mutlaka doktorunuza haber veriniz ve dikkatli olunuz:

− Simetidin (midede asit fazlalığı ve mide ülseri tedavisinde kullanılan bir ilaç)

− Amantadin (Parkinson hastalığında kullanılabilen bir ilaç)

− Meksiletin ((“ventriküler aritmi” olarak adlandırılan düzensiz kalp atışlarının tedavisinde kullanılır)

− Zidovudin (insan bağışıklık sisteminin bir hastalığı olan “edinilmiş yetersiz bağışıklık sistemi sendromu” (AIDS) tedavisinde kullanılan bir ilaç)

− Sisplatin (çeşitli kanser hastalıklarında kullanılan bir ilaç)

− Kinin (gece ortaya çıkan ağrılı bacak kramplarının ve bir sıtma türü olan “falciparum malaria” (malign malarya) hastalığının tedavisinde kullanılan bir ilaç)

− Prokainamid (düzensiz kalp atışları için kullanılır)

Eğer levodopa alıyorsanız, Parkipex tedavisine başlarken levodopa dozunun azaltılması önerilmektedir.
Birlikte sakinleştirici (sedatif) özellik taşıyan ilaçlar veya alkol alıyorsanız dikkatli olmalısınız. Bu durumda Parkipex sizin araç ve makine kullanma yeteneğinizi etkileyebilir.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise, lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.

Nasıl kullanılır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir