Sağlıklı Beslenme ve Diyetin Temelleri

Sağlıklı Beslenme ve Diyetin Temelleri
Sağlıklı Beslenme ve Diyetin Temelleri

Beslenme, vücudumuzun çalışması için gerekli bileşenleri sağlama bilimidir; aynı zamanda beslenmemizin kalitesiyle de ilgilidir. Sağlıklı beslenen kişilerde çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkma şansı daha düşüktür. Bu nedenle hepimiz her gün daha sağlıklı beslenmeye çalışmalıyız.

Diyet, kalori alımımızı kontrol etmemize ve kilo vermemize yardımcı olmanın bir yoludur. Sağlıklı beslenme, hasta insan sayısını azaltarak sağlık bakım maliyetini düşürür. Doğru yemek, sağlıksız yiyecekler yapmak için kullanılan kaynakları koruduğu için çevre içinde iyidir. Sağlıklı beslenme çevre içinde iyidir çünkü sağlıksız yiyecekler yapmak için kullanılan kaynakları korur.

Birçok insan sağlıklı beslenmenin zor olduğunu düşünür; ancak, nasıl doğru yapılacağını biliyorsanız, uygulaması kolaydır. Birkaç basit kurala uymak, diyetinizi minimum düzeyde değiştirirken sağlığınızı en üst düzeye çıkarır: aşırı yemeyin veya eksik yemeyin ve diyetinize bol miktarda protein ekleyin (daha fazlası makalenin devamında görebilirsiniz).

Ayrıca günlük egzersiz yapmayı da unutmayın.Egzersiz yapmak, daha enerjik hissetmenizi sağlayar ve organlarınızın ve korumak istediğiniz vücut bölümlerinin (bacaklar gibi) etrafındaki yağ birikimini azaltarak kas oluşumunada yardımcı olur. Esasen, bu birkaç kolay kuralı takip etmek, değerli zamanınızdan tasarruf ederken kendinizi harika hissetmenize yardımcı olabilir!

Bu nedenle, ilk bakışta ne kadar zor veya kolay görünse de, hepimiz her gün daha sağlıklı beslenmeye çalışmalıyız!

Vücudumuzun çalışması için proteinler, karbonhidratlar, yağlar, vitaminler, mineraller ve kaloriler gibi belirli besinlere ihtiyacı vardır. Birçok faktör beslenmemizin kalitesini etkiler. Bunlar yaş, cinsiyet, coğrafi konumdur.

Diyet Nedir?

Diyet, bir kişinin belirli bir süre boyunca tükettiği kalori miktarını azaltmak için tasarlanmış bir plandır. Diyetler, insanların kilo vermesine ve fazla yağı vücudundan uzak tutmasına yardımcı olabilir. Genellikle karbonhidrat alımını azaltmayı içerirler çünkü karbonhidratlar kalorisi en yoğun besin grubudur. Bu, bireyin tükettiği karbonhidrat miktarını azaltarak genel kalori alımını azaltır. Ek olarak, bir bireyin ne kadar yağ tüketebileceğini sınırlamak, karbonhidrat tüketimini sınırlamanın yanı sıra bireyin ne kadar yağ tükettiğini de sınırlayarak toplam kalori alımını azaltır.

Sağlıklı kalabilmemiz için vücudumuzun neye ihtiyacı olduğunu anlamamız gerekir. Sağlıklı kalmak istiyorsak vücudumuzun doğru beslenmeye ihtiyacı vardır.

Sağlıklı ve dengeli beslenmek sağlığınızı korumak için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biridir. Aslında, sağlıklı bir diyet, fiziksel olarak aktif olmak gibi yaşam seçimleriniz ve alışkanlıklarınız sayesinde erken kalp hastalığı ve felçlerin %80’e kadarı önlenebilir.

Sağlıklı bir diyet, aşağıdakileri yaparak kalp hastalığı ve felç riskinizi düşürmenize yardımcı olabilir:

  • Kolesterol seviyenizi iyileştirmek
  • Kan basıncınızı azaltmak
  • Vücut ağırlığınızı yönetmenize yardımcı olur
  • Kan şekerinizi kontrol etmek

Sağlıklı Beslenme Nedir?

Sağlıklı bir diyet, her insanın sağlıklı kalması için ihtiyaç duyduğu tüm önemli besinleri ve enerjiyi sağladığı anlamına gelir.

Peki bu temel ve önemli besinler nelerdir:

  • Proteinler,
  • Karbonhidratlar,
  • Lipidler,
  • Vitaminler,
  • Mineraller,
  • Su

Diyet Yönergelerine göre sağlıklı beslenme şunlarla başlar: