Maymun çiçeği: Tüm Dünya’yı endişelendiren hastalık

Maymun çiçeği: Tüm Dünya'yı endişelendiren hastalık
Maymun çiçeği: Tüm Dünya’yı endişelendiren hastalık

Birleşik Krallık, İspanya, Portekiz ve hatta Amerika Birleşik Devletleri’nde, yayılıyor gibi görünen nadir bir virüsün neden olduğu maymun çiçeği adı verilen garip bir hastalık vakaları var.

7 Mayıs’ta Birleşik Krallık’ta bir maymun çiçeği vakasının ortaya çıkması ile alarm zilleri yükseltildi. Günler geçtikçe, hastalık yayılmaya başladı ve Birleşik Krallıkta dokuz enfekte kişi tespit edildi.

Amerika Birleşik Devletleri Massachusetts Eyaletinde doğrulanmış bir vaka bildirdi: yakın zamanda Kanada’ya seyahat eden ve iyi durumda olmasına rağmen hastaneye kaldırılan bir adam. İspanya ve Portekiz’de de genç enfekte hastalar var. İspanya’daki sağlık yetkilileri, sekiz erkeğin viral enfeksiyonla uyumlu semptomlar göstermesinden sonra olası bir maymun çiçeği salgını hakkında bir uyarı yayınladı. Portekiz makamları beş vakayı doğruladı ve 20 şüpheliyi daha araştırıyor. Yakın tarihli bir açıklamada, Portekiz Sağlık Bakanlığı, tümü Lizbon bölgesinde ve Tagus Vadisi’nde tespit ettiği vakaların, semptomları ülseratif lezyonları içeren erkekler olduğunu açıkladı.

Fakat bu yeni hastalık nedir ve ne gibi tehlikeler taşır? İnsanlar arasında yayılabilen ve şu anda endemik olduğu bilinen Batı ve Orta Afrika’dan kaynaklanan nadir, ortaya çıkan, yaşamı tehdit eden bir zoonotik enfeksiyondur. Hastalık, 1958 yılında, araştırma amacıyla tutulan maymun kolonilerinde iki çiçek hastalığı benzeri salgının meydana gelmesiyle keşfedildi. Bu nedenle “maymun çiçeği” adını aldı.

İlk insan maymun çiçeği vakası, Ağustos 1970’de Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin ekvator eyaletindeki uzak bir köy olan Bokenda’da 9 aylık bir erkek çocuğun çiçek hastalığı olduğundan şüphelenilen Basankusu Hastanesine yatırılmasıyla rapor edildi. Moskova’daki Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Çiçek Hastalığı Referans Merkezi’ne gönderilen bir örnek, semptomlara maymun çiçeği virüsünün neden olduğunu ortaya koydu. Hastanın ailesi bazen maymunları bir incelik olarak yediklerini söyledi. Soruşturma, çocuğun ailede çiçek aşısı olmayan tek kişi olduğunu ortaya çıkardı.

Çiçek hastalığı ortadan kaldırıldı, maymun çiçeği hastalığı yok edilemedi.

Maymun Çiçeğine Variola virüsüne (çiçek hastalığının etken maddesi), sığır çiçeği virüsüne ve aşı virüsüne benzer ortopoks virüsleri neden olur. Çiçek hastalığının ortadan kaldırılmasından bu yana, maymun çiçeği, insan topluluklarını etkileyen en belirgin ortopoks virüsü rolünü üstlenmiştir.

Bu günlerde Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA) tarafından teyit edilen vakalardan Londra’da ilk maymun çiçeği 7 Mayıs’ta açıklandı. Hastanın, İngiltere’ye gitmeden önce enfeksiyon kaptığına inanılan Nijerya’ya yakın zamanda seyahat ettiği öğrenildi. Nijerya’da maymun çiçeği vakaları yaygındır. Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi (NCDC) son raporunda, 2017 ve 2022 yılları arasında federasyonun 32 eyaletinde ve Federal Başkent Bölgesinde ülkede 558 maymun çiçeği vakası ve sekiz ölüm olduğunu söyledi. Portekiz’de tüm vakalar Mayıs ayında rapor edildi.

Araştırmacılar 2005 tarihli bir makalede, toplu çiçek aşısının insanlarda maymun hastalığı enfeksiyonlarını “muhtemelen” frenlediğini yazdılar, ancak kısmen sonraki nesillerde bağışıklık eksikliği sayesinde vakalar yeniden ortaya çıktı. ABD CDC’sine göre, 2017’den bu yana Nijerya’da 450’den fazla vaka bildirildi. Ve bu nedenle, şimdi farklı Avrupa ülkeleri çiçek hastalığına karşı aşılamayı güçlendirmek için çalışıyorlar.

Belirtileri nelerdir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir