
Giriş ve Hastalığın Tanımı
Giriş
Hipotiroidizm veya az aktif tiroid, yetişkin kadınların %2’sini etkileyen bir patolojidir. Başlangıç aşamasında belirgin bir belirti algılanmasa da aslında aşırı kilo (obezite), kısırlık veya diğer rahatsızlıklar gibi sağlık sorunlarını tetikleyebilen bir rahatsızlıktır.
Bu yazımızda Hipotiroidinin ne olduğunu, en sık görülen semptomların neler olduğunu ve tabii ki uygun tedavinin ne olduğunu açıklayacağız.
Hipotiroidizm nedir?
Hipotiroidizm, tiroid bezinin işlev bozukluğunun olduğu bir hastalıktır. Bu, metabolizmanın düzgün işleyişini etkileyerek tiroid hormonlarının (T4 ve T3) üretiminin azalmasına neden olur.
Bu tür bir “metabolik hata” meydana geldiğinde, tiroid bezi, triiyodotironin (T3) ve tiroksin (T4) üretim eksikliğini telafi etmek ve hatta bunları dengelemek için daha büyük bir TSH salgısı üretilir. Sorun, tiroid açıkça doğru seviyeleri üretemediğinde ortaya çıkar ve bu nedenle diğerlerinin yanı sıra nöronal, kardiyo-dolaşım ve sindirim işlevleri etkilenmeye başlar.
Tiroid, kelebek şeklinde küçük bir bezdir. Boynunda, hemen önünde, Adem elmasının altında bulunur. Bu bez büyümeyi, vücut ısısını ve hayati öneme sahip diğer işlevleri etkiler.
İşlevini doğru bir şekilde yerine getirmediğinde; uygun hormon seviyelerini üreterek Hipotiroidizm (düşük hormon üretimi) gelişir. Hormon seviyesi çok yüksek olduğunda; tam tersi, o zaman hipertiroidizmden bahsediyoruz.