İlave Ücret Konusunda Hastanın Sağlık Hizmet Sunucusu Tarafından Bilgilendirilmesi
Sağlık hizmeti sunucusu, sunduğu sağlık hizmetleri öncesinde,alacağı ilave ücrete ilişkin olarak hasta veya hasta yakınının yazılı onayını alır.Bu yazılı onay alınmadan, işlemler sonrasında herhangi bir gerekçe ileri sürerek ilave ücrettalebinde bulunamaz.
Hastanın acil haller nedeniyle sağlık hizmeti sunucusuna başvurması ve acil halin sonaermesi halinde, acil halin sona erdiğine ve müteakip işlemlerin ilave ücrete tabi olduğunailişkin hastaya/hasta yakınına SUT eki “Acil Halin Sona Ermesine İlişkin Bilgilendirme Formu” (EK-1/D) kullanılarak,yazılı bilginin imza karşılığı verilmesi zorunludur.
İlave Ücret Alınmayacak Sağlık Hizmetleri Nelerdir?
Aşağıda belirtilen sağlık hizmetleri için hiçbir ilave ücret alınamaz. Ancak; Yükseköğretim kurumlarına ait sağlık hizmeti sunucularında (vakıf üniversiteleri hariç) öğretim üyesi tarafından verilen sağlık uygulama tebliğinin 2.1.1 numaralı maddesi kapsamındaki sağlık hizmetleri, kardiyovasküler cerrahi işlemler ve 18 yaşını doldurmamış çocuklar hariç olmak üzere SUT eki EK-2/B ve EK-2/C Listesindeki 618200-P618200 kodlu “Koklear implant yerleştirilmesi işlemi için ilave ücret alınabilir.
Acil servislerde verilen ve SUT eki EK-2/B Listesinde yer alan 520.021 kod numaralı “Yeşil alan muayenesi” adı altında Kuruma fatura edilebilen sağlık hizmetleri hariç olmak üzere, acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri,
Buna göre aşağıdaki durumlarda özel hastaneler ilave ücret alamazlar:
- a) Yoğun bakım hizmetleri,
- b) Yanık tedavisi hizmetleri,
- ç) Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri),
- c) Yenidoğana verilen sağlık hizmetleri,
- d) Organ, doku ve kök hücre nakillerine ilişkin sağlık hizmetleri,
- e) Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri,
- f) Hemodiyaliz tedavileri,
- ğ) Kardiyovasküler cerrahi işlemleri. (İstisnai sağlık hizmetlerinde belirtilen işlemler hariç)
- h) SUT eki EK-2/B ve EK-2/C Listesindeki 618200-P618200 kodlu “Koklear implant yerleştirilmesi” işlemi