Ani sağırlık (Ani İşitme Kaybı) Nedenleri,Tanısı ve Tedavisi

Ani sağırlık (Ani İşitme Kaybı) Nedenleri,Teşhis ve Tedavisi
Ani sağırlık (Ani İşitme Kaybı) Nedenleri,Teşhis ve Tedavisi

Giriş ve Hastalığın Tanımı

Ani Sağırlık Nedir?

Ani sağırlık, ani bir işitme kaybıdır. Bu işitme kaybını hemen veya üç günden fazla olmayan bir süre içinde yaşayabilirsiniz.

Tıbbi bir acil durum olarak kabul edilmelidir. Ani işitme kaybı yaşayan kişi hemen doktora başvurmalıdır.

Ani Sağırlık (Ani İşitme Kaybı) Teşhisi

Kulak burun boğaz uzmanı, bir işitme testi isteyerek bir kişinin ani sağırlıktan muzdarip olup olmadığını belirleyebilir. 30 db’nin üzerindeki en az üç frekansta işitme kaybı tespit edilirse ani sağırlık teşhisi konulur. Desibel (db) bir ses ölçüsüdür. 30 db’lik bir seviye, normal bir konuşma seviyesinin yarısıdır. Frekans, sesi ölçmenin başka bir yoludur. Frekanslar, ses dalgalarını ölçer ve bir sesi diğerinden neyin farklı kıldığını belirlemeye yardımcı olur.

Ani Sağırlık (Ani İşitme Kaybı) İyileşme Süreci

İşitme kaybı, ani sağırlığa yakalanan her 10 kişiden 9’unda yalnızca bir kulağı etkiler. Birçoğu sabah uyandığında keşfeder. Diğerleri, bir telefon görüşmesi yaparken olduğu gibi, etkilenen kulağı kullanmaya çalışırken ilk önce bunu fark eder. Diğerleri, işitme duyularını tamamen kaybetmeden önce kulaklarında bir tıklama sesi duyarlar. Ani sağırlık hastaları sıklıkla vertigo ve/veya kulak çınlaması yaşarlar.

Bazı hastalar genellikle ilk üç gün içinde tıbbi müdahale olmaksızın tamamen iyileşir. Buna spontan iyileşme denir. Diğerleri bir veya iki hafta içinde yavaş yavaş iyileşir. Büyük olasılıkla hastalarda iyileşme görülsede, hastaların %15’inde zamanla kötüleşen işitme kaybı görülür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir