
Hastalığın Tanımı
Tüberküloz nedir?
Tüberküloz‘a (TB), Mycobacterium tuberculosis adı verilen bir bakteri neden olur. Bakteriler genellikle akciğerlere saldırır, ancak verem bakterileri vücudun böbrek, omurga ve beyin gibi herhangi bir bölümüne saldırabilir. Tüberküloz bakterisi ile enfekte olan herkes hasta olmaz. Sonuç olarak, Tüberküloz ile ilgili iki durum mevcuttur: Gizli Tüberküloz enfeksiyonu (LTBI) ve Tüberküloz hastalığı. Düzgün tedavi edilmezse verem hastalığı ölümcül olabilir.
Yayılması
Tüberküloz nasıl yayılır?
Tüberküloz bakterileri hava yoluyla bir kişiden diğerine yayılır. Akciğerlerde veya boğazda verem hastalığı olan bir kişi öksürdüğünde, konuştuğunda veya şarkı söylediğinde verem bakterileri havaya karışır. Yakındaki insanlar bu bakterileri soluyabilir ve enfekte olabilir.
Tüberküloz aşağıdaki şekillerde yayılmaz:
- Birinin elini sıkmak
- Yiyecek veya içecek paylaşmak
- Yatak çarşaflarına veya klozet kapaklarına dokunmak
- Diş fırçalarını paylaşmak
- Öpüşmek
Bir kişi verem bakterilerini soluduğunda, bakteriler akciğerlere yerleşebilir ve büyümeye başlayabilir. Oradan kan yoluyla böbrek, omurga ve beyin gibi vücudun diğer bölümlerine geçebilirler.
Akciğerlerdeki veya boğazdaki verem hastalığı bulaşıcı olabilir. Bu, bakterilerin diğer insanlara yayılabileceği anlamına gelir. Vücudun böbrek veya omurga gibi diğer kısımlarındaki Tüberküloz genellikle bulaşıcı değildir.
Tüberküloz hastalığı olan kişilerin, bunu her gün birlikte vakit geçirdikleri insanlara bulaştırma olasılığı daha yüksektir. Buna aile üyeleri, arkadaşlar ve iş arkadaşları veya okul arkadaşları dahildir.
Gizli Tüberküloz Enfeksiyonu ve Tüberküloz Hastalığı
Tüberküloz bakterisi ile enfekte olan herkes hasta olmaz. Sonuç olarak, Tüberküloz ile ilgili iki durum mevcuttur: Gizli Tüberküloz enfeksiyonu ve Tüberküloz hastalığı.
Gizli Tüberküloz Enfeksiyonu
Tüberküloz bakterileri sizi hasta etmeden vücutta yaşayabilir. Buna Gizli Tüberküloz enfeksiyonu denir. Tüberküloz bakterilerini soluyan ve enfekte olan çoğu insanda, vücut bakterilerin büyümesini durdurmak için onlarla savaşabilir.
Gizli Tüberküloz enfeksiyonu olan kişilerde:
- Semptom yoktur
- Kişiler kendisini hasta hissetmez
- Tüberküloz bakterilerini başkalarına yayamaz
- Genellikle pozitif bir Tüberküloz cilt testi reaksiyonu veya Pozitif Tüberküloz kan testi vardır
- Gizli Tüberküloz enfeksiyonu için tedavi görmezlerse Tüberküloz hastalığı geliştirebilirler
Gizli Tüberküloz enfeksiyonu olan birçok kişide hiçbir zaman Tüberküloz hastalığı gelişmez. Bu kişilerde tüberküloz bakterileri hastalığa neden olmadan ömür boyu hareketsiz kalır. Ancak diğer insanlarda, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde bakteriler aktif hale gelir, çoğalır ve verem hastalığına neden olur.
Gizli Tüberküloz enfeksiyonu olan birçok kişide hiçbir zaman Tüberküloz hastalığı gelişmez. Bu kişilerde tüberküloz bakterileri hastalığa neden olmadan ömür boyu hareketsiz kalır. Ancak diğer insanlarda, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde bakteriler aktif hale gelir, çoğalır ve verem hastalığına neden olur.
Tüberküloz Hastalığı
Bağışıklık sistemi büyümelerini engelleyemezse verem bakterileri aktif hale gelir. Tüberküloz bakterileri aktif olduğunda (vücudunuzda çoğaldığında), buna Tüberküloz hastalığı denir. Tüberküloz hastalığı olan insanlar hastadır. Ayrıca bakterileri her gün birlikte vakit geçirdikleri insanlara da bulaştırabilirler.
Gizli Tüberküloz enfeksiyonu olan birçok kişide hiçbir zaman Tüberküloz hastalığı gelişmez. Bazı insanlar, enfekte olduktan kısa bir süre sonra (haftalar içinde), bağışıklık sistemleri verem bakterileriyle savaşmadan önce verem hastalığı geliştirir. Diğer insanlar yıllar sonra bağışıklık sistemleri başka bir nedenle zayıfladığında hastalanabilirler.
Bağışıklık sistemleri zayıf olan kişilerde, özellikle HIV enfeksiyonu olanlarda verem hastalığına yakalanma riski, normal bağışıklık sistemine sahip kişilere göre çok daha yüksektir.
İşaretler ve Belirtiler
Tüberküloz hastalığının belirtileri, Tüberküloz bakterilerinin vücutta nerede büyüdüğüne bağlıdır. Tüberküloz bakterileri genellikle akciğerlerde büyür (pulmoner tüberküloz). Akciğerlerde verem hastalığı gibi semptomlara neden olabilir.
- 3 hafta veya daha uzun süren kötü öksürük
- Göğüste ağrı
- Kan veya balgam tükürme (akciğerlerin derinliklerinden balgam)
Tüberküloz hastalığının diğer belirtileri şunlardır:
- Zayıflık veya yorgunluk
- Kilo kaybı
- İştahsızlık
- Titreme
- Ateş
- Heceleri terleme
Vücudun diğer bölgelerindeki Tüberküloz hastalığının belirtileri, etkilenen bölgeye bağlıdır.
Gizli Tüberküloz enfeksiyonu olan kişiler kendilerini hasta hissetmezler, herhangi bir semptom göstermezler ve Tüberküloz’yi başkalarına bulaştıramazlar.
Risk Faktörleri
Tüberküloz Risk Faktörleri
Bazı insanlar, enfekte olduktan kısa bir süre sonra (haftalar içinde), bağışıklık sistemleri verem bakterileriyle savaşmadan önce verem hastalığı geliştirir. Diğer insanlar yıllar sonra, bağışıklık sistemleri başka bir nedenle zayıfladığında hastalanabilirler.
Genel olarak, gizli Tüberküloz enfeksiyonu için tedavi almayan enfekte kişilerin yaklaşık %5 ila %10’u hayatlarının bir döneminde Tüberküloz hastalığı geliştirecektir. Bağışıklık sistemleri zayıf olan kişilerde, özellikle HIV enfeksiyonu olan kişilerde, tüberküloz hastalığına yakalanma riski, normal bağışıklık sistemine sahip kişilere göre çok daha yüksektir.
Genel olarak, verem hastalığı geliştirme riski yüksek olan kişiler iki kategoriye ayrılır:
- Yakın zamanda Tüberküloz bakterisi bulaşmış kişiler
- Bağışıklık sistemini zayıflatan tıbbi durumları olan kişiler
Yakın Zamanda Tüberküloz Bakterisi Bulaşmış Kişiler
- Bulaşıcı Tüberküloz hastalığı olan bir kişinin yakın temasları
- Dünyanın tüberküloz oranlarının yüksek olduğu bölgelerden göç etmiş kişiler
- Tüberküloz testi pozitif olan 5 yaşından küçük çocuklar
- Evsiz kişiler, enjeksiyon uyuşturucu kullanıcıları ve HIV enfeksiyonu olan kişiler gibi yüksek Tüberküloz bulaşma oranlarına sahip gruplar
- Hastaneler, evsizler barınakları, ıslah evleri, huzurevleri ve HIV’li konutlar gibi tesislerde veya kurumlarda verem riski yüksek olan kişilerle birlikte çalışan veya ikamet eden kişiler
Bağışıklık Sistemini Zayıflatan Tıbbi Durumları Olan Kişiler
Bebekler ve küçük çocuklar genellikle zayıf bağışıklık sistemlerine sahiptir. Diğer insanlar da, özellikle şu koşullardan herhangi birine sahip kişiler, zayıf bağışıklık sistemlerine sahip olabilir:
- HIV enfeksiyonu (AIDS’e neden olan virüs)
- Madde bağımlılığı
- Silikoz
- Şeker hastalığı
- Şiddetli böbrek hastalığı
- Düşük vücut ağırlığı
- Organ nakilleri
- Baş ve boyun kanseri
- Kortikosteroidler veya organ nakli gibi tıbbi tedaviler
- Romatoid artrit veya Crohn hastalığı için özel tedavi
Maruz kalma
Tüberküloz’a Maruz Kaldıysanız Yapmanız Gerekenler
Tüberküloz hastalığı olan birinin yanında vakit geçirdiyseniz verem bakterisine maruz kalmış olabilirsiniz. Akciğerlerde veya boğazda aktif verem hastalığı olan bir kişi öksürdüğünde, hapşırdığında, konuştuğunda veya şarkı söylediğinde verem bakterileri havaya karışır. Tüberküloz alamazsınız.
- Çamaşırlar
- İçki bardağı
- Yemek kapları
- Tokalaşma
- Tuvalet
- Diğer yüzeyler
Tüberküloz hastalığı olan birine maruz kaldığınızı düşünüyorsanız, Tüberküloz cilt testi veya özel Tüberküloz kan testi yaptırma konusunda doktorunuza veya yerel sağlık departmanınıza başvurmalısınız. Tüberküloz hastalığı olan kişiyle vakit geçirdiğinizde mutlaka doktora veya hemşireye haber verin.
Tüberküloz bakterisine maruz kalan bir kişinin bakterileri diğer insanlara hemen yayamayacağını bilmek önemlidir. Sadece aktif Tüberküloz hastalığı olan kişiler Tüberküloz bakterilerini başkalarına yayabilir. Tüberküloz’yi başkalarına bulaştırmadan önce, Tüberküloz bakterilerini solumanız ve enfekte olmanız gerekir. O zaman aktif bakterilerin vücudunuzda çoğalması ve aktif verem hastalığına neden olması gerekir. Bu noktada, muhtemelen verem bakterilerini başkalarına bulaştırabilirsiniz. Tüberküloz hastalığı olan kişilerin, bakterileri aile üyeleri, arkadaşlar, iş arkadaşları veya okul arkadaşları gibi her gün vakit geçirdikleri kişilere yayma olasılığı daha yüksektir.
Bazı insanlar, enfekte olduktan kısa süre sonra (haftalar içinde), bağışıklık sistemleri verem bakterileriyle savaşmadan önce verem hastalığına yakalanır. Diğer insanlar yıllar sonra, bağışıklık sistemleri başka bir nedenle zayıfladığında hastalanabilirler.Tüberküloz enfeksiyonu olan birçok kişide asla Tüberküloz hastalığı gelişmez.
Önlenmesi
Gizli Tüberküloz Enfeksiyonunun Tüberküloz Hastalığına İlerlemesini Önleme
Gizli Tüberküloz enfeksiyonu olan birçok kişide hiçbir zaman Tüberküloz hastalığı gelişmez. Ancak gizli Tüberküloz enfeksiyonu olan bazı kişilerin Tüberküloz hastalığı geliştirme olasılığı diğerlerine göre daha fazladır.
Tüberküloz hastalığı geliştirme riski yüksek olanlar şunları içerir:
- HIV enfeksiyonu olan kişiler
- Son 2 yılda TB bakterisi bulaşan kişiler
- Bebekler ve küçük çocuklar
- Yasadışı uyuşturucu enjekte edenler
- Bağışıklık sistemini zayıflatan diğer hastalıkları olan kişiler
- Yaşlı insanlar
- Geçmişte tüberküloz tedavisi görmemiş kişiler
Gizli Tüberküloz enfeksiyonunuz varsa ve bu yüksek risk gruplarından biriyseniz, Tüberküloz hastalığına yakalanmamak için ilaç almalısınız. Gizli Tüberküloz enfeksiyonu için çeşitli tedavi seçenekleri vardır. Hangi tedavinin sizin için en iyi olduğuna siz ve sağlık uzmanınız karar vermelisiniz. İlacınızı talimat verildiği şekilde alırsanız, sizi verem hastalığına yakalanmaktan alıkoyabilir. Daha az bakteri olduğundan, gizli Tüberküloz enfeksiyonu tedavisi, Tüberküloz hastalığının tedavisinden çok daha kolaydır. Tüberküloz hastalığı olan bir kişinin vücudunda çok miktarda Tüberküloz bakterisi bulunur. Tüberküloz hastalığını tedavi etmek için birkaç ilaca ihtiyaç vardır.
Yurtdışına Seyahat Sırasında Tüberküloz Hastalığına Maruz Kalmayı Önleme
Birçok ülkede Tüberküloz, Amerika Birleşik Devletleri’ndekinden çok daha yaygındır. Yolcular, kalabalık, kapalı ortamlarda (örneğin klinikler, hastaneler, hapishaneler veya evsiz barınakları) bilinen Tüberküloz hastalarıyla yakın temastan veya uzun süre temastan kaçınmalıdır.
Çoklu ilaca dirençli (MDR) ve geniş ölçüde ilaca dirençli (XDR) tüberküloz küresel olarak ortaya çıksa da, bunlar hala nadirdir. HIV bulaşmış yolcular, MDR veya XDR Tüberküloz’li bir kişiyle temasa geçmeleri durumunda en büyük risk altındadır.
Hava yolculuğunun kendisi, herhangi bir türde Tüberküloz ile nispeten düşük bir enfeksiyon riski taşır. Kliniklerde, hastanelerde veya tüberküloz hastalarıyla karşılaşılması muhtemel diğer sağlık kurumlarında çalışacak yolcular, enfeksiyon kontrolü veya iş sağlığı uzmanlarına danışmalıdır. Tüberküloz’ye maruz kalmayı önlemek için idari ve çevresel prosedürler hakkında soru sormalıdırlar. Bu prosedürler uygulandıktan sonra, kişisel solunum koruyucu cihazların kullanılması ek önlemler içerebilir.
Tüberkülozlu kişilere uzun süre maruz kalma olasılığını öngören yolcular (örneğin, klinik, hastane, cezaevi veya evsiz barınak popülasyonlarıyla rutin olarak temas kurmayı bekleyenler) Amerika Birleşik Devletleri’nden ayrılmadan önce Tüberküloz cilt testi veya Tüberküloz kan testi yaptırmalıdır. . Test reaksiyonu negatifse, Amerika Birleşik Devletleri’ne döndükten 8 ila 10 hafta sonra tekrar testi yapılmalıdır. Ek olarak, tekrarlanan veya uzun süreli maruz kalma veya uzun yıllar boyunca uzun süreli kalış öngörenler için yıllık test önerilebilir. HIV enfeksiyonu olan kişilerin Tüberküloz testlerine yanıt vermeme olasılığı daha yüksek olduğundan, HIV pozitif olan yolcular doktorlarına HIV enfeksiyonu durumları hakkında bilgi vermelidir.
Aşılar
Tüberküloz Aşısı (BCG)
Bacille Calmette-Guérin (BCG), tüberküloz (TB) hastalığı için bir aşıdır. Bu aşı Amerika Birleşik Devletleri’nde yaygın olarak kullanılmamaktadır, ancak Tüberküloz’ün yaygın olduğu diğer ülkelerde bebeklere ve küçük çocuklara sıklıkla verilmektedir. BCG, insanları her zaman veremden korumaz.
Tüberküloz Aşısı Önerileri
Amerika Birleşik Devletleri’nde BCG, yalnızca belirli kriterleri karşılayan ve bir tüberküloz uzmanına danışılarak çok seçilmiş kişiler için düşünülmelidir. Hastaları için BCG aşısı yapmayı düşünen sağlık hizmeti sağlayıcıları, bu müdahaleyi kendi bölgelerindeki Tüberküloz kontrol programı ile tartışmaya teşvik edilir.
Çocuklar
BCG aşısı, yalnızca Tüberküloz testi negatif olan ve sürekli maruz kalan çocuklar için düşünülmelidir ve tüberküloza maruz kalan yetişkinlerden ayrılamaz.
Tüberküloz hastalığı için tedavi edilmemiş veya etkisiz bir şekilde tedavi edilmişse ve çocuğa Tüberküloz enfeksiyonu için uzun süreli birincil koruyucu tedavi verilemiyorsa; veya
İzoniazid ve rifampine dirençli suşların neden olduğu Tüberküloz hastalığınız var.
Sağlık çalışanları
Sağlık çalışanlarının BCG aşısı, aşağıdaki durumlarda bireysel olarak düşünülmelidir:
Tüberküloz hastalarının yüksek bir yüzdesi, hem izoniazid hem de rifampine dirençli Tüberküloz suşları ile enfektedir;
İlaca dirençli Tüberküloz suşlarının sağlık çalışanlarına bulaşması devam etmektedir ve müteakip enfeksiyon muhtemeldir; veya
Kapsamlı Tüberküloz enfeksiyon kontrol önlemleri uygulandı, ancak başarılı olmadı.
BCG aşısı için düşünülen sağlık çalışanları, hem BCG aşılaması hem de gizli Tüberküloz enfeksiyonu tedavisi ile ilişkili riskler ve faydalar konusunda bilgilendirilmelidir.
BCG Aşılı Kişilerde Tüberküloz Testi
Amerika Birleşik Devletleri dışında doğan birçok kişiye BCG aşısı yapılmıştır.
Daha önce BCG ile aşılanmış kişiler, Tüberküloz enfeksiyonunu test etmek için bir Tüberküloz cilt testi alabilir. BCG ile aşılama, Tüberküloz deri testine pozitif reaksiyona neden olabilir. Bir Tüberküloz cilt testine pozitif reaksiyon, BCG aşısının kendisinden veya Tüberküloz bakterileriyle enfeksiyondan kaynaklanabilir.
Tüberküloz cilt testinin aksine Tüberküloz kan testleri (IGRA’lar), önceki BCG aşısından etkilenmez ve BCG almış kişilerde yanlış pozitif sonuç vermesi beklenmez.
Beş yaşın altındaki çocuklar için verem deri testi, verem kan testleri yerine tercih edilir.
Pozitif bir Tüberküloz cilt testi veya Tüberküloz kan testi, yalnızca bir kişinin Tüberküloz bakterisi ile enfekte olduğunu söyler. Kişinin gizli Tüberküloz enfeksiyonu olup olmadığını veya Tüberküloz hastalığına ilerleyip ilerlemediğini söylemez. Kişide verem hastalığı olup olmadığını görmek için göğüs röntgeni ve balgam örneği gibi diğer testlere ihtiyaç vardır.
Tüberküloz ve HIV Koenfeksiyonu
Tüberküloz, özellikle HIV ile yaşayan insanlar için ciddi bir sağlık tehdididir. HIV ile yaşayan kişilerin Tüberküloz ile hastalanma olasılığı diğerlerinden daha yüksektir. Dünya çapında TB, HIV ile yaşayan insanlar arasında önde gelen ölüm nedenlerinden biridir.
Tedavi olmadan, diğer fırsatçı enfeksiyonlarda olduğu gibi, HIV ve Tüberküloz yaşam süresini kısaltmak için birlikte çalışabilir.
- Tedavi edilmemiş gizli Tüberküloz enfeksiyonu ve HIV enfeksiyonu olan birinin, yaşamı boyunca HIV enfeksiyonu olmayan birine göre Tüberküloz hastalığına yakalanma olasılığı çok daha yüksektir.
- Gizli Tüberküloz enfeksiyonu olan kişiler arasında HIV enfeksiyonu, Tüberküloz hastalığına ilerleme için bilinen en güçlü risk faktörüdür.
- Hem HIV enfeksiyonu hem de Tüberküloz hastalığı olan bir kişinin AIDS’i tanımlayan bir durumu vardır.
Gizli Tüberküloz enfeksiyonu veya Tüberküloz hastalığı olan HIV bulaşmış kişiler etkili bir şekilde tedavi edilebilir. İlk adım, HIV ile yaşayan kişilerin Tüberküloz enfeksiyonu için test edilmesini sağlamaktır. Tüberküloz enfeksiyonu olduğu tespit edilirse, Tüberküloz hastalığını ekarte etmek için daha fazla test yapılması gerekir. Bir sonraki adım, test sonuçlarına göre latent Tüberküloz enfeksiyonu veya Tüberküloz hastalığı tedavisine başlamaktır.
Tüberküloz ve Diyabet
Diyabet, vücudun yiyecekleri enerjiye nasıl dönüştürdüğünü etkileyen kronik (uzun süreli) bir hastalıktır.
Tüberküloz (TB), özellikle diyabetle yaşayan insanlar için ciddi bir sağlık tehdididir. TB ile ilgili iki durum mevcuttur: gizli Tüberküloz enfeksiyonu ve Tüberküloz hastalığı. Gizli TB enfeksiyonu olan kişiler hasta değildir çünkü vücut bakterilerle büyümelerini durdurmak için savaşabilir. Tüberküloz hastalığı olan kişiler hastadır ve vücut bakterilerin büyümesini engelleyemediği için aktif veremlidir. Aynı zamanda Tüberküloz ile enfekte olan diyabetli kişilerde Tüberküloz hastalığı geliştirme ve Tüberküloz hastalığına yakalanma olasılığı daha yüksektir.
Tedavi edilmemiş gizli Tüberküloz enfeksiyonu ve diyabeti olan birinin, diyabeti olmayan birine göre verem hastalığına yakalanma olasılığı daha yüksektir. Uygun tedavi olmadan, diyabet ve Tüberküloz sağlık komplikasyonlarını artırabilir.
Tedavi
Tüberküloz Tedavisi
Tedavi edilmeyen gizli Tüberküloz enfeksiyonu, Tüberküloz hastalığına ilerleyebilir. Tüberküloz hastalığı, tedavisiz hastalıktan ölüme kadar ilerleyebilir.
Neyse ki, gizli Tüberküloz enfeksiyonu veya Tüberküloz hastalığı olan diyabetli kişiler için tedavi seçenekleri mevcuttur. Bir kişiye Tüberküloz enfeksiyonu teşhisi konulursa, Tüberküloz hastalığını ekarte etmek için daha fazla test yapılması gerekir. Gizli Tüberküloz enfeksiyonu veya Tüberküloz hastalığı olan kişiler etkili bir şekilde tedavi edilebilir.
Tüberküloz hastalığı veya gizli Tüberküloz enfeksiyonu tedavisine başlamadan önce, Tüberküloz hastaları, diyabet ilaçları da dahil olmak üzere aldıkları diğer ilaçlar hakkında doktorlarıyla konuşmalıdır. Tüberküloz tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, diyabet tedavisinde kullanılan ilaçlarla etkileşime girebilir.
Tüberküloz Terimleri
Tüberküloz hastalığı – Tüberküloz bakterilerinin çoğaldığı ve vücudun bir kısmına, genellikle akciğerlere saldırdığı bir hastalık Tüberküloz hastalığının belirtileri arasında güçsüzlük, kilo kaybı, ateş, iştahsızlık, üşüme ve gece terlemesi yer alır. Tüberküloz hastalığının diğer semptomları, bakterilerin vücudun neresinde büyüdüğüne bağlıdır. Tüberküloz hastalığı akciğerlerdeyse (akciğer tüberkülozu), semptomlar arasında kötü bir öksürük, göğüste ağrı veya kan tükürme sayılabilir. TB hastalığı olan bir kişi bulaşıcı olabilir ve Tüberküloz bakterilerini başkalarına yayabilir.Tüberküloz hastalığı – Tüberküloz bakterilerinin çoğaldığı ve vücudun bir kısmına, genellikle akciğerlere saldırdığı bir hastalık Tüberküloz hastalığının belirtileri arasında güçsüzlük, kilo kaybı, ateş, iştahsızlık, üşüme ve gece terlemesi yer alır. Tüberküloz hastalığının diğer semptomları, bakterilerin vücudun neresinde büyüdüğüne bağlıdır. Tüberküloz hastalığı akciğerlerdeyse (akciğer tüberkülozu), semptomlar arasında kötü bir öksürük, göğüste ağrı veya kan tükürme sayılabilir. Tüberküloz hastalığı olan bir kişi bulaşıcı olabilir ve Tüberküloz bakterilerini başkalarına yayabilir.
BCG – adını onu geliştiren Fransız bilim adamları Calmette ve Guérin’den alan TB aşısı. BCG, Amerika Birleşik Devletleri’nde nadiren kullanılır, ancak Tüberküloz’ün yaygın olduğu diğer ülkelerde bebeklere ve küçük çocuklara sıklıkla verilir.
Göğüs röntgeni – göğsünüzün içinin bir resmi. Bir filmin göğüsten geçen röntgen ışınlarına maruz bırakılmasıyla bir göğüs röntgeni yapılır. Bir doktor, verem bakterilerinin akciğerlere zarar verip vermediğini görmek için bu filme bakabilir.
Temas – bulaşıcı veremli bir kişiyle zaman geçirmiş bir kişi.
Kültür – balgamınızda veya diğer vücut sıvılarınızda Tüberküloz bakterisi olup olmadığını görmek için bir test. Bu test çoğu laboratuvarda 2 ila 4 hafta sürebilir.
Doğrudan gözlemli tedavi (DOT) – hastaların Tüberküloz için ilaçlarını almalarına yardımcı olmanın bir yolu. DOT alırsanız, her gün veya haftada birkaç kez bir sağlık çalışanı ile görüşeceksiniz. İkinizin de anlaştığı bir yerde buluşacaksınız. Bu, Tüberküloz kliniği, eviniz veya işiniz veya başka uygun bir yer olabilir. Sağlık görevlisi nöbet tutarken ilacınızı alacaksınız.
Büyük ölçüde ilaca dirençli TB (XDR TB) – XDR Tüberküloz, Tüberküloz tedavisinde kullanılan neredeyse tüm ilaçlara dirençli, nadir görülen bir Tüberküloz hastalığı türüdür.
Ekstrapulmoner Tüberküloz – Akciğerler dışındaki vücudun herhangi bir yerindeki Tüberküloz hastalığı (örneğin, böbrek, omurga, beyin veya lenf düğümleri).
HIV enfeksiyonu – AIDS’e neden olan virüs olan insan immün yetmezlik virüsü ile enfeksiyon (edinilmiş immün yetmezlik sendromu). Hem gizli tüberküloz enfeksiyonu hem de HIV enfeksiyonu olan bir kişi, tüberküloz hastalığına yakalanma açısından çok yüksek risk altındadır.
İzoniazid (INH) – gizli Tüberküloz enfeksiyonu olan kişilerde verem hastalığını önlemek için kullanılan bir ilaç. INH ayrıca verem hastalığını tedavi etmek için sıklıkla kullanılan dört ilaçtan biridir.
Gizli TB enfeksiyonu – Tüberküloz bakterilerinin canlı olduğu ancak vücutta hareketsiz olduğu bir durum. Gizli Tüberküloz enfeksiyonu olan kişilerde herhangi bir semptom görülmez, hasta hissetmezler, Tüberküloz’yi başkalarına bulaştıramazlar ve genellikle Tüberküloz cilt testi pozitif veya Tüberküloz kan testi reaksiyonu pozitif olur. Ancak latent Tüberküloz enfeksiyonu için tedavi görmezlerse Tüberküloz hastalığı geliştirebilirler.
Çoklu ilaca dirençli Tüberküloz (MDR TB) – En önemli ilaçlardan ikisine dirençli bakterilerin neden olduğu verem hastalığı: INH ve RIF.
Mycobacterium tuberculosis – gizli Tüberküloz enfeksiyonuna ve Tüberküloz hastalığına neden olan bakteriler.
Negatif – genellikle bir test sonucunu ifade eder. Negatif bir Tüberküloz cilt testi reaksiyonunuz veya Tüberküloz kan testi reaksiyonunuz negatifse, muhtemelen TB enfeksiyonunuz yoktur.
Pozitif – genellikle bir test sonucunu ifade eder. Pozitif bir Tüberküloz cilt testi reaksiyonunuz veya pozitif Tüberküloz kan testi reaksiyonunuz varsa, muhtemelen Tüberküloz enfeksiyonunuz vardır.
Pulmoner Tüberküloz – Akciğerlerde meydana gelen ve genellikle 3 hafta veya daha uzun süren öksürük üreten Tüberküloz hastalığı. Çoğu Tüberküloz hastalığı pulmonerdir.
Dirençli bakteri – belirli bir ilaç tarafından artık öldürülemeyen bakteriler.
Rifampin (RIF) – verem hastalığını tedavi etmek için sıklıkla kullanılan dört ilaçtan biridir. Birinci basamak ilaç olarak kabul edilir.
Rifapentin (RPT) – gizli Tüberküloz enfeksiyonunu tedavi etmek için kullanılan iki ilaçtan biri.
Smear – balgamınızda verem bakterisi olup olmadığını görmek için yapılan bir test. Bu testi yapmak için laboratuvar çalışanları balgamı bir cam slayt üzerine sürer, slaytı özel bir lekeyle boyar ve slaytta herhangi bir Tüberküloz bakterisi olup olmadığına bakar. Bu testin sonuçları alması genellikle 1 gün sürer.
Balgam – balgam akciğerlerin derinliklerinden öksürdü. Balgam bir yayma kullanılarak Tüberküloz bakterileri açısından incelenir; balgamın bir kısmı kültür yapmak için de kullanılabilir.
Tüberküloz kan testi – Tüberküloz bakterisi ile enfekte olup olmadığınızı öğrenmek için kan örneğini kullanan bir test. Test, az miktarda kanla karıştırıldığında Tüberküloz proteinlerine verilen yanıtı ölçer. Bu Tüberküloz kan testlerine örnek olarak QuantiFERON®-TB Gold In-tube (QFT-GIT) ve T-Spot®.Tüberküloz testi dahildir.
Tüberküloz hastalığı – Tüberküloz bakterilerinin çoğaldığı ve vücudun bir kısmına, genellikle akciğerlere saldırdığı bir hastalık. Tüberküloz hastalığının belirtileri arasında güçsüzlük, kilo kaybı, ateş, iştahsızlık, üşüme ve geceleri terleme sayılabilir.Tüberküloz hastalığının diğer semptomları, bakterilerin vücudun neresinde büyüdüğüne bağlıdır. Tüberküloz hastalığı akciğerlerdeyse (akciğer tüberkülozu), semptomlar arasında kötü bir öksürük, göğüste ağrı ve kan tükürme sayılabilir. Tüberküloz hastalığı olan bir kişi bulaşıcı olabilir ve Tüberküloz bakterilerini başkalarına yayabilir.
Tüberküloz cilt testi – Tüberküloz bakterisi ile enfekte olup olmadığınızı öğrenmek için sıklıkla kullanılan bir test. Kolunuzun alt kısmında deri altına tüberkülin adı verilen bir sıvı enjekte edilir. Bu teste olumlu tepki verdiyseniz, muhtemelen verem enfeksiyonunuz var demektir.