Esitalopram nedir?

Essitalopram, seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar) adı verilen bir ilaç grubuna ait bir antidepresandır. Beyindeki, depresyon veya anksiyetesi olan kişilerde dengesiz olabilecek kimyasalları etkiler.

Essitalopram, yetişkinlerde anksiyeteyi tedavi etmek için kullanılır.

Essitalopram ayrıca yetişkinlerde ve en az 12 yaşındaki ergenlerde majör depresif bozukluğu tedavi etmek için kullanılır.

Önemli bilgi

Essitalopram kullanmamalısınız, ayrıca pimozid (Orap) veya sitalopram (Celexa) almalısınız.

Essitalopram’ı izokarboksazid, linezolid, metilen mavisi enjeksiyonu, fenelzin, rasagilin, selegilin veya tranilsipromin gibi bir MAO inhibitörü kullandıktan 14 gün önce veya 14 gün sonra kullanmayın.

Bazı gençlerin ilk kez antidepresan aldıklarında intihar hakkında düşünceleri vardır. Ruh halinizdeki veya semptomlarınızdaki değişikliklere karşı tetikte olun. Yeni veya kötüleşen semptomları doktorunuza bildirin.

Ajitasyon, halüsinasyonlar, ateş, terleme, titreme, hızlı kalp atış hızı, kas sertliği, seğirme, koordinasyon kaybı, mide bulantısı, kusma veya ishal gibi serotonin sendromu semptomlarınız varsa hemen 112’yi arayarak tıbbi yardım isteyin.

12 yaşın altındaki hiç kimseye essitalopram vermeyin.

İlacı almadan önce

Essitalopram veya sitaloprama (Celexa) alerjiniz varsa bu ilacı kullanmamalısınız veya aşağıdaki durumlarda bu ilacı kullanmamalısınız:

Bir MAO inhibitörü kullandıktan 14 gün önce veya 14 gün sonra essitalopram kullanmayın. Tehlikeli bir ilaç etkileşimi meydana gelebilir. MAO inhibitörleri arasında izokarboksazid, linezolid, fenelzin, rasagilin, selegilin ve tranilsiprom yer alır.

Bazı ilaçlar essitalopram ile etkileşime girebilir ve serotonin sendromu adı verilen ciddi bir duruma neden olabilir. Uyarıcı ilaç, opioid ilaç, bitkisel ürünler veya depresyon, akıl hastalığı, Parkinson hastalığı, migren baş ağrıları, ciddi enfeksiyonlar veya bulantı ve kusmanın önlenmesi için ilaç alıp almadığınızı doktorunuzun bildiğinden emin olun. İlaçlarınızı nasıl ve ne zaman aldığınız konusunda herhangi bir değişiklik yapmadan önce doktorunuza danışın.

Essitalopramın sizin için güvenli olduğundan emin olmak için, daha önce aşağıdaki hastalıklardan bir tanesini geçirdiyseniz doktorunuza söyleyin:

  • Karaciğer veya böbrek hastalığı,
  • Nöbetler,
  • Kanınızdaki düşük sodyum seviyeleri,
  • Kalp hastalığı, yüksek tansiyon,
  • Bir inme,
  • Bir kanama veya kan pıhtılaşma bozukluğu,
  • Bipolar bozukluk (manik depresyon),
  • Uyuşturucu bağımlılığı veya intihar düşünceleri.

Bazı gençlerin ilk kez antidepresan aldıklarında intihar hakkında düşünceleri vardır. Doktorunuz düzenli ziyaretlerde ilerlemenizi kontrol etmelidir. Aileniz veya diğer bakıcılar da ruh halinizdeki veya semptomlarınızdaki değişikliklere karşı uyanık olmalıdır.

Hamilelik sırasında bir SSRI antidepresan almak bebekte ciddi akciğer sorunlarına veya diğer komplikasyonlara neden olabilir. Bununla birlikte, antidepresanı almayı bırakırsanız, depresyonun nüksetmesi yaşayabilirsiniz. Essitalopram alırken hamile kalırsanız hemen doktorunuza söyleyin. Bu ilacı hamilelik sırasında doktorunuzun tavsiyesi olmadan başlatmayın veya kesmeyin.

Essitalopram anne sütüne geçebilir ve emzirilen bebeğe zarar verebilir. Bir bebeği emziriyorsanız doktorunuza söyleyin.

Escitalopram, 12 yaşından küçük bir çocuğa verilmemelidir.

Essitalopramı nasıl almalıyım?

Essitalopramı aynen doktorunuzun size söylediği gibi almalısınız. Reçete etiketinizdeki tüm talimatları okuyun. Doktorunuz bazen dozunuzu değiştirebilir. Bu ilacı daha büyük veya daha küçük miktarlarda veya önerilenden daha uzun süre kullanmayın.

Essitalopramı yiyecekle birlikte veya yemeksiz alabilirsiniz. İlacı her gün aynı saatte almaya çalışın.

Sıvı ilacı verilen dozaj şırıngası veya özel bir doz ölçme kaşığı veya ilaç kabı ile ölçün. Doz ölçüm cihazınız yoksa eczacınızdan bir tane isteyin.

Belirtilerinizin düzelmesi 4 haftaya kadar sürebilir. Esitalopramı belirtildiği gibi kullanmaya devam edin ve belirtileriniz düzelmezse doktorunuza söyleyin.

Esitalopram kullanmayı aniden bırakmayın, aksi takdirde hoşunuza gitmeyen çekilme semptomları yaşayabilirsiniz. Dozunuzu azaltma konusunda doktorunuzun talimatlarını izleyin.

Nasıl saklamalıyım?

Oda sıcaklığında ısı ve nemden uzak bir şekilde saklayınız.

Bir dozu kaçırırsam ne olur?

Hatırladığınız anda normal dozunuzu alın ama bir sonraki programlı dozunuz için neredeyse zamanı gelmişse, kaçırılan dozu atlayın. Unuttuğunuz dozu telafi etmek için fazladan ilaç almayın.

Aşırı doz alırsam ne olur?

112’yi arayarak Acil tıbbi yardım isteyin.

Essitalopram alırken nelerden kaçınmalıyım?

Ağrı, artrit, ateş veya şişlik için steroid olmayan bir anti-enflamatuar ilaç (NSAID) almadan önce doktorunuza danışın. Buna aspirin, ibuprofen (Advil, Motrin), naproksen (Aleve), selekoksib (Celebrex), diklofenak, indometasin, meloksikam ve diğerleri dahildir. Esitalopram ile bir NSAID kullanmak, kolayca çürümenize veya kanamanıza neden olabilir.

Bu ilaçla alkol içmek yan etkilere neden olabilir.

Essitalopram düşüncenize veya tepkilerinize zarar verebilir. Dikkatli olmanızı gerektiren herhangi bir şey yaparsanız dikkatli olun.

Escitalopram yan etkileri

Essitaloprama karşı alerjik reaksiyon belirtileriniz varsa acil tıbbi yardım alın: deri döküntüsü veya kurdeşen; nefes almada zorluk; yüzünüzün, dudaklarınızın, dilinizin veya boğazınızın şişmesi.

Ruh hali veya davranış değişiklikleri, anksiyete, panik ataklar, uyku sorunu gibi yeni veya kötüleşen semptomları doktorunuza bildirin veya kendinizi dürtüsel, huzursuz, tedirgin, düşmanca, agresif, huzursuz, hiperaktif (zihinsel veya fiziksel) hissediyorsanız, daha fazlası Depresyonda veya intihar veya kendinize zarar verme konusunda düşünceleriniz varsa hemen doktorunuzu arayın.

Aşağıda belirtilen diğer yan etkileri görürseniz acil tıbbi yardım alın:

  • Bulanık görme, tünel görme, göz ağrısı veya şişlik veya ışıkların etrafında haleler görme,
  • Yarışan düşünceler, olağandışı risk alma davranışı, aşırı mutluluk veya üzüntü duyguları,
  • Vücutta düşük sodyum seviyeleri – baş ağrısı, kafa karışıklığı, konuşma bozukluğu, şiddetli halsizlik, kusma, koordinasyon kaybı, kararsızlık hissi,
  • Şiddetli sinir sistemi reaksiyonu – çok sert (sert) kaslar, yüksek ateş, terleme, kafa karışıklığı, hızlı veya düzensiz kalp atışları, titreme, bayılacakmış gibi hissetme,
  • Ajitasyon, halüsinasyonlar, ateş, terleme, titreme, hızlı kalp atış hızı, kas sertliği, seğirme, koordinasyon kaybı, mide bulantısı, kusma veya ishal gibi serotonin sendromu semptomlarınız varsa hemen tıbbi yardım isteyin.

Yaygın essitalopram yan etkileri ise şunlardır:

  • Baş dönmesi, uyuşukluk, halsizlik,
  • Terleme, titrek veya endişeli hissetme,
  • Uyku problemleri (uykusuzluk),
  • Ağız kuruluğu, iştahsızlık
  • Bulantı, kabızlık,
  • Esneme,
  • Kilo değişiklikleri,
  • Azalmış cinsel dürtü, iktidarsızlık veya orgazm olma zorluğu.

Bu, yan etkilerin tam listesi değildir ve diğerleri ortaya çıkabilir. Yan etkiler hakkında tıbbi tavsiye almak için doktorunuzu arayın.

Başka hangi ilaçlar essitalopramı etkiler?

Esitalopramın sizi uykulu hale getiren diğer ilaçlarla birlikte alınması bu etkiyi kötüleştirebilir. Uyku hapı, narkotik ilaç, kas gevşetici veya anksiyete, depresyon veya nöbetler için ilaç almadan önce doktorunuza danışın.

Doktorunuza, kullandığınız tüm ilaçları ve essitalopram ile tedaviniz sırasında kullanmaya başladığınız veya kullanmayı bıraktığınız ilaçlardan bahsedin.

Özellikle:

Başka herhangi bir antidepresan alıyorsanız,

Anksiyete, duygudurum bozuklukları veya akıl hastalığını tedavi etmek için herhangi bir ilaç kullanıyorsanız; Lityum, St.John’s wort, tramadol veya triptofan (bazen L-triptofan olarak adlandırılır),

Bir kan inceltici – warfarin, Coumadin, Jantoven vb.. kullanıyorsanız,

Migren baş ağrısı ilacı – sumatriptan, rizatriptan vb.. kullanıyorsanız,

Narkotik ağrı kesici ilaç – fentanil veya tramadol vb.. kullanıyorsanız,

Uyarıcılar veya DEHB ilaçları – Adderall, Concerta, Ritalin vb.. kullanıyorsanız.

Bu liste tamamlanmadı. Diğer ilaçlar reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçlar, vitaminler ve bitkisel ürünler de dahil olmak üzere essitalopram ile etkileşime girebilir. İlacın prospektüsünde olası tüm etkileşimler listelenmemiştir.

Daha fazla bilgi

Unutmayın, bunu ve diğer tüm ilaçları çocukların erişemeyeceği bir yerde saklayın, ilaçlarınızı asla başkalarıyla paylaşmayın ve essitalopramı sadece belirtilen endikasyon için kullanın.

Bu sayfada görüntülenen bilgilerin kişisel koşullarınız için geçerli olduğundan emin olmak için her zaman doktorunuza danışın.

0
ilac-resmi-yok

ESTALORA 10 MG 28 AGIZDA DAGILAN TABLET

ESTALORA 10 MG 28 AGIZDA DAGILAN TABLET Hakkında Kısa Bilgi I.BARKOD: 8681309070158 ETKIN_MADDE: ESSITALOPRAM RECETE: NORMAL RECETE ITHAL_IMAL: IMAL ESDEGER_KODU: – SGK_ETKIN_MADDE_KODU: – SGK_KAMU_NO: –...

0
ANZYL 20 MG 56 FILM TABLET

ANZYL 20 MG 56 FILM TABLET

ANZYL 20 MG 56 FILM TABLET Hakkında Kısa Bilgi BARKOD 8699565090100 ETKİN MADDE ESSITALOPRAM FİRMA ADI ANGELİNİ İLAÇ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. REÇETE NORMAL RECETE...

0
SECITA 10 MG FILM KAPLI TABLET (84 FILM KAPLI  TABLET)

SECITA 10 MG FILM KAPLI TABLET (84 FILM KAPLI  TABLET)

SECITA 10 MG FILM KAPLI TABLET (84 FILM KAPLI  TABLET) Hakkında Kısa Bilgi BARKOD 8699566096279 ETKİN MADDE ESSITALOPRAM FİRMA ADI SANTA FARMA İLAÇ SAN. A.Ş. REÇETE NORMAL RECETE İTHAL-İMAL İMAL FİYAT KARARNAMESİ GEREĞİ...

0
ilac-resmi-yok

ESTALORA 10 MG 28 AGIZDA DAGILAN TABLET

ESTALORA 10 MG 28 AGIZDA DAGILAN TABLET Hakkında Kısa Bilgi BARKOD 8681309070158 ETKİN MADDE ESSITALOPRAM FİRMA ADI POLPHARMA REÇETE NORMAL RECETE İTHAL-İMAL İMAL FİYAT KARARNAMESİ...

0
SECITA 15 MG FILM KAPLI TABLET (28 FILM KAPLI  TABLET)

SECITA 15 MG FILM KAPLI TABLET (28 FILM KAPLI  TABLET)

SECITA 15 MG FILM KAPLI TABLET (28 FILM KAPLI  TABLET) Hakkında Kısa Bilgi BARKOD 8699566096323 ETKİN MADDE ESSITALOPRAM FİRMA ADI SANTA FARMA İLAÇ SAN. A.Ş. REÇETE NORMAL RECETE İTHAL-İMAL İMAL FİYAT KARARNAMESİ GEREĞİ...

0
ilac-resmi-yok

SEVPRAM 5 MG 14 FILM TABLET

SEVPRAM 5 MG 14 FILM TABLET Hakkında Kısa Bilgi BARKOD 8680008090207 ETKİN MADDE ESSITALOPRAM FİRMA ADI HELBA İLAÇ İÇ VE DIŞ SANAYİ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ...

0
ESPLUS 10 MG 28 FILM TABLET

ESPLUS 10 MG 28 FILM TABLET

İlaç Hakkında Kısa Bilgi BARKOD 8680881093807 ETKİN MADDE ESSITALOPRAM FİRMA ADI NEUTEC İLAÇ SAN. TİC. A.Ş. REÇETE NORMAL RECETE İTHAL-İMAL İMAL FİYAT KARARNAMESİ GEREĞİ ISKONTODAN...

0
ilac-resmi-yok

EXERAM 20 MG 84 FILM TABLET

İlaç Hakkında Kısa Bilgi BARKOD 8699293090861 ETKİN MADDE ESSITALOPRAM FİRMA ADI GENERİCA İLAÇ SAN. ve TİC. A.Ş. REÇETE NORMAL RECETE İTHAL-İMAL İMAL FİYAT KARARNAMESİ GEREĞİ...

0
ANZYL 20 MG 84 FILM TABLET

ANZYL 20 MG 84 FILM TABLET

İlaç Hakkında Kısa Bilgi BARKOD 8699565090117 ETKİN MADDE ESSITALOPRAM FİRMA ADI ANGELİNİ İLAÇ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. REÇETE NORMAL RECETE İTHAL-İMAL İMAL FİYAT KARARNAMESİ GEREĞİ...

0
ELITREX 20 MG 28 FILM TABLET

ELITREX 20 MG 28 FILM TABLET

İlaç Hakkında Kısa Bilgi BARKOD 8699525096173 ETKİN MADDE ESSITALOPRAM FİRMA ADI DEVA HOLDİNG A.Ş. REÇETE NORMAL RECETE İTHAL-İMAL İMAL FİYAT KARARNAMESİ GEREĞİ ISKONTODAN MUAF DEGIL...

0
ilac-resmi-yok

ESTILOM 10 MG 28 TABLET

İlaç Hakkında Kısa Bilgi BARKOD 8697473096016 ETKİN MADDE ESSITALOPRAM FİRMA ADI ULKAR İLAÇ PAZARLAMA LTD. ŞTİ. REÇETE NORMAL RECETE İTHAL-İMAL İMAL FİYAT KARARNAMESİ GEREĞİ ISKONTODAN...