Giriş ve Hastalığın Tanımı
Giriş
İnsan vücudu her gün farklı süreçler gerçekleştirir. Bu süreçlerin birinde yalnızca bir rahatsızlık hissettiğimizde ona dikkat ederiz. Örneğin nefes almayı ele alalım. Nefes almakta bu süreçlerden bir tanesidir. Bunu neredeyse farkında olmadan yapabiliyoruz, ancak herhangi bir seviyesinde nefes darlığı geliştirirsek, hemen bu soruna odaklanmalıyız.
Dispne nedir? Belirtileri neler? Bu hastalığa ne sebep olur? Bu makalede bu sorulara cevap arayarak, en iyi tedavi türlerini öğreneceğiz.
Dispne nedir?
Nefes darlığından bahsettiğimizde vücudumuzun oksijeni soluyamamasına atıfta bulunuruz. Başka bir deyişle, nefes almanın zorlaştığı zamandır. Tam veya kısmi olabilir, bu nedenle bir kişi nefes alabiliyor ancak bunu yapmakta zorlanıyorsa, bu hastalıktan muzdarip olmalası muhtemeldir.
Navarra Üniversite Kliniğinin belirttiği gibi, kişinin nefes alırken ne hissettiğine çok bağlı bir hastalıktır. Bu nedenle, ilgili herhangi bir sorun belirtisinde doktorunuza danışmanızı önerirler.
Nedenleri
Dispne nedenleri
Hafif veya şiddetli nefes darlığı nedenleri kişiden kişiye değişebilir.
- Fiziksel aktivite: Hafif bir egzersizden sonra bile nefes almak neredeyse imkansız olabilir. Bu durum ara sıra nefes darlığı ile ilgilidir.
- Vücut ağırlığı: Obeziteden muzdarip olanlar nefes darlığına daha yatkındır. Bunun nedeni, vücudun birçok işlevinde çok daha talepkar olmasıdır.
- Düşük sıcaklık: Özellikle yükseklikle birleştirilirse. Daha yüksek rakımlarda sıcaklık daha düşüktür, bu nedenle solunum giderek daha fazla etkilenir.
- Akciğer hastalığı: Astım, KOAH, zatürree, koronavirüs vb. solunum sistemine müdahale edebilecek birçok durum vardır.
- Rahatsızlık uzun bir süre, bir hafta veya daha uzun sürerse, muhtemelen kronik bir hastalık olabileceğini unutmayın. Bu durumun nedenleri arasında kardiyak disfonksiyon, plevral efüzyon, astım ve KOAH buluyoruz.
Kişi sık sık yüksek düzeyde stres ve kaygıya maruz kalıyorsa nefes darlığı çekebilirsiniz. Benzer şekilde, alerjik reaksiyonlar solunum sisteminin düzgün işleyişini değiştirebilir ve yoğunluğuna bağlı olarak bazıları acil müdahale gerektirebilir.