Giriş ve Hastalığın Tanımı
Giriş
Herpes zoster, kuru uçuk veya zona, dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen bir patolojidir. Hatta bazı ülkelerde adeta bir salgın haline geldi. Örneğin, CDC’nin (Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi) verilerine göre “3 kişiden 1’inde hayatında en az bir kez uçuk olacaktır”.
Herpes Zoster’ın uçuk türü semptomlarını ve önlemenin yolları, risk faktörleri varsa tedavisi hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Bu yazıda bu konuya değineceğiz.
Herpes Zoster nedir?
Zona, varicella-zoster virüsünün neden olduğu bir hastalıktır. Yani su çiçeği kapmış hastaların yıllar sonra Herpes Zoster geliştirme olasılığı yüksektir. Gerçekte, yeniden aktive olan veya ilkinden farklı semptomlarla yeniden ortaya çıkan aynı virüstür.
Şimdi, herpes zoster hakkında konuştuğumuzda, vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan ağrılı bir kızarıklık veya kabarcıklardan bahsediyoruz. Genellikle zona olarak bilinir.
Bu virüs, hasta suçiçeği geçirdiğinde bulaşır. İyileştikten sonra virüs, omurilik ve beyne yakın sinir dokusuna yerleşir. Genel olarak, uzun yıllar hareketsiz geçirir.
Belirtileri
Herpes Zoster veya Zona Belirtileri Nelerdir?
Zoster virüsünün yeniden ortaya çıktığını gösterebilecek bir takım belirtiler vardır. Rahatsızlığı azaltan yeterli tedavileri uygulamaya devam etmek için bunları zamanında tespit etmek hayati önem taşımaktadır.
- Hasta gövde, uyluk veya göz bölgesinde kaşıntı veya ağrı hisseder. (Vücudun küçük bir bölümünü etkiler).
- Yaklaşık 5 gün sonra deride kızarıklık (döküntü) ve veziküller (küçük boyutlu kabarcıklar) algılanabilir. Bir saçak olarak görünür.
- 10 ila 14 gün sonra, bazı veziküller, patlayan ve kuruyan kabarcıklar (büyük sıvı lezyonları) olarak büyür.
- Lezyonların kabukları genellikle kahverengimsi sarıdır.
- Genel rahatsızlık (diğerlerinin yanı sıra ateş, baş ağrısı, yorgunluk).
Bu semptomatoloji genellikle aşamalar halinde ortaya çıkar. Unutulmamalıdır ki, ilk aşamada genellikle karıştırılabilen ağrılar yaşanır; bölgeye bağlı olarak, kalbe, akciğerlere veya böbreklere bir saldırı ile.
Bulaşıcılığı
Herpes Zoster (Zona) bulaşıcı mıdır?
Herpes Zoster’in kendisi bulaşıcı değildir. Ancak suçiçeği ile aynı virüs olduğu için suçiçeği kapmak mümkündür.
Tabii ki, bu virüs ömür boyu sadece bir kez vurur, bu yüzden sadece hiç suçiçeği geliştirmemiş veya suçiçeği aşısı olmayanlara bulaşacaktır.
Bu arada, en bulaşıcı aşama, genellikle ilk semptomdan bir hafta sonra ortaya çıkan veziküllerin ve kabarcıkların ortaya çıktığı zamandır.
Su çiçeğinin kendisi hayatta bir kez görülen bir olay olmasına rağmen, zona için aynı şey söylenemez. Bazı hastalar bu durumu bir kereden fazla yaşamıştır.
Nedenleri
Herpes Zoster (Zona)’ya ne sebep olur?
Zona, su çiçeği virüsünün uzun vadeli bir sonucudur. Sonuç olarak, ortaya çıkış nedeni ilkiyle bağlantılıdır; yani, su çiçeğine maruz kalma.
Şimdi bu virüs yıllarca hareketsiz kalıyor. Bu patoloji ile tekrar aktif hale gelmesinin nedenleri hala araştırılmaktadır.
Bazı çalışmalar, Herpes Zoster gelişiminin zayıflamış bir bağışıklık sistemi ile ilişkili olabileceğini göstermektedir. Aslında bu durum, genellikle zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olan yetişkin hastalarda çok yaygındır.