
Giriş ve Hastalığın Tanımı
Ani Sağırlık Nedir?
Ani sağırlık, ani bir işitme kaybıdır. Bu işitme kaybını hemen veya üç günden fazla olmayan bir süre içinde yaşayabilirsiniz.
Tıbbi bir acil durum olarak kabul edilmelidir. Ani işitme kaybı yaşayan kişi hemen doktora başvurmalıdır.
Ani Sağırlık (Ani İşitme Kaybı) Teşhisi
Kulak burun boğaz uzmanı, bir işitme testi isteyerek bir kişinin ani sağırlıktan muzdarip olup olmadığını belirleyebilir. 30 db’nin üzerindeki en az üç frekansta işitme kaybı tespit edilirse ani sağırlık teşhisi konulur. Desibel (db) bir ses ölçüsüdür. 30 db’lik bir seviye, normal bir konuşma seviyesinin yarısıdır. Frekans, sesi ölçmenin başka bir yoludur. Frekanslar, ses dalgalarını ölçer ve bir sesi diğerinden neyin farklı kıldığını belirlemeye yardımcı olur.
Ani Sağırlık (Ani İşitme Kaybı) İyileşme Süreci
İşitme kaybı, ani sağırlığa yakalanan her 10 kişiden 9’unda yalnızca bir kulağı etkiler. Birçoğu sabah uyandığında keşfeder. Diğerleri, bir telefon görüşmesi yaparken olduğu gibi, etkilenen kulağı kullanmaya çalışırken ilk önce bunu fark eder. Diğerleri, işitme duyularını tamamen kaybetmeden önce kulaklarında bir tıklama sesi duyarlar. Ani sağırlık hastaları sıklıkla vertigo ve/veya kulak çınlaması yaşarlar.
Bazı hastalar genellikle ilk üç gün içinde tıbbi müdahale olmaksızın tamamen iyileşir. Buna spontan iyileşme denir. Diğerleri bir veya iki hafta içinde yavaş yavaş iyileşir. Büyük olasılıkla hastalarda iyileşme görülsede, hastaların %15’inde zamanla kötüleşen işitme kaybı görülür.
Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl yaklaşık 4.000 yeni ani işitme kaybı vakası meydana gelmektedir. Herkesi etkileyebilir, ancak en sık 30-60 yaş arasında görülür.
Nedenleri ve Tanısı
Ani sağırlık (Ani İşitme Kaybı) Nedenleri ve Tanısı
Ani işitme kaybının 100’den fazla nedeni olmasına rağmen, belirli bir nedenin kesin olarak tanımlanması nadirdir. Ani sağırlık hastalarının sadece %10-15’i işitme kayıplarına neyin sebep olduğunu bilir. Tanı genellikle hastanın tıbbi geçmişine dayanır.
Ani işitme kaybının olası nedenler aşağıdakilerden birisi olabilir:
- Bulaşıcı hastalıklar
- Anormal doku büyümesi
- Bağışıklık Sistemi hastalıkları
- Toksik nedenler
- Ototoksik ilaçlar (Kulağa zarar veren ilaçlar.
- Dolaşım problemleri
- Multipl skleroz gibi nörolojik nedenler
- Meniere hastalığı gibi ilgili hastalıklar
Tedavisi
Ani sağırlık (Ani İşitme Kaybı) Tedavisi
Ani işitme kaybı yaşayan kişiler, iyileşme şansını artıracağı için hemen doktorlarına başvurmalıdır. Bunlar arasında kullanılan birkaç tedavi vardır, en yaygın olanı, spesifik bir neden bulunmadan bile steroidlerin kullanılmasıdır, çünkü bunlar kulakta sistemik veya lokal olarak kullanılabilen güçlü anti-inflamatuarlardır, İntratimpanik Steroid Enjeksiyonu yeni tedavi yöntemlerinden birisidir.
Öte yandan, Meniere hastalığı ile ilişkili olanlarda düşük tuzlu bir diyet önerilir.