Obezite Nedir? Teşhis ve Tedavi Yöntemleri

Obezite Nedir?
Obezite Nedir?

Modern toplumun gelişimi, maalesef obeziteye yol açan bir dizi yeme alışkanlığını da beraberinde getirdi. Obezite çok yaygın bir metabolik bozukluktur ve bazı ülkelerde nüfusun %20’sini etkilediği tahmin edilmektedir.

Obezite yaşamın her aşamasında kendini gösterebilir ve bunu teşhis etmenin en iyi yolu vücut kitle indeksinin hesaplanmasıdır. Şüphesiz, bu karmaşık bir hastalıktır ve büyük miktarda birikmiş vücut yağının altını çizebiliriz.

Sadece estetik bir sorun değil, aynı zamanda kalp hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon ve bazı kanser türlerinden muzdarip olma şansını arttırdığı için sağlığı ve yaşamı riske atıyor.

Obezite Nedir?

Obezite vücutta yağ fazlalığı ve birikmesi olarak tanımlanır. Genellikle diğer faktörlerin yanı sıra genetik yük, hareketsiz yaşam tarzı, düşük fiziksel aktivite, diyet ve yaş gibi faktörlerin bir kombinasyonundan sonra ortaya çıkan kronik bir hastalık olarak sınıflandırılabilir.

Navarra Üniversite Kliniğine göre, “kalori formundaki enerji alımı, dinlenme koşullarında vücudun kalori tüketiminden (bazal metabolizma), ısı üretimi ve fiziksel aktiviteden elde edilen kalori tüketiminden daha fazla olduğunda yağ dokusu birikimi meydana gelir.

Obeziteye Ne Sebep Olur?

Genetik nedenler ve davranışsal hormonal faktörler olmasına rağmen, kişinin fiziksel aktivite ile yaktığından daha fazla kalori almasıyla obezite oluşur. Bu fazla kalori vücutta yağ olarak birikir.

Öte yandan, kişi hareketsiz bir yaşam tarzına sahipse, fazla kalori alımının gerçekleşmesi daha kolaydır. Ve tabii ki, özellikle kişi düzenli olarak fast food veya yüksek kalorili yiyecekler yerse, temel unsurlar olarak diyet ve yeme alışkanlıkları vardır.

Bununla birlikte, örneğin bazı antidepresanlar veya sakinleştiriciler gibi psikotropik tedaviler ve hormonal olanlar, özellikle de kilo alımına neden olabilen östrojenik bileşikler gibi farmakolojik bir bileşenden kaynaklanan değişiklikler de vardır.

Çocukluk çağı obezitesi, çeşitli genetik, çevresel veya düşük enerji harcaması ile ilgili faktörlere bağlı olabilir.

Obezite Belirtileri

Obezitenin neden olduğu semptomlar ve problemler arasında şunları vurgularız:

  • Solunum semptomları: Diyafram altında ve göğüs duvarında aşırı yağ birikmesi, akciğerlerde basıncın artmasına neden olarak, kişinin minimum eforla bile nefes darlığı ve boğulma hissetmesine neden olabilir.
  • Eklem belirtileri: Dizlerde, kalçalarda ve ayak bileklerinde bel ağrısı ve osteoartrit sorunlarına neden olabilir. Bu çizgide sıvı birikimine bağlı olarak ayak bileklerinde ve ayaklarda şişme sık görülür.
  • Serebrovasküler Komplikasyonlar: Arteriyel hipertansiyon görünümünü ve koroner yetmezlik gelişimini destekler ve serebrovasküler kazalara maruz kalma riskini artırır.
  • Uyku bozuklukları: Aşırı kilo, kandaki oksijen seviyesini azaltan uyku apnesi sendromuna yol açabilir.
  • Cilt rahatsızlıkları: Obez kişilerin vücut yüzey alanı ağırlıklarına göre küçüktür, bu nedenle ısı verimli bir şekilde uzaklaştırılamaz ve diğer insanlardan daha fazla terlemelerine neden olur.

Obezite Teşhisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir