MS Hastalığı (Multipl Skleroz) Nedir?

Multipl skleroz riskini artırabilecek bazı faktörler ise şunlardır:

  • Cinsiyet: Kadınların, tekrarlayan-düzenleyen multipl skleroza sahip olma olasılığı erkeklere göre iki ila üç kat daha fazladır.
  • Yaş: Her yaşta ortaya çıkabilmesine rağmen 20-40 yaş arası kişilerde daha sık görülmektedir.
  • Irk: Beyaz insanlar, özellikle Kuzey Avrupa’dan gelenler, dünya nüfusunun geri kalanına kıyasla multipl skleroz riski altındadır.
  • Aile geçmişi: Multipl sklerozlu ebeveynlerin çocukları bu hastalığı geliştirme riski daha yüksektir.
  • İklim: Multipl skleroz, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri’nin kuzey eyaletleri, Yeni Zelanda, güneydoğu Avustralya ve Avrupa dahil olmak üzere ılıman iklime sahip ülkelerde daha yaygındır.

Belirtileri

Multipl skleroz belirtileri

Multipl sklerozun belirti ve semptomları, sinir hasarının derecesine ve hangi sinirlerin etkilendiğine göre değişir. Bu nedenle, bazı hastalar yardımsız yürüme veya tamamen yürüme yeteneğini kaybedebilirken, diğerleri herhangi bir yeni semptom ortaya çıkmadan uzun remisyon dönemleri geçirebilir.

Multipl sklerozlu çoğu insan, günler veya haftalar içinde ortaya çıkan ve daha sonra kısmen düzelen yeni veya nükseden semptomların olduğu, tekrarlayan bir hastalık seyrine sahiptir.

Hastalığın bazı belirtileri şunlardır:

  • Görsel problemler: Bulanık veya çift görme, hızlı ve istemsiz göz hareketleri ve tam görme kaybını içerir.
  • Denge ve koordinasyon sorunları: Denge kaybı, bacak zayıflığı, kas sertliği, koordinasyon eksikliği, yürürken dengesizlik, baş dönmesi ve baş dönmesi yaşayabilirler.
  • Konuşma sorunları: Bunlar arasında seslendirmede yavaşlık ve konuşma ritmindeki değişiklikler sayılabilir.
  • Bilişsel ve duygusal bozukluklar: Kısa süreli hafıza, konsantrasyon veya akıl yürütme ile ilgili sorunlar gibi.
  • Mesane ve bağırsak sorunları: Sık idrara çıkma, kabızlık ve bazen idrar kaçırma gibi.
  • Tükenmişlik: Günlük aktiviteleri gerçekleştirirken genel yorgunluk yaşarlar.

Tedavisi

Multipl skleroz tedavisi

Bir nörolog, hastanın tıbbi geçmişine ve fizik muayenesine dayanarak hastalığı teşhis edebilir ve ayrıca MRI kullanarak veya lomber ponksiyon yoluyla tanı koyabilir.

Son zamanlarda, interferon beta enjeksiyonları bir tedavi olarak önerilmiştir. Halen araştırılmakta olan diğer umut verici tedaviler arasında, vücudun kendi miyeline saldırmasını engelleyebilecek diğer interferonlar, oral miyelin ve kopolimer 1 bulunmaktadır.

Öte yandan plazmaferez ve intravenöz gama globulinin faydaları henüz bilimsel olarak ortaya konmamıştır.

Bazı uzmanlar, multipl sklerozun akut semptomlarını tedavi etmek için oral yoldan alınan prednizon veya intravenöz olarak verilen metilprednizolon gibi kısa süreli kortikosteroidler kullanır.

Önlenmesi

Multipl skleroz önlenebilir mi?

Hastalığın gerçek nedeni şu anda bilinmediğinden, önlenmesi için daha etkili önlemler almak mümkün değildir.

Bununla birlikte, bazı uzmanlar aşağıdaki önerileri vermiştir:

  • Güneş ışığına alışılmış ve sağlıklı maruz kalma: D vitamini eksikliği gibi hastalığın gelişimi ile ilgili faktörlerden birinin kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir.
  • Nöroloğa sık ziyaretler: Patoloji teşhisi konulduktan sonra, nöroloğa düzenli ziyaretler yapılması tavsiye edilir, böylece yeterli bir takip yapabilir ve hastalığın evriminin her aşamasıyla yüzleşmek için tavsiyelerde bulunabilir.

Multipl skleroz, sinir sistemini etkileyen korkunç bir hastalıktır. Tedavisi olmamasına rağmen, bundan muzdarip olanlar daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olmak için yardım alabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir