Uyuz Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Uyuzun nedeni ve ona eşlik eden tüm belirtiler, tüm duruma yol açan dişi akar tarafından yürütülen süreçle ilgilidir. Bakalım süreç nasıl gelişiyor;

  • Başlangıç: Dişi akar deride bulunur, özellikle onun altında, yumurtlamak için mükemmel bir yerdir.
  • Doğum: Yumurtaların çatlaması için en az 3 hafta gerekir. Bunu yaptıklarında, semptomların en yoğun olduğu an gelir.
  • Hastalık Yayılması: Mevcut çok sayıda larva, hem kaynak yerinde hem de vücudun diğer bölgelerinde hastalığın kötüleşmesine yol açar.
  • Vücut savunması: Vücudumuzun bağışıklık sistemi, akarların varlığını tanır ve ortadan kaldırılması için, birleşerek yanma ve daha fazla kaşıntıya neden olan elementleri serbest bırakır.

Özellikle hastalık ileri evredeyken yukarıda belirtilen semptomların yaşanmasının nedeni budur. Aslında, uygun şekilde tedavi edilse bile, bu durumun nedeni ortadan kaldırılsa bile, ciltteki kaşıntı ve yanma hissinin durması muhtemelen birkaç hafta alacaktır.

Önlenmesi

Uyuza çıplak gözle göremediğimiz organizmaların neden olduğu doğru olsa da, bulaşmayı önlemek için alabileceğimiz önlemler var. İşte bu önlemler:

  • Enfekte ile temas: Uyuz olan herkesin yanında olmaktan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Çok bulaşıcı bir hastalık olduğunu unutmayın.
  • Temizlik: Akarlar, iyi hijyen sağlanarak büyük ölçüde ortadan kaldırılabilir. Hatta bazıları güvenlik nedeniyle giysileri sıcak suda yıkamayı öneriyor.
  • Eşyaları topla: Bu önlem en iyilerinden biridir çünkü akarları beslenme olanağı bırakmaz, kısa sürede ölmelerine neden olur.

Tedavisi

Tüm önleyici tedbirleri almanıza rağmen, uyuz kapmanız mümkündür. Bu durumlarda ne yapılmalı? Hastalığın evresini ve izlenecek tedaviyi değerlendirmekle görevli uzman bir doktora gitme zamanı gelmiştir. Navarra Üniversite Kliniği, aşağıdakiler gibi ilaçların kullanılmasını önerir:

  • Permetrin: Topikal olarak kullanılacak krem. Bileşenleri akarları ve yumurtalarını yok etmede çok etkilidir.
  • Ivermektin: Kremlerin kullanımı işe yaramazsa, ağızdan alınan bu ilaç kullanılabilir. Bunun için bir doktorun izni gereklidir.
  • Diğerleri: Kükürt ve petrol jölesi gibi bazı ilaçlar çok daha güçlüdür. Sadece önceki tedaviler işe yaramadıysa kullanılmalıdır.
  • Antihistaminikler gibi diğer ilaçlar da bu durumun neden olduğu semptomları kontrol etmek için kullanılabilir. Bununla birlikte, her bir kişi için kullanımının tavsiye edilip edilmediğini doktorun belirlemesi gerekir.

Doğal elementler kullandıkları için izlenebilecek ve ev yapımı olarak kabul edilen başka tedaviler de vardır. Bunlar akarların varlığını ortadan kaldıramasa da özellikle kaşıntılı deriden bahsedecek olursak semptomların yoğunluğunu azaltmada etkilidir.

Örneğin yulaf ezmesini bir kaba koyup yeteri kadar su ekleyebilirsiniz. Bu, yulaf ezmesinin yatıştırıcı özelliklerinden yararlanmanızı sağlayacaktır. Daha sonra karışımı kullanarak banyo yapabilirsiniz. Daha sonra bol su kullanılarak vücuttan temizlenir..

Son olarak Uyuz çok can sıkıcı olabilir, ancak tamamen ortadan kaldırılabilen bir sorundur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir