- Diüretikler (su hapları) gibi bazı ilaçların kullanılması.
- Alkol içmek. Alkol alımı arttıkça gut riski artar.
- Fruktoz oranı yüksek (bir şeker türü) yiyecek ve içecekleri yemek veya içmek.
- Vücudun ürik aside parçaladığı pürinlerde yüksek bir diyete sahip olmak. Pürinden zengin besinler arasında kırmızı et, sakatat ve hamsi, sardalye, midye, deniz tarağı, alabalık ve ton balığı gibi bazı deniz ürünleri bulunur.
Teşhisi
Gut hastalığı nasıl teşhis edilir?
Bir tıp doktoru, semptomlarınızı ve fizik muayene, röntgen ve laboratuvar testlerinizin sonuçlarını değerlendirerek gut hastalığı teşhisi koyar. Gut, yalnızca bir eklem sıcak, şiş ve ağrılı olduğunda ve bir laboratuvar testi etkilenen eklemde ürik asit kristalleri bulduğunda alevlenme sırasında teşhis edilebilir.
Tedavisi
Gut hastalığını kim teşhis ve tedavi etmelidir?
Hastalık bir doktor veya gut hastalarının bakımında uzmanlaşmış bir doktor ekibi tarafından teşhis ve tedavi edilmelidir. Bu önemlidir çünkü gutun belirti ve semptomları spesifik değildir ve diğer iltihaplı hastalıkların belirti ve semptomlarına benzeyebilir. Gut ve diğer artrit formlarında uzmanlaşmış doktorlara romatolog denir.
Gut hastalığı nasıl tedavi edilir?
Gut hastalığı, tıbbi tedavi ve kendi kendine yönetim stratejileri ile etkili bir şekilde tedavi edilebilir ve yönetilebilir.
Doktorunuz, aşağıdaki durumlarda tıbbi tedavi planı önerebilir:
- Bir alevlenmenin acısını yönetin. Alevlenmelerin tedavisi, ibuprofen, steroidler ve anti-inflamatuar ilaç kolşisin gibi nonsteroid antiinflamatuar ilaçlardan (NSAID’ler) oluşur.
- Gelecekteki alevlenmeleri önleyin. Diyetinizde ve yaşam tarzınızda kilo vermek, alkolü sınırlamak, pürinden zengin yiyecekleri (kırmızı et veya sakatat gibi) daha az yemek gibi değişiklikler yapmak gelecekteki saldırıları önlemeye yardımcı olabilir. Hiperürisemi ile ilişkili ilaçları (diüretikler gibi) değiştirmek veya durdurmak da yardımcı olabilir.
- Kronik yüksek ürik asit seviyelerinin bir sonucu olarak tofi ve böbrek taşlarının oluşmasını önleyin. Tophi, deri altında sert, ürik asit birikintileridir. Sık akut alevlenmeleri veya kronik gutu olan kişiler için doktorlar, allopurinol, febuksostat ve peglotikaz gibi ilaçlar kullanarak kandaki ürik asit düzeylerini düşürmek için önleyici tedavi önerebilir.
Tıbbi tedaviye ek olarak, kendi kendine yönetim stratejileri ile gut hastalığınızı yönetebilirsiniz. Öz-yönetim, sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yapmak gibi, durumunuzu yönetmek ve sağlıklı kalmak için her gün yaptığınız şeydir.
Aşağıda açıklanan öz-yönetim stratejilerinin ağrıyı ve sakatlığı azalttığı kanıtlanmıştır, böylece sizin için önemli olan aktiviteleri sürdürebilirsiniz.
Gut hastalığımı nasıl yönetebilirim ve yaşam kalitemi nasıl iyileştirebilirim?
Gut hastalığı, iş ve boş zaman aktiviteleri de dahil olmak üzere günlük yaşamın birçok yönünü etkiler. Neyse ki, gut hastalarının yaşam kalitesini iyileştirdiği kanıtlanmış birçok düşük maliyetli kendi kendine yönetim stratejisi vardır.
Özellikle gut için:
- Sağlıklı diyetle beslen. Pürin içeriği yüksek yiyecekler (kırmızı et, organ eti ve deniz ürünleri açısından zengin bir diyet gibi) dahil olmak üzere gut alevlenmesini tetikleyebilecek yiyeceklerden kaçının ve alkol alımını sınırlayın (özellikle bira ve sert likör).
Artrit ve semptomlarını yönetmek için beş kendi kendine yönetim stratejisi önerir. Bunlar gut ile de yardımcı olabilir:
- Kendi kendini yönetme becerilerini öğrenin. Artrit ve gut dahil diğer kronik rahatsızlıkları olan kişilerin artritin yaşamlarını nasıl etkilediğini anlamalarına ve semptomlarını kontrol etme ve iyi yaşama konusundaki güvenlerini artırmalarına yardımcı olan bir öz-yönetim eğitim sınıfına katılın. CDC tarafından önerilen öz yönetim eğitim programları hakkında daha fazla bilgi edinin.
- Fiziksel olarak aktif olun. Uzmanlar, yetişkinlerin haftada 150 dakika en az orta düzeyde fiziksel aktivitede bulunmalarını tavsiye ediyor. Aktivitenin her dakikası önemlidir ve herhangi bir aktivite hiç olmamasından iyidir. Önerilen orta düzeyde, düşük etkili aktiviteler arasında yürüyüş, yüzme veya bisiklete binme yer alır. Düzenli fiziksel aktivite, kalp hastalığı, felç ve diyabet gibi diğer kronik hastalıkların gelişme riskini de azaltabilir. Artrit için fiziksel aktivite hakkında daha fazla bilgi edinin.
- Doktorunuzla konuşun. Sağlık hizmeti sağlayıcınızla düzenli randevulara katılarak ve önerilen tedavi planınızı izleyerek artritinizi kontrol etmede aktif bir rol oynayabilirsiniz. Bu özellikle diyabet veya kalp hastalığı gibi başka kronik rahatsızlıklarınız varsa önemlidir.
- Kilo verin. Fazla kilolu veya obez kişilerde kilo vermek eklemler üzerindeki baskıyı, özellikle de kalça ve diz gibi ağırlık taşıyan eklemleri azaltır. Sağlıklı bir kiloya ulaşmak veya bu kiloyu korumak ağrıyı hafifletebilir, işlevi iyileştirebilir ve artritin ilerlemesini yavaşlatabilir.
- Eklemlerinizi koruyun. Eklem yaralanmaları artrite neden olabilir veya kötüleşebilir. Yürümek, bisiklete binmek ve yüzmek gibi eklemleri yormayan aktiviteleri seçin. Bu düşük etkili aktiviteler, düşük yaralanma riskine sahiptir ve bükülmez veya eklemlere çok fazla baskı yapmaz. Artrit ile nasıl güvenli bir şekilde egzersiz yapacağınız hakkında daha fazla bilgi edinin.