OFEV 100 MG 60 YUMUSAK KAPSUL

Nasıl kullanılır?

3. Adrenalin nasıl kullanılır?

Bronkospazm ve aşırı duyarlılık reaksiyonları:

Şiddetli anafılaksi veya astına tedavisinde, yetişkinler için başlangıç dozu 0.1-0.5 mg’dır.Bu doz subkütaıı veya mtramüsküler uygulanır.Ancak kalçaya intramüsküler enjeksiyondan kaçınılmalıdır.

İlaçlara bağlı gelişen reaksiyonlarda, ilacın absorbsiyoııunu azaltmak ıçm. adrenalin ilacın eııjekte edildiği yere uygulanır. Başlangıç dozları düşük olmalıdır. Gerekirse artırılabilir. Fakat tek doz uygulamalar 1 mg’ı geçmemelidir. Anafilaktik şoktaki hastalarda subkütaıı dozlar 10-15 dakika aralarla tekrarlanabilir.

Astmalı hastalarda, dununun ağırlığına ve hastanın yanıtına göre subkütan dozlar; 20 dakika-4 saat aralarla verilebilir. Uzatılmış etki için yetişkin astmalı hastaya başlangıç dozu olarak 0.5 mg subkütan olarak verilebilir.

Kronik obstmktıf puhnoner hastalığı olanlarda 0.3 mg doz subkütan olarak 20 dakikalık aralar ile 3 kez tekrarlanır. Gerekirse 2 saat soma aynı uygulama tekıarlaııabılır.

Çocuklarda anafılaksi veya astmada, adrenalin 0.01 mg/kg dozunda 4 saatte bir enjekte edilir.Kriz şiddetli ise yukarıda belirtilen dozlar 20 dakika ara ile 2 kez daha tekrarlanır.Dolaşmı şoku ve hipotansiyon dununlarında subkütan 0.5 mg (çocuklarda 0.3 mg) enjekte edilir.Erişkinlerde kan basıncındaki yükselmeyi sürdürmek için ilk dozdan soma 5-15 dakika ara ile 1:10.000 konsantrsayonuna dilüe edilmiş solüsyonlardan 0.25-0.5 mİ intravenöz olarak verilir.Çocuklarda başlangıç dozu, gerekirse yine subkütan uygulanmak üzere 15 dakika ara ile 3-4 kez yinelenebilir.

Kardiyak Arrest:
Kardiyak arrest’te adrenalin 0.5-1 mg dozunda i.v olarak verilebilir.Gerekirse bu doz 5 dakikada bir tekıarlaııabılır.Ciddi kardiyak acilinde eğer ı.v yol açılamadıysa dilüe enjeksiyonlar iııtrakaıdiyak olarak veya endotıakeal tüp yoluyla, tekniği iyi bilen personel tarafından uygulanabilir.İııtrakaıdiyak uygulamasını takiben, ilacın koroner dolaşıma girmesini sağlamak için ekstemal kardiyak masaj önerilir.Genellikle çocuklarda i.v doz 0.01 mg/kg ‘dır.Gerekirse 5 dakikada bir bu doz tekrarlanabilir.

Doz Aşımı
Adrenalinin yaptığı aşırı kan basıncı yükselmesine karşı etkili ıkı antidot a-adrenerjik reseptör bloköıieıi (fentolamin gibi) ve nıtıitlerdır. (İııjeksiy onluk a-blokör bulunamadığı takdirde klorpıomazin 25 mg iııjekte edilebilir.) Bu dununda antidot olarak tek başına 0-adrenerjik reseptör blokörii kullanılmamalıdır, kan basıncının daha da yükselmesine neden olur.

Yan etkileri nelerdir?

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tedavi dozlarında adrenalin, bazen sıkıntı hissi, çarpıntı, trenıor, baş ağrısı, renk solukluğu, ekstremıteleıde soğukluk, lokal iskemik nekroz gibi birtakım geçici ve tehlikesiz belirti ve şikayetlere neden olabilir.

Bu belirtiler bilhassa adrenaline hassas kimselerde veya hıpertiroidli hastalarda ortaya çıkar.Adrenalin, sağlıklı kişilere ait elektrokardiyografi çizelgesinde yer alan T- dalgası amplitüdünde bir düşüş kaydedilmesi de dahil olmak üzere birtakım EKG değişmelerine yol açar. Kalp atını, ritm ve oranında meydana gelen düzensizliklere, çarpıntı ve taşikaıdiye yol açabilir. Sürdozaj veya dikkatsiz yapılan mtravenöz enjeksiyon sonucu bazen tehlikeli durumlar ortaya çıkabilir.

Ventriküler fıbıilasyon ortaya çıkabilir ve şiddetli hipertansiyon, seıebıal hemoıaji ve pulmoner ödeme neden olabilir.

Adrenalin kronik toksisiteye neden olmaz. Ancak uzun süreli kullanımlarda enjeksiyon yerindeki vazokonstriksiyondan dolayı zerk bölgesinde doku nekrozuna yol açabilir. Düşük dozlarda bile insülm sekresyonunun inlıibisyonu, hiperglisemi ve ayrıca glukoneogenez, glikoliz, lıpoliz, ketogenez biyokimyasal etkileri arasındadır.

Beklenmeyen Bir Etki Görüldüğünde Doktorunuza Başvurunuz.

Nasıl saklanmalı?

5. Adrenalin’in saklanması

Adrenalin’i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

25°C arasındaki oda sıcaklığında, ışıktan koruyarak saklayınız. Buzdolabında saklamayınız

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra Adrenalin’i kullanmayınız.

Ruhsat sahibi:
Dıogsan İlaçları San. ve Tic. A.Ş.
Oğuzlar Malı. 1370. Sok. No: 7/3
06520 Balgat / Ankara

Üretim Yeri:
İmaretçioğlu Tıbbi Aletler San. ve Tic. Ltd. Şti.
Samsun Serbest Bölgesi, Samsun
 

Bu kullanma talimatı …/…/… tarihinde onaylanmıştır.

Kullanma Talimatı

OFEV 100 MG 60 YUMUSAK KAPSUL Kullanma Talimatını görmek için tıklayın.

SGK Ödüyor mu?

Ödeme Durumu: İlaç, SGK tarafından ödenmektedir.
Ayakta Ödenme Durumu
Raporla Ödenir
Yatan Hasta Ödenme Durumu
Raporla Ödenir

Fiyatı nedir?

OFEV 100 MG 60 YUMUSAK KAPSUL fiyatı: 5.872,48 TL’dir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir