Grip ve Soğuk Algınlığına Hangi İlaç İyi Gelir?

Grip ve Soğuk Algınlığına Hangi İlaç İyi Gelir?

Yaz aylarının sonlarına doğru geldiğimiz şu günlerde havalar soğumaya başladığı andan itibaren kuşkusuz insanlar boğaz ağrısı,hapşırma vb… gibi şikayetler ile hastanelere koşuyor.

“Grip için hangi ilacı kullanmalıyım?” sorusuna cevap vermeden önce “Grip nedir?” sorusunun cevabını bilmeniz gerekir.

Grip ve Soğuk Algınlığı Nedir?

Mevsimsel grip olarak da bilinen influenza, mevsimsel influenza virüslerinin (influenza A (H3N2, H1N1), influenza B) neden olduğu akut bir solunum yolu enfeksiyonudur. Hastalık genellikle iyi huyludur, kendi kendine geçebilir ve iyi bir bakımla sekel bırakmaz. Bununla birlikte, bazı özel durumlar için, örneğin: bağışıklık yetmezliği hastalıkları olan kişiler (HIV/AIDS, uzun süreli kortikosteroid kullanımı, kanser, ..), kronik kardiyovasküler ve solunum yolu hastalıkları olan kişiler , yaşlılar (>65 yaş), küçük çocuklar, hamile kadınlar vb. Grip ciddi hastalığa ilerleyebilir ve ölüme neden olabilir.

Mevsimsel Grip Belirtileri

Ateş, vücut ağrıları, boğaz ağrısı, hapşırma, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, öksürük, nefes almada zorluk gibi solunum semptomları.

Yukarıdaki belirtiler ortaya çıktığında, muayene olmak için en yakın hasaneye gitmeli ve kan testi, influenza virüsü aramak için PCR tekniği, göğüs röntgeni vb. testleri yaptırmalısınız.

Grip Tehlikeli midir?

Hastalık, aşağıdakiler gibi bir dizi komplikasyona neden olabilir:

  • Sinüzit, bakteriyel süperenfeksiyonun neden olduğu pnömoni.
  • Sepsis, septik şok, çoklu organ yetmezliği.
  • Eşlik eden kronik hastalıklar (varsa) daha şiddetlidir: akciğer, karaciğer, böbrek hastalığı, diyabet, kardiyovasküler hastalık, kan hastalığı vb.

Peki nezle olduğumda hangi ilacı kullanmalıyım? Soğuk algınlığı ve grip tedavisine yönelik ilaçlar iki gruba ayrılabilir: Soğuk algınlığı ilaçları ve grip benzeri ilaçlar.

Soğuk Algınlığı ve Grip İlaçları

Soğuk algınlığı ve grip ilaçları, bir uzman tarafından reçete edilmesi gereken antiviral ilaçlardır. İlaç, karmaşık grip enfeksiyonları için veya hastalığın alevlenmesi için risk faktörleri olan bölgelerde endikedir.

En iyi tedavi etkisi için antiviral ilaçlar mümkün olan en kısa sürede, tercihen grip semptomlarının başlamasından sonraki 48 saat içinde kullanılmalıdır. Antiviral ilaçların kullanılması mevsimsel grip semptomlarını önemli ölçüde iyileştirecek ve iyileşme süresini kısaltacaktır.

Soğuk algınlığım olursa hangi ilacı almalıyım? Şu anda mevsimsel grip olan kişiler için kullanılabilen iki antiviral ilaç, oseltamivir (Tamiflu) ve zanamivirdir. Etkili olmasına rağmen, bu ilaçlar yan etkilere neden olabilir. Kullanıcı ilacın yan etkilerinden herhangi birini yaşarsa veya vücut durumu kötüleşirse uygun tedavi için doktora haber verin.

Semptomları Tedavi Etmek için Kullanılan İlaçlar

Parasetamol gibi ateş düşürücü ve ağrı kesiciler ateş semptomlarını azaltmaya yardımcı olur.

Ayrıca şunları da yapmalısınız:

  • Hızlı iyileşmeye yardımcı olmak için vücudun su ihtiyacını ve doğru beslenmeyi yeterince yenileyin.
  • Uygun dinlenme modu ayrıca gribi etkili bir şekilde önlemeye yardımcı olur.

Hamileler, Emziren Kadınlar veya Grip Olan Çocuklar Hangi İlacı Almalı?

Hamile ve emzikli kadınlar ve çocuklar hassas gruplardır. Bu gruptaki ilaçların seçimi ve kullanımı, gelişigüzel ilaç kullanmamak için bir uzmanın onayını gerektirir. Ancak parasetamol içeren ateş düşürücüler uygun dozlarda kullanılabilir.

Grip Ne Kadar Sürede Geçer?

Yukarıda açıklandığı gibi grip viral bir hastalıktır ve altta yatan bir hastalığı olmayan sağlıklı bireylerde tedavi olmaksızın kendi kendine düzelebilir.

Hastalık genellikle ateş, solunum yolu iltihabı vb. belirtilerle 7-10 gün sürer. Göğüs ağrısı, kan tükürme, nefes almada zorluk gibi ciddi belirtiler yoksa hastalık kendiliğinden geçer.

Grip bakterilerinin yayılmasını önlemek için yapılması gerekenler şunlardır:

  • Hastayken maske takın
  • Ellerinizi sık sık yıkayın
  • Özellikle grip salgınları sırasında büyük toplantılardan kaçının
  • Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kapatın
  • Kişisel hijyen, solunum hijyeni, ağız ve boğazda antiseptik ilaçlarla gargara yapılması sağlığın önerdiği şekilde…

Umarım bu makale sayesinde grip hakkında genel bir bakışa sahip olursunuz. Etkinliği en üst düzeye çıkarmak ve istenmeyen yan etkilerden kaçınmak için grip ilaçlarının seçimi ve kullanımı uzman bir doktor tarafından onaylanmalıdır.

Yorum yapın