PARKIPEX ER 1,5 MG UZATILMIS SALIMLI 30 TABLET

PARKIPEX ER 1,5 MG UZATILMIS SALIMLI 30 TABLET Kullanma Talimatı - Nasıl kullanılır - Ne için kullanılır - Kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler - Yan Etkileri - Fiyatı - Saklanması

İlaç Hakkında Kısa Bilgi

BARKOD8699293033585
ETKİN MADDEPRAMIPEKSOL
FİRMA ADIGENVEON İLAÇ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
REÇETENORMAL RECETE
İTHAL-İMALİMAL
FİYAT KARARNAMESİ GEREĞİISKONTODAN MUAF DEGIL
BİRİM / CİNSİMG
AMBALAJ MİKTARI30
ATC KODUN04BC05
NFC KODUA17336
SGK EŞDEĞER KODUE501F
SGK ETKİN MADDE KODUSGKFL6

ATC Sınıflandırması

N – SİNİR SİSTEMİ
N04 – ANTİ-PARKİNSON İLAÇLARI
N04B – DOPAMİNERJİK AJANLAR
N04BC – DOPAMİN AGONİSTLERİ
N04BC05 – PRAMİPEKSOL

İlacın kısa özeti

Parkipex Er 1,5 mg uzatılmış salımlı tablet

Ağız yoluyla alınır.
Etkin madde: Pramipeksol. Her bir Parkipex Er 1,5 mg uzatılmış salımlı tablet, 1,05 mg pramipeksole eşdeğer, 1,5 mg pramipeksol dihidroklorür monohidrat içerir.
Yardımcı maddeler: Kalsiyum hidrojen fosfat dihidrat, mikrokristalin selüloz, gliseril behenat, polivinil prolidon/polivinil asetat (Kollidon SR), kolloidal silikon dioksit, magnezyum stearat.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu kullanma talimatını dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.
• Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.
• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.
• Bu ilacın kullanımı sırasında doktora veya hastaneye gittiğinizde, doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz.
• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışında yüksek veya düşük doz kullanmayınız.

Bu Kullanma Talimatında:

  1. Parkipex Er nedir ve ne için kullanılır?
  2. Parkipex Er’yi kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
  3. Parkipex Er nasıl kullanılır?
  4. Olası yan etkiler nelerdir?
  5. Parkipex Er’nin saklanması
    Başlıkları yer almaktadır.

Nedir ve ne için kullanılır?

Parkipex Er pramipeksol adı verilen bir ilaç etkin maddesini içerir ve dopamin agonisti adı verilen bir ilaç grubuna dahildir. Bu grup ilaçlar, beyindeki bazı algılayıcıları (dopamin reseptörleri) uyararak etki gösterir.

Dopamin reseptörlerinin uyarılması, beyindeki sinir sinyallerini tetikleyerek vücut hareketlerinin kontrol edilmesine yardımcı olur.

Parkipex Er, primer (ilk defa ortaya çıkan) Parkinson hastalığının belirtilerinin tedavisinde tek başına veya levodopa (Parkinson hastalığında kullanılan diğer bir ilaç) ile birlikte kullanılabilir.

Parkipex Er 1,5 mg uzatılmış salımlı tabletler, beyaz renkli, oblong şekillidir.

Parkipex Er 1,5 mg uzatılmış salımlı tablet, 30 tablet içeren blister ambalajlarda piyasaya sunulmaktadır.

Kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

Parkipex Er’yi aşağıdaki durumlarda kullanmayınız:

Eğer;

  • Pramipeksole veya Parkipex Er formülündeki, yukarıda belirtilen yardımcı maddelerden herhangi birine karşı alerjik (aşırı duyarlı) iseniz.

Parkipex Er’yi aşağıdaki durumlarda dikkatli kullanınız:
Parkipex Er almaya başlamadan önce doktorunuzla konuşunuz.
Eğer herhangi bir tıbbi sorun veya belirti hissederseniz, özellikle de aşağıda belirtilen durumlardan biri sizin  için geçerliyse, doktorunuza söyleyiniz:

  • Böbrek hastalığı
  • Hayal görme (Halüsinasyon yani gerçekte olmayan şeyleri görme, duyma ya da hissetme) Halüsinasyonların çoğu görseldir.
  • Diskinezi (Örneğin, kol ve bacaklarda anormal, kontrol edilemeyen hareketler): Parkinson hastalığınız ileri bir evredeyse ve aynı zamanda levodopa adlı ilacı kullanıyorsanız, Parkipex Er dozunun arttırıldığı dönemde diskinezi ortaya çıkabilir.
  • Uykulu hal ve aniden uyuyakalma nöbetleri.
  • Şizofreni belirtilerine benzer belirtilerin olması (psikoz).
  • Görmede bozukluklar. Parkipex Er tedavisi sırasında düzenli olarak göz muayenesi yaptırmalısınız.
  • Ağır kalp veya damar hastalıkları. Özellikle tedavinizin başlangıç aşamalarında kan basıncınızı düzenli olarak kontrol ettirmelisiniz. Bu postural hipotansiyondan (ayağa kalktığınızda tansiyonunuzun düşmesi) kaçınmak için gereklidir.
  • Distoni; Vücut ve boynu düz ve dik olarak tutamama (aksiyel distoni). Özellikle, başın ve boynun öne doğru eğilmesi (antekollis olarak da bilinir), belin öne doğru eğilmesi (kamptokormi olarak da bilinir) veya sırtın yana doğru eğilmesi (plörototonus veya Pisa Sendromu olarak da bilinir) durumları oluşabilir. Bu olur ise, doktorunuz ilacınızı değiştirmek isteyebilir.

Eğer siz veya bakımınızla ilgilenen kişiler, sizin için normal olmayan davranışlarda bulunmanıza neden olan dürtü ve istekler geliştiğini ve kendinize veya başkalarına zarar verebilecek hareketlere yol açan engelleyemediğiniz içgüdü, tahrik ve aşırı istekler ortaya çıktığını fark ederse hemen doktorunuzla görüşünüz. Bu belirtiler “dürtü kontrol bozuklukları” olarak adlandırılır ve bağımlılık derecesinde kumar oynama, aşırı yemek yeme, aşırı para harcama, anormal derecede fazla seks dürtüsü veya takıntı şeklinde seksüel duygu ve düşüncelerde artış gibi davranışları içerir. Doktorunuz ilacınızın dozunu ayarlama veya tedaviyi kesme gereğini duyabilir.

Eğer siz veya bakımınızla ilgilenen kişiler sizde mani (gerginlik, coşku hissi veya aşırı heyecan) veya deliryum (bilinç azalması, kafa karışıklığı, gerçeklerden kopma) durumunun geliştiğini fark ederse hemen doktorunuzla görüşünüz. Doktorunuz ilacınızın dozunu ayarlama veya tedaviyi kesme gereğini duyabilir.

Parkipex Er dozunu azalttıktan veya tedaviyi durdurduktan sonra depresyon (ruhsal çöküntü), apati (kayıtsızlık), anksiyete (kaygı), bitkinlik, terleme veya ağrı ortaya çıkarsa, doktorunuza söyleyiniz. Eğer bu sorunlar birkaç haftadan daha uzun devam ederse, doktorunuz tedavinizi ayarlama gereğini duyabilir.

Vücudunuzu ve boynunuzu düz tutamamaya başladıysanız (aksiyel distoni), bu durumu doktorunuza bildiriniz. Eğer böyle bir durum ortaya çıkarsa, doktorunuz, ilacınızın dozunu ayarlamak veya ilacınızı değiştirmek isteyebilir.

Parkipex Er, özel tasarımlı bir tablettir ve tablet alındıktan sonra etkin maddesi aşamalı olarak vücutta salıverilir. Tablet parçaları zaman zaman sindirim sisteminden geçebilir ve dışkınızda görünebilir. Bu tablet parçaları, bütün bir tablet şeklinde de görülebilir. Eğer dışkınızda tablet parçaları görürseniz doktorunuzu bilgilendiriniz.

Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa, sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

Parkipex Er’ nin yiyecek ve içecek ile kullanılması:
Parkipex Er tedavisi sırasında alkol alırken dikkatli olmalısınız.
Parkipex Er yemeklerle birlikte veya tek başına alınabilir.

Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Parkipex Er uzatılmış salımlı tabletin anne karnındaki bebeğe olan etkileri bilinememektedir.
Parkipex Er, açıkça gerekli olmadığı sürece hamilelik döneminde kullanılmamalıdır. Hamile iseniz, hamile olabileceğinizden şüpheleniyorsanız veya hamile kalmayı planlıyorsanız, bu ilacı almadan önce doktorunuza danışınız.
Doktorunuz bu durumda Parkipex Er uzatılmış salımlı tablet tedavisine devam edip edemeyeceğinizi sizinle tartışacaktır.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz, hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Bebeğini emziren anneler Parkipex Er kullanmamalıdır. Parkipex Er anne sütünü azaltabilir. Aynı zamanda, sütünüze ve bebeğinize geçebilir. Eğer Parkipex Er kullanmanız kaçınılmaz ise, emzirmeyi kesmelisiniz.

Araç ve makine kullanımı
Parkipex Er tedavisi sırasında, gerçekte olmayan şeyleri görebilir, duyabilir veya hissedebilirsiniz. Eğer bu belirtiler ortaya çıkarsa araç ve makine kullanmayınız.
Parkipex Er, özellikle Parkinson hastalarında, uyuklama hali ve aniden uyuyakalma nöbetleriyle ilişkilendirilmiştir. Eğer bu yan etkiler sizde de varsa, araç ve makine kullanmayınız.
Bu durumu doktorunuza bildiriniz.

Parkipex Er’nin içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
Parkipex Er’nin içerdiği yardımcı maddeler herhangi bir uyarıcı bilgi gerektirmemektedir.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Eğer herhangi bir başka ilaç kullanıyorsanız, yakın zamanda kullandınız ise veya kullanma ihtimaliniz varsa, doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz. Bunlar arasında diğer ilaçlar, reçetesiz olarak temin ettiğiniz bitkisel ilaçlar, sağlıklı gıda ürünleri veya gıda takviyeleri de bulunur.
Parkipex Er’yi antipsikotik ilaçlarla birlikte kullanmayınız.

Aşağıdaki ilaçlardan herhangi birisini kullanıyorsanız, Parkipex Er almadan önce mutlaka doktorunuza haber veriniz ve dikkatli olunuz:

  • Simetidin (midede asit fazlalığı ve mide ülseri tedavisinde kullanılan bir ilaç)
  • Amantadin (Parkinson hastalığında kullanılabilen bir ilaç)
  • Meksiletin (“ventriküler aritmi” olarak adlandırılan düzensiz kalp atışlarının tedavisindekullanılır)
  • Zidovudin (insan bağışıklık sisteminin bir hastalığı olan “edinilmiş yetersiz bağışıklık sistemi sendromu” (AIDS) tedavisinde kullanılan bir ilaç)
  • Sisplatin (çeşitli kanser hastalıklarında kullanılan bir ilaç)
  • Kinin (gece ortaya çıkan ağrılı bacak kramplarının önlenmesi ve bir sıtma türü olan “falciparum malaria” (malign sıtma) hastalığının tedavisinde kullanılan bir ilaç)
  • Prokainamid (düzensiz kalp atışları için kullanılır)
    Eğer levodopa kullanıyorsanız, Parkipex Er ile tedaviye başlarken levodopa dozunun azaltılması önerilmektedir.
    Birlikte sakinleştirici (sedatif etkili) özellik taşıyan başka ilaçlar veya alkol alıyorsanız dikkatli olmalısınız. Bu durumda Parkipex Er sizin araç ve makine kullanma yeteneğinizi etkileyebilir.
    Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise, lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.

Nasıl Kullanılır?

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
Parkipex Er’yi her zaman için tam olarak doktorunuzun söylediği şekilde alınız. Eğer emin değilseniz, doktorunuza sorunuz. Doktorunuz size almanız gereken dozu söyleyecektir.
İlk hafta boyunca olağan günlük doz 0,375 mg pramipeksoldür. Doktorunuz ilacınızın dozunu belirtileriniz kontrol altına alınıncaya kadar 5-7 günde bir arttıracaktır (idame dozu).

Olağan idame dozu günde 1,5 mg’dır. Bununla birlikte doktorunuz gerekirse dozunuzu daha fazla arttırılabilir. Eğer gerekli olursa, doktorunuz alacağınız dozu günde en çok 4,5 mg pramipeksole kadar yükseltebilir. Günde bir adet Parkipex Er 0,375 mg şeklinde, daha düşük bir idame dozu vermesi de mümkündür.

Parkipex (çabuk salım) tabletten Parkipex Er uzatılmış salımlı tablete geçiş:
Doktorunuz, Parkipex Er dozunu, halen kullanmakta olduğunuz Parkipex (çabuk salım) tablet dozunu temel alarak düzenleyecektir.
Geçiş yapmadan önceki gün Parkipex (çabuk salım) tabletinizi normal zamanında alınız. Daha sonra, ertesi sabah Parkipex Er uzatılmış salımlı tablet dozunu alınız ve artık eski ilacınızdan kullanmayınız.

Uygulama yolu ve metodu:
Parkipex Er tableti sadece günde bir kez ve her gün aynı saatte alınız.
Parkipex Er, yiyeceklerle birlikte veya tek başına alınabilir.
Parkipex Er uzatılmış salımlı tableti, bütün olarak, su ile yutunuz. Tableti çiğnemeyiniz, bölmeyiniz veya ezmeyiniz. Aksi takdirde, ilacın içindeki etkin madde kanınıza çok hızla geçeceği için aşırı doz alabilirsiniz.

Değişik yaş grupları:
Çocuklarda kullanımı:
Parkipex Er’nin çocuklar ve 18 yaşına kadar ergenlerdeki etkinliği ve güvenliliği belirlenmemiştir. Parkipex Er’nin Parkinson hastalığında bu yaş grubuna ilişkin bir kullanım alanı bulunmamaktadır.
Yaşlılarda kullanımı:
Parkipex Er’nin vücuttan atılma süresi yaşlılarda biraz daha uzayabilmektedir.

Özel kullanım durumları:
Böbrek yetmezliği:
Böbrek hastalığınız varsa, doktorunuz, ilk hafta süresince normal başlangıç dozu olan 0,375 mg Parkipex Er uzatılmış salımlı tableti sadece gün aşırı almanızı önerecektir. Sonrasında, doktorunuz doz sıklığını her gün bir adet 0,375 mg ER uzatılmış salımlı tablet şeklinde arttırabilir. Eğer daha fazla doz artırımı gerekirse, doktorunuz bu artışı 0,375 mg’lık doz basamakları şeklinde yapabilir.
Eğer böbrekteki problemleriniz ciddi ise, doktorunuz pramipeksol içeren farklı bir ilaca geçmenizi isteyebilir. Tedavi sırasında böbrek problemleriniz kötüleşirse, mümkün olduğu kadar çabuk bir şekilde doktorunuz ile temasa geçiniz.
Karaciğer yetmezliği:
Karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz azaltımının gerekli olmadığı düşünülmektedir.
Eğer Parkipex Er’nin etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

Kullanmanız gerekenden daha fazla Parkipex Er kullandıysanız
Parkipex Er’dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız, bir doktor veya eczacı ile
konuşunuz.

  • Eğer kazaen daha fazla tablet alırsanız, gecikmeden doktorunuza başvurunuz veya en yakın hastanenin acil servisine müracaat ediniz.
  • Fazla dozda Parkipex Er almışsanız, kusma, huzursuzluk veya “4. Olası yan etkiler” bölümünde açıklanan yan etkilerden herhangi biri ortaya çıkabilir.

Parkipex Er kullanmayı unutursanız

Eğer ilacınızı almayı unutursanız, unuttuğunuz dozu almanız gereken zamandan 12 saat sonrasına kadar alabilirsiniz. Bir sonraki dozu olağan zamanında alınız. Aradan 12 saatten fazla geçtiyse bu dozu almayınız. Bu durumda, bir sonraki dozunuzu, ertesi gün normal zamanında alınız. Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

Parkipex Er ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler

Doktorunuzla görüşmeden Parkipex Er tedavisini sonlandırmayınız. Tedavinizin sonlandırılması gerekiyorsa, doktorunuz bunu ilaç dozunu yavaş yavaş azaltarak yapacaktır. Böylece belirtilerinizin kötüleşme riski azalacaktır. Eğer Parkinson hastasıysanız, Parkipex Er tedavisini kesinlikle aniden sonlandırmayınız. Bu gruptaki ilaçların ani olarak kesilmesi önemli bir sağlık problemi olan ve “nöroleptik malign sendrom” olarak adlandırılan bir tıbbi duruma yol açabilir.

Bu semptomun belirtileri arasında şunlar bulunur:

  • Akinezi (Kas hareketlerinin kaybı)
  • Kaslarda sertlik
  • Ateş
  • Kan basıncında değişiklikler
  • Taşikardi (Kalp atımlarının hızlanması)
  • Konfüzyon (Zihin karışıklığı)
  • Şuur azalması veya kaybı (örneğin, koma)

Bu ilacın kullanımıyla ilgili başka sorularınız olursa, doktorunuza veya eczacınıza sorunuz

Olası Yan Etkileri Nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi, Parkipex Er uzatılmış salımlı tabletin içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir. Ancak bu yan etkiler ilacı kullanan herkeste ortaya çıkmaz.

Aşağıdakilerden biri olursa Parkipex Er’yi kullanmayı durdurunuz ve derhal doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
• Aşırı duyarlılık reaksiyonları (kurdeşen, nefes almada zorluk, yüz, dudak, dil ya da boğazda şişkinlik)

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.

Eğer bunlardan herhangi biri sizde mevcut ise sizin Parkipex Er’ye karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahale ya da hastaneye yatırılmanız gerekebilir.

Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.

Parkipex Er kullanımı esnasında, aşağıda kullanım alanlarına göre verilen yan etkiler bildirilmiştir.

Belirtilen sıklık dereceleri şu şekildedir:
Çok yaygın: 10 hastada 1’den fazlasını etkileyebilir
Yaygın: 10 hastada 1 kişiye kadarını etkileyebilir
Yaygın olmayan: 100 hastada 1 kişiye kadarını etkileyebilir
Seyrek: 1,000 hastada 1 kişiye kadarını etkileyebilir
Çok seyrek: 10,000 hastada 1 kişiye kadarını etkileyebilir
Bilinmiyor: Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemeyen

Aşağıdaki yan etkiler ortaya çıkabilir:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir