Giriş ve Hastalığın Tanımı
Giriş
Fascioliasis, tipik olarak “yaygın karaciğer kelebeği” veya “koyun karaciğeri kelebeği” olarak da bilinen Fasciola hepatica’nın neden olduğu paraziter bir enfeksiyondur. İlgili bir parazit olan Fasciola gigantica da insanları enfekte edebilir. Fascioliasis, Antarktika hariç tüm kıtalarda, özellikle koyun veya sığırların bulunduğu 70’in üzerinde ülkede bulunur. İnsanlar genellikle ham su teresi veya olgunlaşmamış parazit larvaları ile kontamine olmuş diğer su bitkilerini yiyerek enfekte olurlar. Genç solucanlar bağırsak duvarından, karın boşluğundan ve karaciğer dokusundan safra kanallarına geçer ve burada yumurta üreten olgun yetişkin parazitlere dönüşürler. Patoloji tipik olarak en çok safra kanallarında ve karaciğerde belirgindir. Fasciola enfeksiyonu hem tedavi edilebilir hem de önlenebilir.
Hastalık
İnsan fasiyoliyazı genellikle safra kanallarının ve karaciğerin bir enfeksiyonu olarak kabul edilir, ancak vücudun diğer bölümlerinde enfeksiyon meydana gelebilir.
Erken (akut) evrede, parazitin bağırsaklardan karaciğere ve karaciğere göçü sonucu semptomlar ortaya çıkabilir. Semptomlar mide bulantısı, kusma ve karın ağrısı/hassasiyet gibi gastrointestinal sorunları içerebilir. Ateş, kızarıklık ve nefes almada zorluk olabilir.
Kronik faz sırasında (parazit safra kanallarına yerleştikten sonra), klinik belirtiler benzer veya daha farklı olabilir, bu da inflamasyonu ve aralıklı olabilen safra kanallarının tıkanmasını yansıtır.
Safra kesesi ve pankreas iltihabı da oluşabilir.
Fascioliasis Nedir?
Fascioliasis, karaciğer parazitleri olarak adlandırılan yassı solucanlar olan Fasciola parazitlerinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Yetişkin (olgun) parazitler, enfekte olmuş kişilerin ve koyun ve sığır gibi hayvanların safra kanallarında ve karaciğerinde bulunur. Genel olarak, fasiyoliazis hayvanlarda ve diğer hayvanlarda insanlardan daha yaygındır.
İki Fasciola türü (tipi) insanları enfekte eder. Ana tür, “yaygın karaciğer kelebeği” ve “koyun karaciğeri kelebeği” olarak da bilinen Fasciola hepatica’dır. İlgili bir tür olan Fasciola gigantica da insanları enfekte edebilir.
Nerelerde Görülür?
Fascioliasis dünyanın hangi bölgelerinde bulunur?
Fascioliasis, özellikle koyun veya sığır yetiştirilen 50’den fazla ülkede bulunur. Fasciola hepatica, Antarktika hariç tüm kıtalarda bulunur. Fasciola gigantica bazı tropikal bölgelerde bulunmuştur. Batı Avrupa’nın bazı bölümleri dışında, insan fasiyoliyazı esas olarak gelişmekte olan ülkelerde belgelenmiştir.
Bulaşması
İnsanlara Fasciola nasıl bulaşır?
İnsanlar paraziti yanlışlıkla yutarak (yutarak) enfekte olurlar. Bunun olmasının ana yolu, çiğ su teresi veya diğer kontamine tatlı su bitkilerini yemektir. İnsanlar ayrıca kontamine su içerek veya kontamine su ile yıkanmış veya sulanmış sebzeleri yiyerek de enfekte olabilirler.
Fasciola bir insandan (veya hayvandan) diğerine doğrudan bulaşabilir mi?
Hayır. Fasciola bir kişiden diğerine doğrudan geçemez. Enfekte kişilerin (ve hayvanların) dışkısından geçen yumurtaların, başka birine bulaşabilmesi için, uygun çevre koşulları altında belirli tatlı su salyangoz türlerinde gelişmesi (olgunlaşması) gerekir.
Olağandışı koşullar altında, insanlar parazitin olgunlaşmamış formlarını içeren az pişmiş koyun veya keçi karaciğeri yiyerek enfekte olurlar.
Belirti ve Semptomları
Fasciola enfeksiyonunun belirti ve semptomları nelerdir ve ne zaman başlarlar?
Bazı enfekte insanlar kendilerini hiç hasta hissetmezler.