Meningokok Nedir? Meningokok Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Neisseria Meningitidis Bakterisini Neden Olduğu Meningokok Hastalığı Nedir, Nedenleri, Teşhis ve Tedavisi
Neisseria Meningitidis Bakterisini Neden Olduğu Meningokok Hastalığı Nedir, Nedenleri, Teşhis ve Tedavisi

Hastalığın Tanımı

Meningokok hastalığı nedir?

Meningokok hastalığı, Neisseria meningitidis adı verilen bakterilerin neden olduğu herhangi bir hastalığı ifade eder. Bu hastalıklar genellikle şiddetlidir, ölümcül olabilir ve beyin ve omurilik (menenjit) ve kan dolaşımı enfeksiyonlarını içerir. Önerilen aşılarla güncel kalmak, meningokok hastalığına karşı en iyi korumadır.

Risk Faktörleri

Meningokok hastalığının risk faktörleri

Yaş: Doktorlar bebeklerde, gençlerde ve genç erişkinlerde ve yaşlı erişkinlerde meningokok hastalığını daha sık teşhis eder. Artan risk altındaki yaş grupları için aşı önerileri hakkında daha fazla bilgi edinin.

Toplu Halde Yaşam: Üniversite öğrencilerinde meningokok hastalığı riski, üniversiteye gitmeyen diğer gençler ve genç yetişkinlerdeki riskten biraz daha yüksektir.

Bazı tıbbi durumlar: Bazı tıbbi durumlar ve ilaçlar, insanları meningokok hastalığı için yüksek risk altına sokar. Belirli tıbbi durumlar nedeniyle yüksek risk altında olanlar için aşı önerileri hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yolculuk: Sahra altı Afrika’daki menenjit kuşağına seyahat edenler meningokok hastalığı için risk altında olabilir.

Nedenleri

Meningokok hastalığının nedenleri

Neisseria meningitidis adı verilen bakteriler meningokok hastalığına neden olur. Yaklaşık 10 kişiden 1’i hasta olmadan burnunun ve boğazının arkasında bu bakterilere sahiptir. Buna ‘taşıyıcı’ olmak denir. Bazen bakteriler vücudu istila eder ve meningokok hastalığı olarak bilinen bazı hastalıklara neden olur.

Neisseria meningitidis’in altı serogrubu (tipi) – A, B, C, W, X ve Y – dünya çapında çoğu hastalığa neden olur. Bu serogruplardan üçü (B, C ve Y), Amerika Birleşik Devletleri’nde görülen hastalıkların çoğuna neden olur.

Yayılması

Meningokok hastalığı nasıl yayılır?

İnsanlar solunum ve boğaz salgılarını (tükürük veya tükürük) paylaşarak meningokok bakterilerini diğer insanlara yayarlar. Genellikle bu bakterileri yaymak için yakın temas (örneğin öksürme veya öpüşme) veya uzun süreli temas gerekir. Neyse ki, soğuk algınlığına veya gribe neden olan mikroplar kadar bulaşıcı değiller. İnsanlar, meningokokal hastalığı olan birinin bulunduğu yerde, gündelik temas yoluyla veya havayı soluyarak bakterileri yakalamazlar.

Bazen bakteri, meningokok hastalığı olan bir hastayla yakın veya uzun süreli temasta bulunan kişilere yayılır. Hastalanma riski yüksek olanlar şunları içerir:

Aynı yerdeki insanlar

Meningokok hastalığı olan birinin yakın temaslıları, hastalığa yakalanmalarını önlemeye yardımcı olmak için antibiyotik almalıdır. Uzmanlar buna profilaksi (pro-fu-lak-sis) diyor. Bu, temaslıların hastalığa sahip olduğu anlamına gelmez; Hastalanmalarını önlemek için antibiyotikler verilir. Sağlık departmanları, tüm yakın temaslıları belirlemek ve profilaksi aldıklarından emin olmak için her meningokok hastalığı vakasını araştırır. Meningokok hastalığı olan biriyle yakın temasta olmayan kişilerin profilaksiye ihtiyacı yoktur.

Belirti ve Bulguları

Meningokok hastalığının belirti ve bulguları

Meningokok enfeksiyonlarının en yaygın iki türü menenjit ve septisemidir. Bu enfeksiyonların her ikisi de çok ciddidir ve birkaç saat içinde ölümcül olabilir.

Meningokok menenjit

Doktorlar, Neisseria meningitidis meningokokal menenjit bakterisinin neden olduğu menenjit olarak adlandırırlar. Bir kişinin meningokokal menenjiti olduğunda, bakteriler beynin ve omuriliğin astarını enfekte eder ve şişmeye neden olur.

En yaygın semptomlar şunları içerir:

  • Ateş
  • Baş ağrısı
  • Boyun tutulması

Genellikle aşağıdaki gibi ek semptomlar vardır:

  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Fotofobi (gözlerin ışığa daha duyarlı olması)
  • Değişen zihinsel durum (karışıklık)


Yenidoğan ve bebeklerde yukarıda sıralanan klasik belirtiler olmayabilir veya bebeklerde bu belirtileri fark etmek zor olabilir. Bunun yerine, bebekler yavaş veya hareketsiz, sinirli, kusuyor, yetersiz besleniyor veya şişkin bir ön bıngıldak (kafatasının yumuşak noktası) olabilir. Küçük çocuklarda doktorlar menenjit belirtileri için çocuğun reflekslerine de bakabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir