Obezite Nedir? Teşhis ve Tedavi Yöntemleri

Obezitenin tespit edilebilmesi için vücut kitle indeksinin yapılması önerilir.

Bu, bir obezite seviyesini ortaya çıkarırsa, fizik muayene ve aşağıdakiler gibi diğer tamamlayıcı testler yapılır:

  • Tıbbi geçmiş: Doktor hastanın kilo geçmişini, fiziksel aktivite alışkanlıklarını, aile geçmişini, yeme düzenini, ilaç kullanımını ve stres düzeylerini gözden geçirir.
  • Genel fizik muayene: Buna boy ölçümü, kalp atış hızı, kan basıncı ve sıcaklık gibi hayati belirtilerin kontrol edilmesi, akciğerlerin ve karın kontrol edilmesi dahildir.
  • Bel çevresini ölçün: Bel çevresinde depolanan ve visseral yağ adı verilen yağ, kalp hastalığı ve diyabet riskinizi daha da artırabilir.
  • Diğer sağlık sorunlarını kontrol edin: Doktor, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, tiroid bezindeki anormallikler, karaciğer sorunları ve diyabet belirtileri arayacaktır.

Vücut Kitle İndeksi Nasıl Hesaplanır?

Vücut kitle indeksi (BMI) genellikle obeziteyi teşhis etmek için kullanılır. Bunu hesaplamak için, kilogram cinsinden ağırlığı, metre cinsinden boyunuza bölün.

BMI tablosu aşağıdadır:

Vücut kitle indeksiAğırlık
18,5’ten azYetersiz
18,5 – 24,9Normal
25,0 – 29,9 arasıFazla kilolu
30.0 veya daha yüksekObezite
Vücut kitle indeksi (BMI) Tablosu

ÖNEMLİ: Vücut kitle indeksi, vücut yağının kaba bir tahminini sağlar, ancak vücut yağını doğrudan ölçmez.

Obezite Tedavisi

Tedavi alternatifleri, hastanın diyet ve yaşam tarzındaki değişiklikler etrafında döner. Amaç sağlıklı bir kiloya ulaşmak ve bunu korumaktır.

Diyet değişiklikleri, kalorileri kesmeyi ve karbonhidrat veya yağ oranı yüksek gıdaların alımını sınırlamayı içerir. Düşük kalorili içecekler veya barlar dahil edilebilir.

Obezitesi olan kişilerin de kilo alımını önlemek ve aşamalı kaybına katkıda bulunmak için haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta fiziksel aktivite yapmaları gerekir.

Obezite tedavisi için onaylanan en yaygın ilaçlar şunlardır:

  • Bupropion-Naltrekson (Kontrave): Her iki aktif bileşen de beynin, alımı ve kalori dengesini kontrol eden bölgelerine etki eder.
  • Liraglutid (Saxenda): İştahı düzenlemeye yardımcı olur.
  • Orlistat (Alli, Xenical): Ana etki mekanizması, bağırsak seviyesinde tüketilen yağın emiliminde %30’luk bir azalmadır.

ÖNEMLİ: Bu tür ilaçları herhangi bir uzman doktora görünüp siz teşhis koyulmadan kullanmayınız. Sadece bilgi verme amacıyla belirtilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir