Kawasaki Hastalığı Nedir?

5 Yaşından Küçük Çocuklarda Görülen ve Nedeni Bilinmeyen Kawasaki Hastalığı Nedir, Belirtileri, Nedenleri, Risk Faktörleri ve Tedavisi
5 Yaşından Küçük Çocuklarda Görülen ve Nedeni Bilinmeyen Kawasaki Hastalığı Nedir, Belirtileri, Nedenleri, Risk Faktörleri ve Tedavisi

Giriş ve Hastalığın Tanımı

Giriş

Kawasaki sendromu olarak da bilinen Kawasaki hastalığı (KH), esas olarak 5 yaşından küçük çocukları etkileyen, nedeni bilinmeyen akut ateşli bir hastalıktır. Hastalık ilk olarak 1967’de Tomisaku Kawasaki tarafından Japonya’da tanımlanmış ve Japonya dışındaki ilk vakalar 1976’da Hawaii’de rapor edilmiştir. Klinik belirtiler ateş, kızarıklık, el ve ayaklarda şişme, göz beyazlarında tahriş ve kızarıklıktır. , boyundaki şişmiş lenf bezleri ve ağız, dudaklar ve boğazda tahriş ve iltihaplanma.

Kawasaki Hastalığı Nedir?

Kawasaki hastalığı, vücutta kan taşıyan küçük ila orta boy kan damarlarının duvarlarında çocuklarda şişmeye (iltihaba) neden olur. Kawasaki hastalığı genellikle kalbe oksijen açısından zengin kan sağlayan koroner arterlerin iltihaplanmasına yol açar.

Kawasaki hastalığı, ağız, burun, göz ve boğaz içindeki bezlerde (lenf düğümleri) ve mukoza zarlarında da şişmeye neden olduğu için daha önce mukokutanöz lenf nodu sendromu olarak adlandırılıyordu.

Kawasaki hastalığı olan çocuklarda yüksek ateş, cilt soyulması ile şişmiş eller ve ayaklar, kırmızı gözler ve dil olabilir. Ancak Kawasaki hastalığı genellikle tedavi edilebilir ve çoğu çocuk, başlangıçtan itibaren 10 gün içinde tedavi görürlerse ciddi problemler olmadan iyileşir.

Belirtileri

Belirtileri Nelerdir?

Kawasaki hastalığı tanısı konmak için, bir çocuğun beş veya daha fazla gün boyunca genellikle 39 C’den daha yüksek bir ateşi ve aşağıdaki belirti ve semptomlardan en az dördü görülmelidir.

Diğer Semptomlar;

  • Vücudun ana kısmında veya genital bölgede kızarıklık
  • Boyunda genişlemiş bir lenf düğümü
  • Yoğun bir akıntı olmadan aşırı derecede kırmızı gözler
  • Kırmızı, kuru, çatlamış dudaklar ve aşırı derecede kırmızı, şişmiş bir dil
  • Avuç içlerinde ve ayak tabanlarında şişmiş, kırmızı deri, daha sonra el ve ayak parmaklarında deri soyulması

Semptomlar aynı anda ortaya çıkmayabilir, bu nedenle çocuğunuzun sağlık hizmeti sağlayıcısına kaybolan bir belirti veya semptom hakkında bilgi vermeniz önemlidir.

Gelişebilecek diğer belirti ve semptomlar şunları içerir:

  • Karın ağrısı
  • İshal
  • sinirlilik
  • Eklem ağrısı
  • Kusma

Beş gün veya daha uzun süredir yüksek ateşi olan ve yukarıdaki belirti ve semptomların dördünden daha azına sahip olan çocuklar, Eksik Kawasaki hastalığı olarak bilinen hastalığa sahip olabilir. Eksik Kawasaki hastalığı olan çocuklar hala koroner arter yaralanması riski altındadır ve semptomların başlamasından sonraki 10 gün içinde tedaviye ihtiyaç duyarlar.

Kawasaki hastalığı, dünya çapında COVID-19’lu çocuklarda meydana gelen çocuklarda multisistem inflamatuar sendromuna benzer semptomlara sahip olabilir. Bu semptomları olan çocuklar muhtemelen COVID-19 içinde kontrol edilecektir.

Ne zaman doktora görünmelisiniz?

Çocuğunuzun üç günden fazla süren ateşi varsa, çocuğunuz ile birlikte bir hastaneye başvurun. Kawasaki hastalığını başladıktan sonraki 10 gün içinde tedavi edilmesi, kalp kasını besleyen koroner arterlerde kalıcı hasar olasılığını büyük ölçüde azaltabilir.

Nedenleri

Kawasaki Hastalığının Nedenleri?

Kawasaki hastalığında neyin neden olduğunu kimse bilmiyor, ancak bilim adamları hastalığın kişiden kişiye bulaşıcı olduğuna inanmıyorlar. Bazıları Kawasaki hastalığının bakteriyel veya viral bir enfeksiyondan sonra ortaya çıktığını veya diğer çevresel faktörlerle bağlantılı olduğunu düşünüyor. Bazı genler, çocukların Kawasaki hastalığına yakalanma olasılığını artırabilir.

Risk faktörleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir