MS Hastalığı (Multipl Skleroz) Nedir?

Multipl Skleroz (MS Hastalığı) Nedir, Risk Faktörleri,Belirtileri,Nedenleri ve Tedavisi
Multipl Skleroz (MS Hastalığı)

Giriş ve Hastalığın Tanımı

Giriş

Multipl skleroz (MS), diğer semptomların yanı sıra genellikle koordinasyon ve denge sorunları, kas zayıflığı, görme değişiklikleri ve düşünme güçlükleri ile kendini gösteren bir bağışıklık bozukluğuna neden olan bir hastalıktır.

Farklı ülkelerde her yıl binlerce kişinin multipl sklerozdan muzdarip olduğu ve her yıl bunlara yeni vakaların katıldığı tahmin ediliyor. Multipl skleroz vakalarının %70’i 20 ila 40 yaşları arasında görülür ve genç yaştaki bireyler arasında ikinci sakatlık nedeni olarak kabul edilir.

Bugüne kadar bu Multipl skleroz (MS) hastalığının tedavisi yoktur, ancak bazı ilaçlar hastalığın daha yavaş ilerlemesini sağlayabilir.

Bu makalede, Multipl skleroz (MS) hastalığının nelerden oluştuğunu, semptomlarını, nedenlerini ve tedavisini açıklacağız.

Multipl skleroz (MS) Nedir?

Multipl skleroz, miyelin (sinirleri kaplayan madde) ve omuriliği etkileyen ve bu sinir liflerinin normal performansını engelleyen sklerotik plakların ortaya çıkmasına neden olan kronik bir otoimmün hastalık olarak kabul edilir.

Multipl skleroz ile bağışıklık sistemi, sinir liflerini çevreleyen ve yalıtan ve sinirlerin uyarıları hızlı bir şekilde iletmesine izin veren yağlı madde olan miyeline saldırır.

Bu şekilde beyin ve vücudun geri kalanı arasında iletişim sorunlarına neden olur. Hastalığın ileri evrelerinde multipl skleroz sinirlerde kalıcı ve geri dönüşü olmayan bozulmalara veya hasarlara neden olabilir.

Nedenleri

Multipl Skleroz Nedenleri

Gerçekte, multipl sklerozun nedeni hala bilinmemektedir. Bununla birlikte, bazı tıbbi araştırmalar, vücudun kendi miyeline karşı antikor ürettiği bir bağışıklık anormalliğini tetiklemekten bilinmeyen bir virüs veya antijenin sorumlu olabileceğini öne sürdü.

Bu bağışıklık mekanizması kan dolaşımındaki beyaz kan hücrelerini harekete geçirir.Sinir sistemine ulaştıklarında savunma mekanizmalarını zayıflatarak miyeline saldıran ve yok eden diğer elementleri harekete geçirirler.

Beyindeki ve omurilikteki sinir liflerini örten ve koruyan yağlı madde olan miyelin, genellikle elektrik tellerini kaplayan yalıtkan tabakaya benzer. Yani miyelin hasar gördüğünde ve sinir lifi açığa çıktığında bunun üzerinden gönderilen mesajlar yavaşlar veya kesintiye uğrar (nöronal bağlantıda problemler vardır).

Sinir liflerinin bu koruyucu tabakasına verilen zararın bir sonucu olarak, zamanla merkezi sinir sisteminin farklı noktalarında farklı alanları etkileyen ve diğerleri arasında motor, duyusal, denge ve dil bozuklukları üreten yara izleri ortaya çıkar.

Risk Faktörleri

Multipl Skleroz Risk Faktörleri

Bu hastalık karmaşıktır, Sigara içmek, D vitamini eksikliği veya Epstein-Barr virüsü enfeksiyonu gibi farklı genetik ve çevresel faktörlerle ilişkilidir.