Kulak Çınlaması (Tinnitus) Veya Kulaktan Ses Gelmesi

Kulak Çınlaması Veya Kulaktan Ses Gelmesi (Uğultu, Çınlama, Cızırtı, Çıtırdama, Tıslama, Hırıltı, Çıt çıt ve Pıt pıt)
Kulak Çınlaması Veya Kulaktan Ses Gelmesi (Uğultu, Çınlama, Cızırtı, Çıtırdama, Tıslama, Hırıltı, Çıt çıt ve Pıt pıt)

İşitme kaybı ve kulak çınlaması yetişkinler arasında çok yaygın iki sorundur. Bunlar, insanların anormal sesler duymasına veya hiç ses duymamasına neden olan durumlardır. İşitme kaybı ve kulak çınlaması olan kişiler, semptomları ile normal işitmeyi ayırt etmekte zorlanabilirler. Hem işitme kaybının hem de kulak çınlamasının birçok nedeni vardır ve bunların etkili bir şekilde tedavi edilmesi esastır. Neyse ki, bu durumlar için birçok tedavi seçeneği vardır.

Kulak çınlamasının ana nedeni işitme kaybıdır. İyi duymadığınızda, kulak hücreleriniz zarar görür. Bu, kulak kanalının içinde bir basınç birikmesine neden olur. Zamanla, bu, kulak kanalında kalıcı hasara neden olacak bir noktaya kadar yükselir. Hasarın ciddiyetine bağlı olarak bu, ani işitme kaybına ve kulak çınlamasına neden olabilir. Ek olarak, yüksek seslere uzun süre maruz kalmak da kalıcı işitme kaybına ve kulak çınlamasına neden olabilir. Hem işitme kaybı hem de kulak çınlaması genellikle bir kulağı diğerinden daha fazla etkiler.

Kulaklarınızda şelale, tıslama, kükreme veya tıkırtı gibi sesler duyuyor musunuz? Sık sık mı duyarsınız yoksa her zaman mı? Bu ses sizi rahatsız ediyor mu? Kulak çınlamanız için tedavi almanız gerekebilir.

Tinnitus, birçok işitme kaybı türüyle ilişkili bir semptomdur. Ayrıca diğer sağlık sorunlarının bir belirtisi olabilir.

Amerikan Kulak çınlaması Derneği’ne göre en az 12 milyon Amerikalı kulak çınlamasından muzdariptir ve bunların en az bir milyonunda günlük yaşamı etkileyecek kadar şiddetlidir.

Çok şiddetli kulak çınlaması olan hastalar işitme, çalışma ve hatta uyumada zorluk çekebilirler.

Kulak Çınlaması Nedir?

Tinnitus veya kulaklarda çınlama, vızıltı, tıslama, gıcırdama veya diğer sesleri duyma hissidir. Gürültü aralıklı veya sürekli olabilir ve hacim olarak değişebilir. Çoğu insan için bu durum sadece bir sıkıntıdır.

Ancak ciddi vakalarda kulak çınlaması konsantre olmayı ve uykuya dalmayı zorlaştırabilir. Sonunda, işe ve kişisel ilişkilere müdahale ederek psikolojik sıkıntı, stres veya kaygıya neden olur.

Sıklıkla işitme kaybı ile ilişkilendirilse de, bununla ilgili değildir. Aslında, kulak çınlaması olan bazı kişiler işitme güçlüğü yaşamazlar ve bazı durumlarda sese o kadar duyarlı hale gelirler ki (hiperakuzi) dış sesleri susturmak veya maskelemek için adımlar atmak zorunda kalırlar.

Kulak Çınlamasının Nedenleri

Kulak çınlamasına ne sebep olur? Temel sebep gürültüdür. Bu, iç kulakta spiral şekilli bir organ olan kokleadaki sese duyarlı hücrelerde kalıcı hasara neden olabilir. Ayrıca bir veya iki kulağı da etkileyebilir veya işitme kaybı ve ağrıya neden olabilir. Hasar kalıcı veya geçici olabilir.

Marangozlar, pilotlar, rock müzisyenleri, sokak inşaatı veya onarım işçileri ve bahçe işleri, elektrikli testereler, silahlar veya diğer gürültülü cihazlarla çalışanlar gibi işleri onları bu hastalık için riske atanlar arasındadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir