D vitamini nedir,önemi, eksikliği,nasıl ve ne kadar kullanılmalıdır?

D vitamini takviyeleri, hipofosfatemi gibi kalıtsal kemik bozukluklarını tedavi etmek için kullanılabilir. Aynı şekilde, ciddi D vitamini eksikliği olan, kemik mineral içeriğinin kaybına, kas güçsüzlüğüne ve osteomalaziye neden olan bir patoloji olan yetişkinleri tedavi etmek için kullanılırlar.

Öte yandan, bazı tıbbi araştırmalar, diyetlerinde yeterli D vitamini ve kalsiyum alan kişilerin osteoporozu önleyebileceğini ve kırıkları azaltabileceğini öne sürüyor.

  • Bilişsel sağlığa katkıda bulunur

Bilimsel araştırmalar, kanda düşük D vitamini seviyesinin bilişsel bozukluğa neden olduğunu kanıtlamıştır, ancak bu konuda D vitamini takviyesinin yararlarını belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Şimdi, açık olan şu ki, kalsiferol, anti-inflamatuar, antioksidan ve nöroprotektif özelliklerinden dolayı beyin hücresi aktivitesine yardımcı olur.

  • Çocuklarda raşitizmi önler

Bu nadir durum, D vitamini eksikliği olan çocuklarda, diyetlerinden yeterli kalsiyum almadıkları için gelişir ve kemiklerinin yumuşamasına ve bükülmesine neden olur. Bununla birlikte, D vitamini takviyesi almak bu sorunu önleyebilir veya zaten varsa tedavi edebilir.

  • Önemli vücut süreçlerinde yer alır

Kalsiferol, kandaki kalsiyum ve fosfor seviyelerini düzenler ve aynı zamanda bunların besinlerden bağırsakta emilimini ve böbreklerde kalsiyumun yeniden emilimini destekler.

Başka bir fikir sırasına göre, bu vitamin aynı zamanda bağışıklık sistemi ve kas fonksiyonu süreçlerinde de yer alır.

Şu anda araştırmacılar, D vitamini eksikliği ile diyabet, meme, kolon, prostat ve yumurtalık kanseri, kronik yorgunluk, sedef hastalığı, romatoid artrit ve bağışıklık veya akıl hastalıkları gibi çeşitli tıbbi durumlar arasındaki bağlantıyı araştırmaya devam ediyor.

D vitamini ne kadar gereklidir?

Endokrinoloji ve Beslenme Derneği şu anda D vitamininin sağlığa olan faydalarından yararlanmak için 25OHD’lik serum konsantrasyonlarının 30 ila 50 ng/ml (75-125 nmol/l) arasında tutulmasını önermektedir.

D vitamini ile ilgili farklı çalışmalardan elde edilen verilere dayanarak, yaşa bağlı olarak bir kullanım kriteri oluşturulmuştur.

Uluslararası birimlerde (IU) önerilen miktarlar şunlardır:

12 aya kadar: 400 IU
1-13 yaş arası çocuklar: 600 IU
14-18 yaş arası ergenler: 600 IU
19 ila 70 yaş arası yetişkinler: 600 IU
71 yaş üstü yetişkinler: 800 IU

Bununla birlikte, çölyaklar, D vitamini metabolizmasını etkileyen ilaçlar kullananlar, yaşlı yetişkinler ve böbrek yetmezliği olanlar gibi D vitamini eksikliği riski yüksek olan kişiler, bir doktor tarafından belirlenirse daha fazlasına ihtiyaç duyabilir.

D vitamini kullanımı için öneriler

D vitamini çeşitli vücut fonksiyonlarına yardımcı olur, güçlü kemikleri ve dişleri korur, vücut ısısını düzenlemeye yardımcı olur. ve güneş ışığına açık havada maruz kalma yoluyla sağlıklı cildi destekler. Bu nedenle, bu besinin normal seviyelerini korumak, optimal sağlık için çok önemlidir!

D vitamini olmadan kemikler yumuşak, ince ve kırılgan hale gelir ve olası kemik hastalıklarına kapı açar. Bu nedenle yeterli miktarda D vitamini kontrollü güneş ışığına maruz kalarak, besin kaynaklarından ve gerekirse D vitamini takviyesi yoluyla alınmalıdır.

Bununla birlikte, bu takviyeleri kötüye kullanmak ters etki yapabilir ve aşağıdakiler gibi toksik etkiler yaratabilir: bu mineralin tendonlar, kalp ve akciğerler gibi yumuşak dokularda birikmesi ve böbrek taşı olasılığının artması.

Etkileşimler

Olası etkileşimler şunları içerir:

  • Antikonvülsanlar: Fenobarbital ve fenitoin gibi antikonvülsanlar, D vitamininin parçalanmasını arttırır ve kalsiyum emilimini azaltır.
  • Sedef hastalığı için ilaçlar: Kalsipotrien (Dovonex, Sorilux) gibi bazı ilaçlar, D vitamini ile birlikte kanda çok fazla kalsiyum riskini artırabilir.
  • Steroidler.
  • Prednizon gibi bu steroid ilaçlar kalsiyum emilimini azaltabilir ve vücudun D vitamini işlemesine müdahale edebilir.

Sonuç olarak gerekli D vitamini miktarını doğal yollardan almanızda fayda var ancak takviye almanız gerekiyorsa önce bir doktora ya da eczacınıza danışmadan kendi başınıza yapmamalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir