Fingolimod HCL Nedir?
MS (multipl skleroz) tedavisinde kullanılır.
Fingolimod HCL Nasıl Çalışır?
Fingolimod HCL, potansiyel anti-inflamatuar ve immüno-modüle edici aktivitelere sahip, oral yoldan temin edilebilen bir myriosin türevi ve sfingosin-1-fosfat reseptör 1 (S1PR1, S1P1) modülatörü olan fingolimodun hidroklorür tuzu formudur. Oral uygulama üzerine, sfingozinin yapısal bir analoğu olarak fingolimod, selektif olarak lenfositler üzerindeki S1PR1’i hedefler ve bağlanır ve geçici reseptör aktivasyonuna ve ardından S1PR1 içselleştirmesine ve bozunmasına neden olur. Bu, lenfositlerin lenf düğümlerinde tutulmasına neden olur. Lenfositlerin çıkışını önleyerek. Fingolimod, hem dolaşımdaki periferik lenfositlerin miktarını hem de lenfositlerin hedef dokulara sızmasını azaltır. Bu, lenfosit aracılı bir bağışıklık tepkisini önler ve iltihabı azaltabilir. G proteinine bağlı bir reseptör olan S1PR1, lenfoid dokulardan lenfosit göçünde anahtar rol oynar. Fingolimod ayrıca makrofajları bir anti-enflamatuar M2 fenotipine kaydırır ve geçici reseptör potansiyel katyon kanalı, alt aile M, üye 7’nin (TRPM7) inhibisyonu yoluyla bunların çoğalmasını, morfolojisini ve sitokin salımını modüle eder.
Fingolimod HCL kullanmadan önce doktoruma ne söylemem gerekiyor?
Fingolimod HCL’e alerjiniz varsa veya diğer ilaçlar, yiyecekler veya maddelere karşı aleriniz varsa Doktorunuza alerjiden ve sahip olduğunuz belirtilerden bahsedin.
Aşağıdaki sağlık sorunlarından herhangi birini daha önce yaşadıysanız doktorunuza söyleyin:
- Bazı anormal kalp atışı türleri (kalp bloğu, hasta sinüs sendromu, EKG’de uzun QT),
- Göğüs ağrısı (anjina),
- Kalp krizi,
- Kalp yetmezliği,
- Geçici iskemik atak (TIA) veya inme.
Son bir ay içinde suçiçeği aşısı olduysanız, Normal olmayan bir kalp atışı için kullanılan herhangi bir ilaç kullanıyorsanız doktorunuza belirtin.
Burada yazanlar, fingolimod ile etkileşime giren tüm ilaçların veya sağlık sorunlarının bir listesi değildir.
Doktorunuza ve eczacınıza tüm ilaçlarınızı (reçeteli veya OTC, doğal ürünler, vitaminler) ve sağlık sorunlarınızdan bahsedin. Tüm ilaçlarınız ve sağlık sorunlarınız ile fingolimod almanın sizin için güvenli olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Doktorunuza danışmadan herhangi bir ilacın dozunu başlatmayın, durdurmayın veya değiştirmeyin.
Fingolimod HCL’u alırken bilmem veya yapmam gereken şeyler nelerdir?
- Tüm sağlık uzmanlarınıza fingolimod aldığınızı söyleyin. Buna doktorlarınız, hemşireleriniz, eczacılarınız ve diş hekimleriniz dahildir.
- Fingolimod’un sizi nasıl etkilediğini görene kadar, araba kullanmaktan ve uyanık olmanızı gerektiren diğer görevleri veya eylemleri yapmaktan kaçının.
- Fingolimoda ilk başladığında yavaş kalp atışı ve normal hissetmeyen bir kalp atışı olabilir. Çoğu zaman bu, ilk dozunuzdan sonraki 6 saat içinde gerçekleşir. Bazen bu, ilk dozunuzdan 24 saat sonra gerçekleşebilir. Baş dönmesi, yavaş kalp atışı veya normal hissetmeyen kalp atışı veya yorgunluk varsa hemen doktorunuzu arayın.
- Fingolimoda başlamadan önce ve tedavi sırasında bir EKG’ye ihtiyacınız olacak. Doktorunuzla konuşun.
- Fingolimod alırken ve bıraktıktan sonraki 2 ay boyunca enfeksiyon kapma şansınız daha fazla olabilir. Bazı enfeksiyonlar şiddetli ve hatta ölümcül olmuştur. Ellerinizi sık sık yıkayın. Enfeksiyon, soğuk algınlığı veya grip olan insanlardan uzak durun.
- Fingolimod alırken ve bıraktıktan sonra 2 ay boyunca herhangi bir aşı yaptırmadan önce doktorunuzla konuşun. Fingolimod ile kullanım, enfeksiyon olasılığını artırabilir veya aşının da işe yaramamasına neden olabilir.
- Fingolimod ile HPV enfeksiyonları meydana geldi. Bu, HPV ile ilgili büyümeleri ve kanseri içerir. Fingolimod almadan önce bir HPV aşısı yaptırmanız gerekebilir. Doktorunuzun söylediği şekilde Pap smear yaptırınız.
- Fingolimod kesildiğinde, MS belirtileri geri gelebilir ve tedavi öncesine göre veya sırasında olduğundan daha kötü olabilir. Pek çok insan, fingolimod durdurulmadan önceki işlev düzeyine geri dönmez. Çoğu zaman, bu etki fingolimod kesildikten sonraki ilk 12 hafta içinde meydana gelir, ancak daha sonra da olabilir. Fingolimodu durdurursanız ve MS belirtileriniz kötüleşirse hemen doktorunuzu arayın.
- Bu ilaç, lenfoma veya cilt kanseri gibi kansere yakalanma olasılığını artırabilir. Bir köstebeğin renginde veya boyutunda bir değişiklik, ciltte bir kitle veya büyüme, büyük bir kilo kaybı, gece terlemeleri veya şişmiş bezler varsa hemen doktorunuzu arayın.
- Cilt kanseri şansı artabilir. Çok fazla güneş, güneş ışığı ve bronzlaşma yatağından kaçının. Güneş kremi kullanın ve sizi güneşten koruyan giysiler ve gözlükler giyin.
- Cildinizi kontrol ettirin. Yeni bir siğil, cilt yarası veya kanayan veya iyileşmeyen kırmızımsı yumru veya bir köstebeğin renginde veya boyutunda bir değişiklik gibi herhangi bir cilt değişikliği varsa doktorunuza söyleyin.
- Fingolimod ile karaciğer sorunları meydana geldi. Bazen bu çok kötü olmuştur ve bir karaciğer nakline ihtiyaç duyulmuştur. Doktorla konuşun.
- Bu ilaç, doğmamış bir bebeğe zarar verebilir. Fingolimoda başlamadan önce hamile olmadığınızı göstermek için bir gebelik testi yapılacaktır.
- Kadınlar, fingolimod alırken ve son dozdan sonra bir süre doğum kontrolünü kullanmalıdır. Doktorunuza doğum kontrolünü ne kadar süre kullanacağınızı sorun. Hamile kalırsanız hemen doktorunuzu arayın.
- Emziriyorsanız doktorunuza söyleyin. Bebeğiniz için herhangi bir risk hakkında konuşmanız gerekecek.
Fingolimod HCL en iyi nasıl alınır?
- Fingolimodu doktorunuzun önerdiği şekilde kullanın. Size verilen tüm bilgileri okuyun. Tüm talimatları yakından izleyin.
- İlk doz bir doktorun ofisinde veya hastanede verilir. Bu, bir süre durdurduktan sonra tekrar fingolimoda başlarsanız da yapılacaktır. Fingolimodun ilk dozundan sonra en az 6 saat izleneceksiniz. Bazı kişilerin bir gecede izlenmesi gerekebilir. Fingolimoda başlamadan önce doktorunuza diğer tüm ilaçlarınız ve sağlık sorunlarınız hakkında bilgi verin.
- Yemekle birlikte veya yemeksiz alın.
- Kendinizi iyi hissetseniz bile, fingolimodu doktorunuz veya diğer sağlık hizmetleri sağlayıcınız tarafından size söylendiği gibi almaya devam edin.
- Sizin için sipariş eden doktoru aramadan fingolimod almayı bırakmayın.
- Doktorun size söylediği gibi kan basıncını ve kalp atış hızını kontrol edin.
- Doktorun size söylediği gibi kan testi yaptırınız. Doktorla konuşun.
- Doktorunuzun size söylediği gibi bir göz muayenesi yaptırın.
- Su çiçeği veya suçiçeği aşısı olmadıysanız, doktorunuzla konuşun.
- Tüm aşılarınız ile güncel değilseniz, doktorunuzla konuşun. Bu ilaçla tedaviden önce bazı aşılara ihtiyacınız olabilir.
- Bu ilaç belirli laboratuar testlerini etkileyebilir. Tüm sağlık uzmanlarınıza ve laboratuar çalışanlarınıza fingolimod aldığınızı söyleyin.
Hemen doktorumu aramam gereken bazı yan etkiler nelerdir?
UYARI / DİKKAT: Nadir de olsa bazı kişiler bir ilacı alırken çok kötü ve bazen ölümcül yan etkilere sahip olabilir. Çok kötü bir yan etki ile ilişkili olabilecek aşağıdaki belirti veya semptomlardan herhangi birine sahipseniz hemen doktorunuza söyleyin veya 112’yi arayarak tıbbi yardım alın:
Döküntü gibi alerjik reaksiyon belirtileri; kurdeşen; kaşıntı; ateşli veya ateşsiz kızarık, şişmiş, kabarmış veya soyulmuş cilt; hırıltılı solunum; göğüs veya boğazda gerginlik; nefes alma, yutma veya konuşma güçlüğü; sıradışı ses kısıklığı; veya ağız, yüz, dudak, dil veya boğazda şişme.
- Ateş, titreme, çok kötü boğaz ağrısı, kulak veya sinüs ağrısı, öksürük, daha fazla balgam veya balgam renginde değişiklik, idrar yaparken ağrı, ağız yaraları veya iyileşmeyen yara gibi enfeksiyon belirtileri.
- Ateşli baş ağrısı, ense sertliği, mide bulantısı, kafa karışıklığı veya ışıkların gözleri rahatsız etmesi gibi menenjit belirtileri.
- Koyu renkli idrar, yorgun hissetme, aç olmama, mide veya mide ağrısı, açık renkli dışkı, kusma veya sarı deri veya gözler gibi karaciğer problemlerinin belirtileri.
- Çok kötü baş ağrısı veya baş dönmesi, bayılma veya görüşte değişiklik gibi yüksek veya düşük tansiyon belirtileri.
- Göğüs ağrısı veya basıncı.
- Nefes darlığı.
- Yeni veya daha kötü nefes almada güçlük.
- Görme, göz ağrısı veya çok kötü göz tahrişinde değişiklik.
- Fingolimod ile posterior reversible ensefalopati sendromu (PRES) adı verilen çok kötü ve bazen ölümcül bir beyin problemi meydana geldi. Kafanızın karışması, uyanıklık hissi, görüşte değişiklik, görme kaybı, nöbetler veya çok kötü baş ağrısı gibi belirtileriniz varsa hemen doktorunuzu arayın.
- Fingolimod ile progresif multifokal lökoensefalopati (PML) adı verilen çok kötü bir beyin problemi meydana geldi. Engelliliğe neden olabilir veya ölümcül olabilir. Kafa karışıklığı, hafıza problemleri, düşük ruh hali (depresyon), davranış şeklinizde değişiklik, 1 taraftaki güç değişikliği diğerinden daha büyük, konuşma veya düşünme güçlüğü, dengede değişiklik gibi belirtileriniz varsa hemen doktorunuza söyleyin. görüşte değişiklik.
Fingolimod HCL’in diğer bazı yan etkileri nelerdir?
Tüm ilaçlar yan etkilere neden olabilir. Bununla birlikte, birçok insanın yan etkisi yoktur veya sadece küçük yan etkileri vardır. Bu yan etkilerden herhangi biri veya diğer yan etkiler sizi rahatsız ederse veya geçmezse doktorunuzu arayın veya tıbbi yardım alın:
- Baş ağrısı.
- Grip benzeri işaretler.
- Mide ağrısı veya ishal.
- Sırt ağrısı.
- Kollarda veya bacaklarda ağrı.
- Sinüs ağrısı.
Bunlar meydana gelebilecek tüm yan etkiler değildir. Yan etkilerle ilgili sorularınız varsa doktorunuzu arayın.
Yüksek Doz
Aşırı doz aldığınızı düşünüyorsanız 112’yi arayarak hemen tıbbi yardım alın. Neyin, ne kadar ve ne zaman alındığını anlatmaya veya göstermeye hazır olun.
Fingolimod HCL’i nasıl saklarım veya atarım?
- Orijinal kabında oda sıcaklığında saklayın.
- Kuru bir yerde saklayın. Banyoda saklamayın.
- Tüm ilaçları güvenli bir yerde saklayın. Tüm ilaçları çocukların ve evcil hayvanların erişemeyeceği bir yerde saklayın.
- Kullanılmayan veya son kullanma tarihi geçmiş ilaçları atın. Size söylenmedikçe tuvaleti sifonu çekmeyin veya kanalizasyona dökmeyin.
Tüketici bilgilerinin kullanımı
- Belirtileriniz veya sağlık sorunlarınız düzelmezse veya kötüleşirse doktorunuzu arayın.
- İlaçlarınızı başkalarıyla paylaşmayın ve başkasının ilaçlarını kullanmayın.
- Bu ilaç, İlaç Rehberi adı verilen ekstra bir hasta bilgi formu ile birlikte gelir. Dikkatle okuyun. Fingolimod her doldurulduğunda tekrar okuyun. Fingolimod hakkında herhangi bir sorunuz varsa, lütfen doktor, eczacı veya başka bir sağlık hizmeti sağlayıcısı ile konuşun.
- Aşırı doz olduğunu düşünüyorsanız 112’yi arayarak Acil Tıbbi yardım alın. Neyin, ne kadar ve ne zaman alındığını anlatmaya veya göstermeye hazır olun.