Dil temizleyiciler veya kazıyıcılar, günlük hijyen rutinimizin bir parçası olmalı mı?

Dil temizleyiciler veya kazıyıcılar, günlük hijyen rutinimizin bir parçası olmalı mı?
Dil temizleyiciler veya kazıyıcılar, günlük hijyen rutinimizin bir parçası olmalı mı?

Dişlerimizi fırçalarken dilimizi temizlemek neden bu kadar önemlidir? Diş sağlığımız için dil kazıyıcı veya dil temizleyici ne ölçüde gereklidir? Diş fırçasıyla yapılabilecek temizlikten daha mı etkili? Tüm bu soruların cevaplarını ortaya çıkarmak için, öncelikle dilin konuşma gibi birçok işlevi ona bağlı olduğu için dilin çok önemli bir organ olduğunu hatırlatan Dr. Óscar Castro Reino ile görüştük.

Dilimiz; “Temel olarak kaslı ve duyusal (tat tomurcukları) hareketli bir organımızdır. Dil yüzeyinde ölü hücreler, yiyecek artıkları ve çok sayıda ağız bakterisi birikir. Bütün bu birikintiler çıkarılmadan birikirlerse çeşitli rahatsızlıklara neden olabilirler. Çürükler, periodontal hastalıklar ve ağız kokusu sorunları en sık görülenidir” diye uyarıyor.

Bu nedenle, ağız hijyeninin birbirini tamamlayan bir dizi teknik içerdiğini unutmayın: Florürlü diş macunu ile günde en az iki kez etkili fırçalama temeldir. Bu fırçalamanın, interdental seviyede biriken bakterileri veya dilde biriken bakterileri ortadan kaldırmayı başaramadığı konusunda uyarmasına rağmen. “Dolayısıyla bunun için tasarlanmış özel cihazlar var: Dişler arasındaki boşlukları temizlemek için diş arası fırçaları veya diş ipi ve dil kazıyıcıları. Diş fırçasını dil seviyesinde kullanmak sadece ovalama ve süpürme sağlar” Ama sakın yapma. Bunu yapmak hiçbir şey yapmamaktan daha iyi olsa da, lingual kazıyıcıların bu görev için çok daha etkili olduğu kanıtlanmıştır, çünkü onlar bunun için tasarlanmıştır.”

Dil kazıyıcı ne sıklıkta kullanılmalı?

Ne sıklıkta ve ne zaman kullanılması gerektiği konusunda Reina, her şeyin ağız hijyeni düzeyi ile herkesin sahip olduğu beklentilere bağlı olduğunu belirtiyor. Bazıları için dil kazıyıcı kullanımının başka bir hijyen alışkanlığı haline geldiğini ve her fırçalamadan sonra kullanacaklarını söylüyor. “Diğerleri daha az kullanmayı tercih edecek. Açıkçası, kullanım sıklığı arttıkça dilde daha az tortu birikir. Günde tek bir kullanım tercih ederseniz, en çok önerileni gece yatmadan öncedir. tükürük üretiminde fizyolojik bir azalma, bu nedenle dili temiz tutmak çok önemlidir çünkü bu saatlerde tükürüğümüzün değerli korumasını kaybederiz”, diyor diş hekimi. Burada Dr. Castro, şekillerine, tasarımlarına, boyutlarına ve hatta yapıldıkları malzemeye bağlı olarak, aralarından seçim yapabileceğiniz çok çeşitli lingual sıyırıcılar olduğunu vurgular. “Şekil, tasarım ve boyut ile ilgili olarak, herkesin kendileri için en rahat olanı, kullanırken daha az mide bulantısı yapanı seçmesi önemlidir. Çoğu sıyırıcı U veya Y şeklindedir. Malzeme ile ilgili olarak, temelde var. plastik ve metal olanlardır, ikincisi daha dayanıklıdır ve temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi kolaydır” diye açıklıyor.

Dil temizleyiciler veya kazıyıcılar ne kadar sürede değiştirilmeli?

Kılların yapısı nedeniyle deforme olan ve etkinliğini kaybeden her 3-4 ayda bir (hatta bazı durumlarda daha erken) yenilenmesi gereken diş fırçasının aksine, dil kazıyıcıları çok daha uzun süre (yaklaşık 1 yıl) dayanabilir. Kullandıktan sonra iyice temizleyip kurutmak ve kontamine olmamaları için bir kutuda muhafaza etmek çok önemli ona göre: sıyırma işlevi, deforme olmaması veya bükülmemesi veya ayrılmaması”.

Dil sıyırıcı nasıl kullanılmalı?

Peki dil sıyırıcılar nasıl kullanılır? Diş hekimi ayna karşısında durmamız, ağzımızı mümkün olduğunca açmamız ve dilimizi tamamen dışarı çıkarmamız gerektiğini ayrıntılarıyla anlatıyor. Ardından dil sıyırıcının dilin içinden dil ucuna doğru hareketlerle geçirilmesi gerektiğini belirtir. “Dilini tamamen kazıdığınızdan emin olana kadar bu hareketi birkaç kez tekrarlamanız gerekiyor. Kazıyıcıyı yerleştirirken mümkün olduğunca dilin en iç kısmını kapatmaya çalışmalısınız, bu da bazı kişilerde mide bulantısına neden olabilir.

Dil sıyırıcı kullanırken mide bulantısına nasıl engel olunabilir?

Bu etkiyi azaltmak için burun için aşamalı olarak gitmek ve nefes almak. Sıyırıcıyı bitirdikten sonra iyice temizleyip durulamayı ve kutusunda saklamayı unutmamalıyız”, diye vurguluyor Dr. Castro. Kısacası, bu uzman, önemli olanın, ağız hijyeninin tamamlayıcı olan ve uygun şekilde kullanıldığında sağlığın korunmasına izin veren bir dizi araç içerdiğini anlamak olduğu konusunda ısrar ediyor. Florürlü macunla diş fırçalama, diş arası hijyeni için cihazların kullanılması, dilin uygun hijyeni ve belirtilen ve reçete edildiğinde belirli gargaraların kullanılması optimal ağız sağlığına izin verir ve bu sadece oral patolojilerin değil aynı zamanda sistemik patolojilerin risklerini de azaltır.

Yorum yapın