Periferik Damar Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Periferik Arter Hastalığının klasik semptomu, yürüme gibi fiziksel aktivitelerle bacaklarda dinlendikten sonra iyileşen ağrıdır. Bununla birlikte, PAH’lı 10 kişiden 4’ünde bacak ağrısı yoktur. Kalça, kalça, uyluk veya baldırda ağrı, sızı veya yürüme (topallama) krampları olabilir.

Bacaktaki Periferik Arter Hastalığını gösterebilecek fiziksel belirtiler arasında kas atrofisi (zayıflık); saç kaybı; pürüzsüz, parlak cilt; özellikle yürürken ağrı eşlik ediyorsa (yürümeyi durdurarak rahatlayan), dokunulamayacak kadar soğuk cilt; ayaklarda azalmış veya yok nabız; bacaklarda veya ayaklarda iyileşmeyen yaralar veya ülserler; ve soğuk veya uyuşmuş ayak parmakları.

Önlenmesi

Periferik Arter Hastalığı’nı nasıl önleyebilirim?

Periferik Arter Hastalığını önlemeye veya PAH semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olmak için bol miktarda fiziksel aktivite yapın.
Tütün kullanmayın. Sigara içmek Periferik Arter Hastalığı riskini artırır ve Periferik Arter Hastalığı semptomlarını kötüleştirir.
Yüksek tansiyonu kontrol edin ve yüksek kan kolesterolünü ve diyabeti yönetin.
Periferik Arter Hastalığınız varsa, denetimli egzersiz eğitim programlarına katılmak, daha uzun mesafeler yürüme yeteneğinizi geliştirebilir ve uzatabilir.

Teşhisi

Periferik Arter Hastalığı nasıl teşhis edilir?

Periferik Arter Hastalığı semptomlarınız varsa, doktorunuz ayak bileklerindeki kan basıncını ölçen ve bunu istirahatte ve egzersizden sonra kollardaki kan basıncıyla karşılaştıran invaziv olmayan bir test olan ayak bileği brakiyal indeksi (ABI) yapabilir. Doktorunuz ayrıca ultrason, manyetik rezonans anjiyografi (MRA) ve bilgisayarlı tomografik (BT) anjiyografi gibi görüntüleme testleri de yapabilir.

Tedavisi

Periferik Arter Hastalığı nasıl tedavi edilir?

Doktorunuz, Periferik Arter Hastalığı ve buna bağlı aterosklerozdan kaynaklanan ciddi komplikasyonları önlemek için aspirin veya benzeri diğer antiplatelet ilaçları almanızı önerebilir. Ayrıca kan kolesterolünüzü düşürmek için ilaç almanız gerekebilir.
Sigara içiyorsanız bırakın. Sigarayı bırakmanıza yardımcı olacak yollar hakkında doktorunuzla konuşun.
Tıkanmış arterleri atlamak için ameliyat gerekebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir