Hastalığın Tanımı
Gut hastalığı nedir?
Gut Hastalığı, dokularda, çoğunlukla eklemlerde bir ürik asit tuzunun (sodyum ürat) kristallerinin oluşumundan kaynaklanan romatizmal bir hastalıktır.
Gut hastalığı, çok ağrılı olan yaygın bir inflamatuar artrit şeklidir. Genellikle bir seferde bir eklemi etkiler (genellikle ayak başparmağı eklemi). Semptomların kötüleştiği, alevlenme olarak bilinen zamanlar ve semptomların olmadığı, remisyon olarak bilinen zamanlar vardır. Tekrarlanan gut nöbetleri, kötüleşen bir artrit şekli olan gut artritine yol açabilir.
Gut hastalığının tedavisi yoktur, ancak durumu ilaç ve kendi kendine yönetim stratejileri ile etkili bir şekilde tedavi edebilir ve yönetebilirsiniz.
Belirtileri
Gut hastalığını belirtileri nelerdir?
Gut hastalığının alevlenmeleri aniden başlar ve günler veya haftalar sürebilir. Bu alevlenmeleri, başka bir alevlenme başlamadan önce semptomlar olmaksızın uzun süreli remisyon (haftalar, aylar veya yıllar) takip eder. Gut genellikle bir seferde sadece bir eklemde görülür. Genellikle ayak başparmağında bulunur. Ayak başparmağı ile birlikte, yaygın olarak etkilenen eklemler küçük ayak eklemleri, ayak bileği ve dizdir.
Etkilenen eklem(ler)deki semptomlar şunları içerebilir:
- Ağrı, genellikle yoğun
- Şişme
- Kırmızılık
- Sıcaklık
Nedenleri
Gut hastalığı neden olur?
Gut hastalığı, vücutta çok fazla ürik asit bulunan hiperürisemi olarak bilinen bir durumdan kaynaklanır. Vücut, vücudunuzda ve yediğiniz yiyeceklerde bulunan pürinleri parçaladığında ürik asit yapar. Vücutta çok fazla ürik asit olduğunda, vücuttaki eklemlerde, sıvılarda ve dokularda ürik asit kristalleri (monosodyum ürat) birikebilir. Hiperürisemi her zaman guta neden olmaz ve gut semptomları olmayan hiperüriseminin tedavi edilmesi gerekmez.
Risk Faktörleri
Gut hastalığına yakalanma şansınızı ne arttırır?
Aşağıdakiler, gut hastalığına neden olan hiperürisemi geliştirme olasılığınızı dolayısı ile Gut hastalığınıza yakalanma şansınızı artırır:
- Erkek olmak
- Obez olmak
- Aşağıdakiler de dahil olmak üzere belirli sağlık koşullarına sahip olmak:
- Konjestif kalp yetmezliği
- Hipertansiyon (yüksek tansiyon)
- İnsülin direnci
- Metabolik sendrom
- Diyabet
- Kötü böbrek fonksiyonu